Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η δύσκολη διαδρομή και ο καιρός μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών! (pics)

Ένας ακόμα Αυθεντικός Μαραθώνιος έφτασε στο τέλος του και το fosonline βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο και μίλησε με τους πρωταγωνιστές, για τις δυσκολίες της διαδρομής και τον βροχερό καιρό.

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η δύσκολη διαδρομή και ο καιρός μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών! (pics)

Ο 37ος Μαραθώνιος έφτασε στο τέλος του, και φέτος μετά από αρκετά χρόνια ο καιρός ήταν αρκετά βροχερός κρύβοντας τον ήλιο, κάτι που δε βοήθησε τον κόσμο που παρακολούθησε το μεγάλο γεγονός, βοήθησε ωστόσο τους αθλητές.

Εμείς μιλήσαμε τόσο με ξένους όσο και με Έλληνες δρομείς και σας παραθέτουμε τις απόψεις τους για τις αντικειμενικές δυσκολίες της διαδρομής και τον καιρό που βοήθησε κάποιους ώστε να πετύχουν ατομικά ρεκόρ.

Πρώτος από όλους ο Κρίστοφερ Γουίτμπεκ ο οπόιος βρέθηκε από την Αγγλία για πρώτη φορά να τρέχει το Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο ίδιος έκανε χρόνο 2.53 λεπτά και δήλωσε για την παρθενική του εμφάνιση στην κλασική διαδρομή πως:

«Ήταν δύσκολη διαδρομή αλλά ήταν καλό το ότι τα τελευταία 10χλμ ήταν κατηφορικά γιατί είχε πολλές ανηφόρες από το 11ο χλμ μέχρι το 30ο και πραγματικά είναι υπέροχο το συναίσθημα να τερματίζεις τον συγκεκριμένο Μαραθώνιο».

Ένα ακόμα δρομέας που ήρθε από τη Βόρεια Ευρώπη ήταν ο Τζον ΜακΝτούγκαλ ο οποίος κατέβηκε από τη Σκωτία για 5η φορά ώστε να τερματίσει την αυθεντική διαδρομή. Ο Σκωτσέζος αθλητής ανέφερε:

«Είναι η 5η φορά που κάνω αυτή τη διαδρομή, έχω φίλους εδώ στην Ελλάδα που επισκέπτομαι και με φιλοξενούν. Ο καιρός σε γενικές γραμμές ήταν καλός για τους δρομείς, γιατί δεν είχε ήλιο και αυτό βοήθησε ώστε να είναι πιο δροσερές οι συνθήκες ».

Πάμε και σε μια κοπέλα δρομέα, την Ιουλία Παναγιωτοπούλου συγκεκριμένα, που έκανε την εξαιρετική επίδοση των 3 ωρών και 8 λεπτών που αποτελεί και ατομικό ρεκόρ. Ήρθε μέσα στη δεκάδα στις γυναίκες και μας έδωσε τη δική της οπτική για το μεγάλο γεγονός:

«Η επίδοση που έκανα ήταν ατομικό ρεκόρ οπότε είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Έχω κάνει άλλες δυο φορές την αυθεντική διαδρομή, δεν έχω τρέξει σε άλλους Μαραθωνίους. Τρέχω μόνο εδώ αν και είναι δύσκολος Μαραθώνιος γιατί ανεβαίνουμε πολύ. Ως το 31ο χλμ ανεβαίνουμε βουνό, προφανώς όμως ο καιρός βοήθησε για την επίτευξη του χρόνου αυτού που πέτυχα».

Ένας αθλητής με πάρα πολύ καλή επίδοση, ήταν ο Ζαγκανάς Στάυρος από την Κρήτη που έκανε χρόνο 2.39, ήταν κουρασμένος αρκετά όμως λόγω ενός event στο Άμστερνταμ όπου είχε τρέξει τα 42.195 σε χρόνο 2.29. Ο ίδιος στάθηκε στις δυσκολίες του καιρού που προσωπικά δεν τον βοήθησε:

«Πολύ δύσκολος αγώνας. Στην αρχή είχε βροχή, μετά είχε πολύ δυνατές ριπές αέρα στις ανηφόρες και στις κατηφόρες. Στις κατηφόρες συγκεκριμένα ήθελες να πας γρήγορα και δε σε άφηνε ο αέρας. Σε άδειαζε ο καιρός».

Από την άλλη μεριά ο Ζήσης Πετσόπουλος ο οποίος ασχολείται ενεργά με την προπονητική στο τρέξιμο, έκανε ατομικό ρεκόρ με χρόνο 3.14 και όπως δήλωσε αυτό το οφείλει και στον καιρό:

« Μας βοήθησε πάρα πολύ ο καιρός. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν οι καταλληλότερες αλλά σαφώς ήταν καλύτερες από το να είχε ήλιο και ζέστη όπως γίνεται τις περισσότερες φορές. Εγώ ήμουν και πάρα πολύ καλά προετοιμασμένος φέτος, όποτε όλα αυτά με βοήθησαν στο να πετύχω την καλύτερη ατομική μου επίδοση».

Τέλος ο Παναγιώτης Κατσάρης ο οποίος έχει και αρκετές προσωπικές διακρίσεις σε αγώνες δρόμου στην Ελλάδα, τερμάτισε για 6η φορά στο Καλλιμάρμαρο και δήλωσε ότι οι συνθήκες προσωπικά δεν τον ευνόησαν να πετύχει την επίδοση που θα ήθελε:

«Μας δυσκόλεψαν αρκετά τα πρώτα τρία με τρεισήμισι χλμ. Έριξε μια δυνατή βροχή, μετά σταμάτησε. Κάποια στιγμή είχε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω υγρασίας. Χρειαζόταν συνεχής ενυδάτωση για να μην πέσουμε σε επίδοση, και φυσικά μετά ήρθαν οι ανηφόρες, ας μην το κρύβουμε κιόλας, αυτός είναι ένας από τους δυσκολότερους Μαραθωνίους της Ευρώπης βέβαια και για αυτό και δεν έρχονται μεγάλα ονόματα να τρέξουν, για να μη χαλάσουν τις επιδόσεις τους. Εγώ το πάλεψα, έκανα δυνατές προπόνησεις άλλωστε πριν έρθω εδώ. Έχω 3.17 ατομική επίδοση. Τώρα έκανα 3.25. Επιβαρύνθηκα πολύ με το νερό όπως και άλλοι αθλητές που εγκατέλειψαν στο τέλος. Εννοείται όμως ότι ο ήλιος δε βοηθάει. Καλύτερα συννεφιά».

Συμπερασματικά λοιπόν ο Μαραθώνιος που έφυγε, σε γενικές γραμμές μπορεί να ήταν σε βροχερό τέμπο ωστόσο περισσότερο βοήθησε τους δρομείς. Αυτό που τους δυσκόλεψε αρκετά ήταν οι δυνατές κατά διαστήματα ριπές αέρα, αλλά και πάλι καλύτερα από το να έχει ήλιο και ζέστη. Εμείς τους ευχώμαστε ακόμα καλύτερες καιρικές συνθήκες του χρόνου ώστε να βελτιώσουν κι άλλο τις επιδόσεις τους.