Στέφανε, κάν 'το όπως η Μαρία!

Πολλές φορές ένα σημαντικό πρόβλημα λύνεται με απλό τρόπο. Αυτό αποδεικνύει η Μαρία Σάκκαρη και ίσως να έπρεπε να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμά της και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Στέφανε, κάν 'το όπως η Μαρία!

Υπάρχουν φορές που η λύση για ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πολύ απλή. Αυτό ισχύει και στην καθημερινή ζωή και φυσικά βρίσκει εφαρμογή και στον αθλητισμό. Η Μαρία Σάκκαρη, έστω και με κάποια καθυστέρηση, πήρε την απόφαση που θα έπρεπε να είχε πάρει εδώ και καιρό, με τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης να είναι άμεσα και εντυπωσιακά.

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών κέρδισε τίτλους, προχώρησε «βαθιά» σε grand slam, έφτασε μέχρι το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης με τον εξαιρετικό Τομ Χιλ να την καθοδηγεί. Εχθρός του καλού, όμως, είναι το καλύτερο και η Μαρία δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της.

Αντίθετα, με κίνητρο τη φιλοδοξία και γνώμονα την υστεροφημία της, πήρε τη δύσκολη απόφαση να αποχωριστεί τον επί εξαετία προπονητή της και να αλλάξει ρότα. Με τον Ντέιβιντ Γουίτ επικεφαλής πλέον στο προπονητικό της τιμ, η Σάκκαρη είναι ήδη διαφορετική αθλήτρια, μεταμορφωμένη άρδην προς το καλύτερο.

Έφτασε μέχρι τον τελικό του Indian Wells, συλλέγοντας στην πορεία μεγάλες νίκες επί σπουδαίων και δύσκολων αντιπάλων όπως η Κόκο Γκοφ και η Καρολίν Γκαρσία, αλλά και των ανερχόμενων Έμμα Ναβάρο, Ντιάνα Σνάιντερ και Νταϊάν Πάρι. Ακολούθως, έφτασε την Έλενα Ριμπάκινα στο όριο στα προημιτελικά του Miami Open, χάνοντας στα τρία σετ.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το έτερο αστέρι της χώρας μας στο άθλημα της αντισφαίρισης, στην πλευρά των ανδρών. Τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Την ώρα που η Σάκκαρη έχει επιστρέψει δριμύτερη και δείχνει πεινασμένη για ακόμα περισσότερα και ακόμα ψηλότερα, ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται αποδεδειγμένα πλέον σε αγωνιστικό τέλμα. Μετά την πορεία μέχρι τον τελικό του Australian Open στις αρχές του 2023, η καριέρα του Τσιτσιπά έχει πάρει την κατιούσα.

Σε σχέση με το 2022, η συγκομιδή του Στέφανου σε τίτλους και διακρίσεις μέσα στο 2023 ήταν πενιχρή. Από τους 2 τίτλους και 7 τελικούς του '22 ο Τσιτσιπάς έπεσε στον 1 τίτλο (το 250άρι του Λος Κάμπος) και στους 3 τελικούς τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ η εικόνα του μέσα στο 2024 δείχνει έναν αθλητή που αρκείται στα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι «εύκολες» ήττες από αθλητές απέναντι στους οποίους υπό κανονικές συνθήκες (ήτοι βάσει ταλέντου, δυνατοτήτων και διακρίσεων) δεν θα έπρεπε να χάνει ούτε σετ. Κι όμως, έχασε με 2-0 -και σχεδόν με «κάτω τα χέρια»- τόσο από τον Γίρι Λεχέτσκα στο Indian Wells όσο και από τον Ντένις Σαποβάλοφ στο Miami.

Είναι πασιφανές πλέον πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Και αν προ μερικών ετών υπήρχαν ψίθυροι περί ενδεχόμενης αλλαγής προπονητή, πλέον αυτοί (θα έπρεπε να) έχουν μετατραπεί σε φωνές. Προφανώς και χωρίς τον Απόστολο Τσιτσιπά ο Στέφανος πιθανότατα δεν θα είχε πετύχει ποτέ όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα, όμως είναι ηλίου φαεινότερο πως το αντίδοτο στο αγωνιστικό... βάλτωμα είναι μια ανανέωση.

Ένας σημαντικός αστερίσκος στο όλο θέμα, ωστόσο, αποτελεί το κίνητρο του ίδιου του Τσιτσιπά. Το ότι είναι μακράν ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών είναι αδιαμφισβήτητο και θα ίσχυε ακόμα και αν ο Στέφανος αποσυρόταν αύριο από το άθλημα. Όμως είναι μόλις 25 ετών και -εφόσον το θελήσει- έχει τουλάχιστον μια «γεμάτη» δεκαετία μπροστά του για να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Το ζήτημα είναι αν ο ίδιος το επιθυμεί. Διότι ωραία τα ταξίδια με την υπέροχη Πάολα Μπαντόσα, οι σέλφι με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και οι συναντήσεις με τον Νεϊμάρ, όμως όλα αυτά (σύμφωνα με τα αποτελέσματά του στα κορτ) δείχνουν χαλαρότητα και αποπροσανατολισμό. Αργά, φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση. Στο χέρι του Στέφανου είναι να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το ταλέντο του και να τιμήσει επαρκώς την υστεροφημία του. Αρκεί λίγη ευελιξία και θέληση...



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110