Wimbledon: «Θύελλα» αντιδράσεων για τον αποκλεισμό αθλητών και αθλητριών από Ρωσία και Λευκορωσία!

Πέρα από τις ομοσπονδίες τένις ανδρών και γυναικών (ATP και WTA), την αντίθεσή τους στην απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλείσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες από Ρωσία και Λευκορωσία, εξέφρασαν πολλοί επώνυμοι του αθλήματος όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο Σάσα Ζβέρεφ και η Μπίλι Τζιν Κινγκ.

Wimbledon: «Θύελλα» αντιδράσεων για τον αποκλεισμό αθλητών και αθλητριών από Ρωσία και Λευκορωσία!

Η απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλείσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες από Ρωσία και Λευκορωσία για το τουρνουά του προσεχούς Ιουνίου έχει ξεσηκώσει εύλογα «θύελλα» αντιδράσεων όχι μόνο από μεγάλη μερίδα των απλών φίλων του τένις, αλλά και από πολλούς επωνύμους του αθλήματος.

Ήδη τόσο η ομοσπονδία τένις των ανδρών (ΑΤΡ) όσο και των γυναικών (WTA) έχουν πάρει επίσημα θέση κατακεραυνώνοντας τους ιθύνοντες του Wimbledon, τους οποίους μάλιστα απειλούν και με κυρώσεις. Η δε ATP σκέφτεται να «παγώσει» την παγκόσμια κατάταξη έως ότου ολοκληρωθεί το τουρνουά, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα σε αυτό δεν πρόκειται να την επηρεάσουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, έχει η τοποθέτηση μεγάλων ονομάτων του παρόντος και του παρελθόντος στο άθλημα. Τα πλέον ηχηρά εξ αυτών είναι αναμφίβολα οι παλιές πρωταθλήτριες Μπίλι Τζιν Κινγκ και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ενώ από πλευράς εν ενεργεία αθλητών μίλησαν μεταξύ άλλων ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Σάσα Ζβέρεφ και ο Τζον Μίλμαν.

Όλοι, φυσικά, τοποθετήθηκαν κατά της απόφασης του Wimbledon. Ας δούμε τι είπαν για το ζήτημα.

Ναβρατίλοβα: «Πήγα να δακρύσω όταν το έμαθα»

Η Mαρτίνα Ναβρατίλοβα, πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και κάτοχος 18 Grand Slam, μίλησε και από προσωπική της εμπειρία, καθώς το 1975 -στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου- είχε αναγκαστεί να αποτινάξει την τσέχικη υπηκοότητα και να υιοθετήσει την αμερικανική, είπε σχετικά:

«Πήγα να δακρύσω όταν το έμαθα. Ο αποκλεισμός δεν είναι η λύση. Όσο κι αν συμπονώ τους παίκτες και τον λαό της Ουκρανίας, νομίζω ότι αυτό υπερβαίνει τα όρια. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη απόφαση.

Είναι άδικο για όλο τον κόσμο. Συμβαίνουν τόσα άσχημα αυτή τη στιγμή, που αυτό δε νομίζω να βοηθήσει. Κατανοώ, φυσικά, τον αποκλεισμό ομάδων, αλλά σε ατομικό επίπεδο πιστεύω ότι είναι απλά λάθος».

Τζόκοβιτς: «Όταν μπλέκεται η πολιτική με τον αθλητισμό, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό...»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί πόλεμος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «παιδί του πολέμου», καθώς ήταν μικρό παιδί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και λίγο αργότερα στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία.

«Θα είμαι πάντα ο πρώτος που θα καταδικάσω τον πόλεμο. Σαν παιδί του πολέμου, γνωρίζω καλά τι είδους συναισθηματικά τραύματα αφήνει ένας πόλεμος.

Εμείς στη Σερβία ξέρουμε τι συνέβαινε εδώ το 1999. Οι απλοί άνθρωποι πάντοτε υποφέρουν, είχαμε πολλούς πολέμους εδώ στα Βαλκάνια.

Δεν μπορώ να στηρίξω την απόφαση του Wimbledon. Δεν φταίνε οι αθλητές. Όταν η πολιτική μπλέκεται με τον αθλητισμό, το αποτέλεσμα συνήθως δεν είναι καλό...».

Μπίλι Τζιν Κινγκ: «Δεν μπορώ να το υποστηρίξω»

Η 78χρονη πια Μπίλι Τζιν Κινγκ, ένας από τους θρύλους του αθλήματος με 12 κατακτήσεις Grand Slam στην οκταετία 1966-1974, μίλησε επίσης κατά της απόφασης των διοργανωτών του Wimbledon, μέσω επίσημης τοποθέτησής της στα social media:

«Μια από τις βασικές αρχές της WTA είναι πώς οποιοδήποτε κορίτσι στον κόσμο, αν είναι αρκετό καλό στο τένις, θα είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί. Αυτό το πίστευα το 1973 και συνεχίζω να το πιστεύω και σήμερα.

Δεν μπορώ να υποστηρίξω τον αποκλεισμό αθλητών και αθλητριών σε ατομικό επίπεδο από οποιδήποτε τουρνουά, απλά και μόνο λόγω της εθνικότητάς τους.

Το τένις είναι πιο δυνατό όταν είμαστε όλοι ενωμένοι. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες της πρωτοβουλίας "Tennis Plays for Peace initiative", η οποία παρέχει ουσιαστική οικονομική βοήθεια και πόρους στην Ουκρανία».

Ζβέρεφ: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να παίξουν στο Wimbledon»

Στο ίδιο... μήκος κύματος κι ένας εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς του τένις, της λεγόμενης και (μέχρι πρότινος) Next Gen, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο Γερμανός είναι καλός φίλος με τον Αντρέι Ρούμπλεφ, με τον οποίο έχει μιλήσει για το θέμα και ο Ρώσος εμφανίστηκε έτοιμος να προσφέρει όσα χρήματα κερδίσει -εφόσον παίξει στο Wimbledon- στην Ουκρανία:

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να συμμετάσχουν στο Wimbledon αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Είναι κάτι εναντίον της Ρωσίας, το καταλαβαίνω αυτό.

Νομίζω ότι είμαστε όλοι εναντίον του πολέμου, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι απάνθρωπο και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Μίλησα με τον Αντρέι Ρούμπλεφ και είναι κι αυτός έτοιμος να βοηθήσει την Ουκρανία. Είναι έτοιμος να δηλώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο και να στείλει τα χρήματα που θα κερδίσει στην Ουκρανία».

Μίλμαν: «Είναι πολλά τα λεφτά Wimbledon...»

Για υποκρισία κατηγόρησε ευθέως τους διοργανωτές του Wimbledon ο Τζον Μίλμαν, με τον Αυστραλό τενίστα να τονίζει πως αν ήθελαν πράγματι να βοηθήσουν την Ουκρανία, θα έστελναν στη χώρα όλα τα έσοδα από το τουρνουά. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Θεωρώ πως θα ωφελούσε περισσότερο την Ουκρανία αν το Wimbledon δώριζε όλα τα κέρδη του από το τουρνουά στη χώρα, από το να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Όταν προκρίθηκα στο Wimbledon για πρώτη φορά, ζήτησα δύο επιπλέον θέσεις στην κερκίδα για μέλη της οικογένειάς μου. Μου είπαν να περιμένω στη σειρά.

Το χρήμα σημαίνει τα πάντα εκεί. Αν θες να αποκλείσεις αθλητές, τότε δώσε και όλα τα έσοδά σου ως ανθρωπιστική βοήθεια. Τότε θα ξέραμε ότι έχεις σοβαρές προθέσεις».