Τσιτσιπάς: Ήταν μόνο η αρχή

Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο φετινό Αυστραλιανό Όπεν αφήνει υποσχέσεις για νέες διακρίσεις στο μέλλον. 

Τσιτσιπάς: Ήταν μόνο η αρχή

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τη φετινή σεζόν ο Στέφανος Τσιτσιπάς, καθώς κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν και να διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Έλληνας πρωταθλητής, όμως, στάθηκε άτυχος, αφού βρήκε στον δρόμο του τον απίστευτα φορμαρισμένο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Παρά τον αποκλεισμό, αυτό που κατάφερε να κάνει ο Τσιτσιπάς απέναντι στον Ραφαέλ Ναδάλ δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα. Θέλει αρκετά κότσια και περίσσιο θράσος να μην παρατάς τα όπλα μπροστά στην ποιότητα και στο όνομα του Ισπανού και να παλεύεις έως το τέλος για την ανατροπή. Το κατόρθωμα του κορυφαίου Έλληνα τενίστα είναι αξιοθαύμαστο και, όποιος δεν μπορεί να το αναγνωρίσει, μπορεί να διαβάσει ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Ναδάλ. Συγκεκριμένα, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ήμουν κοντά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Δεν νιώθω άτυχος. Έχασα από έναν εκ των κορυφαίων παικτών». Όταν ένας τενίστας, που έχει κατακτήσει 20 τίτλους Γκραν Σλαμ, μιλά κατ’ αυτόν τον τρόπο για έναν νεότερο αθλητή του χώρου, μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε πως το μέλλον του λαμπρό πρόκειται να είναι.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του τένις χάρη στα επιτεύγματά τους οι Νόβακ Τζόκοβιτς, Ραφαέλ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά που ακολουθεί δεν είναι ικανή να πάρει τα ηνία. Εμφανίσεις όπως αυτές των Τσιτσιπά, Μεντβέντεφ δείχνουν τον δρόμο ενόψει της συνέχειας.

Η πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό και η κατάκτηση ενός Γκραν Σλαμ τίτλου δεν ήρθε για τον Τσιτσιπά, αλλά αυτό ήταν μόνη η αρχή, γιατί πολύ απλά διανύει μόλις το 23ο έτος του, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν ήταν γραφτό να έρθει τώρα εκείνη η μεγάλη στιγμή, τονίζοντας μάλιστα: «Έδειξα ότι δεν είμαι ακόμα έτοιμος για την κατάκτηση ενός Γκραν Σλαμ τίτλου. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον». Η ειλικρίνειά του, η οποία έχει κατά καιρούς μπει στο στόχαστρο διαφόρων σχολίων, δείχνει πως ο νεαρός τενίστας κρατά χαμηλούς τόνους, παρά τα καλά λόγια που άκουσε μετά τη μεγάλη νίκη επί του Ναδάλ. Η φετινή σεζόν μόλις έχει ξεκινήσει και αν η πορεία του συνεχιστεί σε ανοδική τροχιά, τότε θα έχει μεγάλη πιθανότητα να φτάσει πιο κοντά στο μεγάλο όνειρο ενός επαγγελματία τενίστα, της κατάκτησης ενός Γκραν Σλαμ τίτλου. Εκείνη η στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα έρθει, όμως θα ήταν καλό μέχρι τότε να αναλογιστούμε το μέγεθος της επιτυχίας του Τσιτσιπά αλλά και της Σάκκαρη, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά και να βάζουν στον χάρτη του τένις την Ελλάδα έπειτα από αρκετά χρόνια.

Τα καλά αποτελέσματα είναι μέρος του αθλητισμού, αλλά θα ήταν προτιμότερο να θυμόμαστε αυτά τα παιδιά αλλά και των υπολοίπων ατομικών κυρίως αθλημάτων λίγο περισσότερο όποτε δεν πετυχαίνουν κάποια νίκη και όχι όποτε δίνουν μεγάλους αγώνες απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους. Όπως και να έχει, το μέλλον του Στέφανου Τσιτσιπά θα πρέπει να θεωρείται λαμπρό και εμφανίσεις όπως αυτές στο Αυστραλιανό Όπεν προμηνύουν καλά μαντάτα για την πορεία του.