Τσιλιμπάρης: «Ήμουν σίγουρος πως θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα»

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Κωνσταντίνο Τσιλιμπάρη, καθώς αποτελεί μία από τις παλιοσειρές του ελληνικού χάντμπολ. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» μίλησε στο «ΦΩΣ» για το πώς η ομάδα του Πειραιά κατάφερε με το… καλημέρα να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα, αλλά και για τον επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας του συλλόγου σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα.

Τσιλιμπάρης: «Ήμουν σίγουρος πως θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα»

Επιπλέον σχολίασε τη μέχρι τώρα πορεία των πρωταθλητών στη φετινή σεζόν, δηλώνοντας πως εάν δεν υπήρχε η διακοπή, λόγω του κορονοϊού, οι Πειραιώτες θα διατηρούσαν τον τίτλο στην κατοχή τους. Στα 40 του πλέον χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος και βρίσκει το κίνητρο για να ασχολείται ακόμα με τη μεγάλη του αγάπη που πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως είναι ο χαντμπολίστας με τους περισσότερους τίτλους διαχρονικά, έχοντας 26 με 9 διαφορετικές ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με μία καριέρα που θα ζήλευε κάθε αθλητής του χώρου, ο έμπειρος τερματοφύλακας αγωνίζεται τα τελευταία τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, όντας ένας από τους πρωτεργάτες των δύο διαδοχικών νταμπλ.

Πώς αντιμετωπίζεις το θέμα που έχει προκύψει με τον κορονοϊό;

Είναι μία κατάσταση που ξεκίνησε για όλους μας σαν ένα μούδιασμα. Ήταν μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με κάποιον τρόπο. Ύστερα από σχεδόν ένα μήνα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν τα πράγματα τουλάχιστον σε πνευματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από την καθημερινότητα όλων μας για το πότε θα επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να ζει αυτή την κατάσταση;

Άμεσα όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού μέσα από τη δυνατότητα που έχουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακινήσαμε και τους απλούς πολίτες να αθληθούν όσο μπορούν μέσα στο σπίτι και με ό,τι τρόπους διαθέτουν. Από εκεί και πέρα οι δυνατότητες που έχουμε από το σπίτι για εμάς τους αθλητές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας και κατά τη γνώμη μου η περίοδος που διανύουμε είναι χειρότερη και από αυτή του καλοκαιριού, όπου εκεί αν μη τι άλλο έχεις τη δυνατότητα μέσω άλλων δραστηριοτήτων να μείνεις κοντά στη ζωή του αθλητή. Τα προγράμματα που ακολουθούμε σπίτι και το τζόγκινγκ που κάνουμε στις γειτονιές δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την προπόνησή μας.

Ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα σε συνεργασία με την ομάδα;

Υπάρχουν μέσω του γυμναστή του Ολυμπιακού προγράμματα εκγύμνασης κατά κύριο λόγο με το βάρος του σώματος και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δραστήριοι και ενεργοί γίνεται.

Υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα;

Δεν υπάρχει ενημέρωση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Υπάρχουν διάφορες απόψεις που ακούγονται, από την άλλη αισθάνομαι αρκετά ασφαλής απέναντι στην κατάσταση που ζούμε, γιατί θεωρώ πως η ελληνική κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Ό,τι γίνει από εδώ και πέρα θα γίνει με την έγκριση της πολιτείας, οπότε δεν φοβάμαι για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον. Όλοι εμείς οι αθλητές~ και συγκεκριμένα του Ολυμπιακού που κάνουμε πρωταθλητισμό~ είμαστε σαν θηρία στο κλουβί. Αυτό που συνέβη στην πιο καθοριστική διαδρομή του πρωταθλήματος μας έχει αλλάξει όλα τα σχέδια. Ελπίζω με κάποιο θαύμα να επιστρέψουμε στα γήπεδα και να ολοκληρώσουμε τη σεζόν.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό κάνετε μία αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, καταφέρατε μάλιστα να κοιτάξετε στα μάτια τη Μέλσουνγκεν στον γ’ προκριματικό γύρο του EHF Cup.

Ο Ολυμπιακός αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στο χάντμπολ συνεχώς κάνει κινήσεις που του επιβάλλει η ιστορία του, συνεπώς υπάρχει μια προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και της όλο και καλύτερης εικόνας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ήμασταν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος που ήταν ο πρωταρχικός στόχος και ελπίζουμε να το διεκδικήσουμε, με την απαραίτητη προϋπόθεση να διορθωθούν σύντομα τα πράγματα.

Φέτος όμως χάθηκε το Κύπελλο, που έφερε και τη λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Ζαραβίνα.

Το ενδεχόμενο της αποτυχίας είναι πάντα μέσα στη ζωή, καμία ομάδα δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία. Από εκεί και πέρα η διοίκηση έκρινε σε εκείνο το χρονικό σημείο της περιόδου να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Προσωπικά στο διάστημα που μεσολάβησε οι κινήσεις του σωματείου είχαν αποδώσει ήδη καρπούς και υπήρξε μία εντελώς διαφορετική εικόνα μέσα στο γήπεδο, η οποία μας ενέπνεε σιγουριά και μια αισιοδοξία αναφορικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πλέον στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Νέναντ Κλιάιτς. Τι νέα στοιχεία έχει φέρει;

Όπως κάθε αλλαγή τέτοιου είδους, δημιουργεί νέες συνθήκες. Μέσα σε λίγο χρονικά διάστημα που η ομάδα δούλεψε με τον νέο προπονητή κατάφερε να φανεί βελτιωμένη, κάποια πράγματα διαφοροποιήθηκαν, δημιουργήθηκαν καινούργιες λογικές στο παιχνίδι μας και ήταν εμφανές σε εμάς τουλάχιστον ότι πηγαίναμε με άλλον αέρα για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Θεωρείς πως εάν δεν υπήρχε η διακοπή ο Ολυμπιακός θα ήταν μόνος πρώτος στην κορυφή;

Είμαι βέβαιος, αλλά αυτά είναι απλές υποθέσεις. Αναφορικά με τη ψυχολογία μου, ήμουν σίγουρος ότι θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα.

Τα τελευταία χρόνια διακρίνεται μία άνοδος στο κομμάτι του ανταγωνισμού.

Όντως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία διαφοροποίηση στο επίπεδο κάποιων ομάδων στην κορυφή του πρωταθλήματος, από την άλλη παρατηρείται το άσχημο φαινόμενο ότι η πλειονότητα των ομάδων όχι απλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό βέβαια θα πρέπει να απασχολεί την Ομοσπονδία και να δει με ποιους τρόπους μπορεί να το διορθώσει.

Ο Ολυμπιακός με το καλημέρα κατέκτησε δύο νταμπλ. Τι είναι αυτό που έχει κάνει την ομάδα επιτυχημένη;

Σαν αθλητικό οικοδόμημα ο Ολυμπιακός απέχει χιλιόμετρα από οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο. Είναι ένα σωματείο που δουλεύει σε επαγγελματικά πρότυπα και όλοι οι αθλητές που βρίσκονται στην Ερασιτέχνη δέχονται την υποστήριξη από τους ανθρώπους του συλλόγου και γενικότερα υπάρχει, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, μία προσπάθεια από την οικογένεια του Ολυμπιακού να προσφέρονται όλα αυτά που χρειάζονται οι αθλητές. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται και ενδιαφέρονται για να λύνουν όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στην καθημερινότητα.

Την πορεία της Εθνικής στα προκριματικά πώς την είδες; Αρκετοί συμπαίκτες σου βρίσκονται στη «γαλανόλευκη».

Σε ένα περιβάλλον που δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, ερχόμενοι από μία βαθιά οικονομική κρίση και σε συνδυασμό με το καθεστώς που ζούμε τώρα λόγω του κορονοϊού, πραγματικά όσο αισιόδοξος άνθρωπος και αν είμαι, όχι μόνο για την Εθνική αλλά και γενικότερα, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω κάτι θετικό. Από εκεί πέρα υπάρχουν αθλητές οι οποίοι προσπαθούν να βρίσκονται στο μάξιμουμ της απόδοσής τους με στόχο να φέρουν την Εθνική μας ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από το σημείο που βρίσκεται τώρα. Ο Ολυμπιακός είναι ο στυλοβάτης του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα αθλήματα που διατηρεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο η πλειονότητα των παικτών του βρίσκονται στην Εθνική και αυτό τα λέει όλα.

Είχες δηλώσει παλαιότερα πως εάν ήσουν είκοσι χρόνια νεότερος θα ήθελες να αγωνιστείς στον Ολυμπιακό.

Αλήθεια το εννοώ, έχω αγωνιστεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάρα πολλές φορές βρέθηκα σε ένα κλίμα που απέπνεε ασφάλεια και γερές βάσεις, αλλά και άλλες φορές στις οποίες κανείς αθλητής δεν θέλει να βρίσκεται. Με όλα αυτά που έχω ζήσει και σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού, θα επιθυμούσα να είχα χτίσει την καριέρα μου σε αυτή την ομάδα. Ποιος δεν θέλει να βρίσκεται σε μια κατάσταση, στην οποία του εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το να κάνει το άθλημά του και να διεκδικεί τίτλους...

Στο προσωπικό κομμάτι, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χάντμπολ;

Στην εποχή που βρισκόμουν στην τελευταία τάξη του Δημοτικού στην Κέρκυρα, ο πρώτος μου προπονητής εκ των υστέρων, ο Νίκος Πέρρος, μαζί με τον Γιάννη Τριβιζά είχαν μπει σε μία διαδικασία να διοργανώνουν σχολικούς αγώνες με σκοπό να ενισχύσουν τις ακαδημίες του Φαίακα και του Αθλητικού Γυμνασίου, ενός θεσμού που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον και το θεωρώ μεγάλο πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έτσι ήρθα επαφή με το άθλημα και από εκεί και έπειτα η πορεία ήταν μηχανική.

Τι στοιχεία πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας τέτοιου επιπέδου;

Είναι πολλά στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε. Αν πάμε στα σωματομετρικά έχουμε δει τερματοφύλακες παγκόσμιου βεληνεκούς οι οποίοι είναι δύο μέτρα, αλλά έχουμε δει και τερματοφύλακες αντίστοιχα να είναι στο 1,85. Εάν πρέπει να πω ένα χαρακτηριστικό, αυτό είναι η αντίληψη. Χρειάζεται να έχει αθλητική αντίληψη για να παίζει σε υψηλό επίπεδο.

Πρόσφατα δήλωσε πως θα αποσυρθεί ο Άρπαντ Στέρμπικ, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του αθλήματος, λόγω της διακοπής.

Ο συγκεκριμένος τερματοφύλακας έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα. Η απόφασή του αυτή την περίοδο και με αυτόν τον τρόπο είναι ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα για να καταλάβουμε πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός αθλητή μία κατάσταση που βιώνουμε όπως αυτή σήμερα. Φαντάσου ψυχολογικά πόσο ταράχτηκε για να οδηγηθεί σε αυτήν την απόφαση, που δεν του ταιριάζει να σταματήσει έτσι την καριέρα του.

Έχοντας παίξει σε Ισπανία και Γερμανία, ποιες είναι αυτές οι διαφορές που κάνει τα πρωταθλήματά τους πιο ιδιαίτερα;

Ο αθλητισμός χτίζεται σε κάποιους πυλώνες. Συγκεκριμένα χρειάζεται αθλητές, παράγοντες και άλλους επιμέρους κλάδους. Όλα αυτά πρέπει να βρίσκονται σε μία ισορροπία και σε μία αναπτυξιακή κατεύθυνση. Εάν όλοι αυτοί οι πυλώνες δεν βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, κανένα άθλημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Τα εν λόγω πρωταθλήματα έχουν την ευτυχή συγκυρία όλα αυτά τα πράγματα να τα συνδυάζουν ισορροπημένα. Στην Ελλάδα δυστυχώς πάσχουμε σε πολλά από αυτά.

Ποιο από τα πρωταθλήματα που αγωνίστηκες ξεχωρίζεις;

Το πρωτάθλημα της Ισπανίας την περίοδο που αγωνίστηκα ήταν εφάμιλλο του γερμανικού. Υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός μεγάλων παικτών και ήταν κάτι μαγικό να το ζεις και να συναγωνίζεσαι αυτούς τους σπουδαίους αθλητές σε γήπεδα που ήταν πάντα γεμάτα. Εξίσου μοναδικό ήταν και αυτό της Γερμανίας, αλλά λόγω της ιδιοσυγκρασίας μου προτιμούσα να ζω και να αγωνίζομαι στην Ισπανία. Μετά την οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει να παράγει έναν μεγάλο αριθμό αθλητών και προπονητών. Πλέον όποια ομάδα και αν δούμε στο κορυφαίο επίπεδο θα βρούμε Ισπανούς παίκτες ή Ισπανό προπονητή. Έχει δημιουργηθεί μία σχολή η οποία φαίνεται αυτή τη στιγμή πως επικρατεί στο άθλημά μας.

Μια και ανέφερες την προπονητική, σκέφτεσαι να ασχοληθείς μαζί της;

Ναι, το έχω αποφασίσει όταν θα έρθει η ώρα να σταματήσω να αγωνίζομαι θα προσπαθήσω να ακολουθήσω και αυτή τη διαδρομή. Είμαι πολύ συνειδητοποιημένος και νομίζω ότι είναι μία διαφορετική δουλειά στον αθλητισμό και δεν είναι καθόλου δεδομένο και ξεκάθαρο ότι κάποιος επειδή υπήρξε καλός αθλητής θα μπορεί αυτόματα να προπονήσει με την ίδια επιτυχία. Έχω την ελπίδα πως θα το υπηρετήσω και αυτό σωστά.

Ποια είναι η πιο ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα σου;

Σημαντικότερη στιγμή πάντα υπήρξε η τελευταία, περιμένοντας πάντα την επόμενη που θα την επισκιάσει. Δεν μπορώ να συγκρίνω με τίποτα τον τελευταίο τίτλο που κατέκτησα με τον Ολυμπιακό, αυτό ήταν το πιο σημαντικό, μέχρι τον επόμενο που θα κατακτήσω με την ομάδα.

Τι κίνητρο μπορεί να έχει κάποιος ύστερα από τόσα χρόνια καριέρας;

Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο στη ζωή μου πέρα από το χάντμπολ. Έχω ζήσει μία ζωή μέσα στον αθλητισμό και πραγματικά αναφερόμενος στο επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μου δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι εύκολη η διαδικασία να το προσπεράσω. Βέβαια τη στιγμή που θα νιώσω πως δεν είμαι σε θέση να το κάνω, δεν πρόκειται ούτε μία στιγμή να το σκεφτώ.

Μία συμβουλή στα νέα παιδιά που στρέφονται στο χάντμπολ;

Δεν είναι εύκολο να δώσεις μία συμβουλή στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Είναι μια διαδρομή που είναι έτσι δομημένη που μπορεί να αντέξει πολύ λίγους. Δεν είναι εύκολο ο ελληνικός αθλητισμός ~στη λογική που λειτουργεί~ να έχει πάρα πολλούς αθλητές οι οποίοι θα αμείβονται και θα επιβιώνουν. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτό που θα μπορούσα να συμβουλέψω είναι ταυτόχρονα με το άθλημα που ακολουθούν να θωρακιστούν με γνώση ή με μία επιστημονική κατάρτιση, η οποία θα τους οδηγήσει στη συνέχεια της ζωής τους σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους.