Απόστολος Παπαστάμου: «Είμαι από τους κολυμβητές που δουλεύουν πολύ...»

Η πρόκριση σε έναν τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι το κρυφό όνειρό του .

Απόστολος Παπαστάμου: «Είμαι από τους κολυμβητές που δουλεύουν πολύ...»

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ρέκορντμαν εφήβων στα 400 μεικτής μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την επιτυχία του και όχι μόνο. Αναφέρθηκε στην ως τώρα κολυμβητική του πορεία, τους λόγους που τον… έριξαν στο νερό, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνει προετοιμασία και πολλά ακόμη.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τα συναισθήματά του περίπου μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση του χρυσού: «Δεν υπάρχουν λόγια να τα περιγράψω.Είμαι πολύ χαρούμενος και πλέον όλα τα πλάνα για την επόμενη σεζόν αλλάζουν, αφού είναι ένας χρόνος που μπορεί να με φέρει στον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για το ότι με αυτόν τον χρόνο θα είχε και καλό πλασάρισμα: «Πραγματικά. Στο Ρίο θα ήμουν στην εξάδα».

Για το αν το περίμενε: «Στο βάθος του μυαλού μου είχα ότι μπορούσα να κάνω έναν πολύ καλό χρόνο και παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά όχι τέτοιο πράγμα. Ήξερα ότι υπήρχε ο Αμερικανός ο Φόστερ που είχε το ρεκόρ, αλλά και τα άλλα παιδιά που ήταν πολύ γρήγορα. Κατά διάρκεια της κούρσας, όμως, έβλεπα να ανεβαίνω κι όταν είδα ότι ήμουν μπροστά από τον Φόστερ πήρα δύναμη είπα ότι… «είμαι καλά. Πάμε»…».

Για το ότι, ουσιαστικά, συνέτριψε το ρεκόρ, αλλά και για την εξέλιξή του την τελευταία διετία που έχει κατεβάσει τον χρόνο του κατά δέκα δευτερόλεπτα: «Σίγουρα τα δύο δευτερόλεπτα είναι πολλά για τα δεδομένα της κολύμβησης. Όσο για τη βελτίωση των χρόνων, είμαι από τους κολυμβητές που δουλεύω πολύ μέσα στη χρονιά, βάζοντας στόχο μια κούρσα, ώστε το καλοκαίρι να είμαι 100% έτοιμος και να κάνω ατομικό ρεκόρ».

Για το πώς ξεκίνησε την κολύμβηση: «Ξεκίνησα σε ηλικία τεσσάρων χρόνων. Οι γονείς μου με πήγαν στο κολυμβητήριο, για να μάθω τα βασικά της κολύμβησης και το πώς να αντιδρώ στο νερό, επειδή μένω στα Χανιά, όπως γίνεται και με πολλά ακόμη παιδιά. Μετά τα 8 ή 9 χρόνια έκανα παρέες κολυμβητήριο και γι αυτό έμεινα στο χώρο. Από εκεί και πέρα, στα 13 είδα ότι υπάρχει ένα ταλέντο κι άρχισα να κολυμπάω σε πανελλήνια πρωταθλήματα και μετά σε διεθνείς διοργανώσεις. Έχω περάσει κι εγώ όπως όλα τα παιδιά από γήπεδα κι ομαδικά αθλήματα, αλλά μου τράβηξε την προσοχή το κολύμπι».

Για το τι τον τράβηξε στο κολύμπι: «Δεν ήταν μόνο η παρέα που σίγουρα αποτέλεσε έναν παράγοντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είχαμε φτιάξει ένα καλό «παρεάκι» και γούσταρα να πηγαίνω στις προπονήσεις.Από εκεί και πέρα, όμως, ήταν αυτό το συναίσθημα μέσα στο νερό που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος. Είναι εντελώς διαφορετικά. Είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος που δεν κάνει κολύμπι».

Για τον Κωνσταντίνο Λιβανό που σαρώνει τα πάντα στην ποδηλασία: «Έχουμε επαφές. Τον γνώρισα μετά το δικό μου το ευρωπαϊκό. Θέλω να του δώσω συγχαρητήρια. Είναι τρομερός αθλητής και μπορεί να φέρει μεγάλες επιτυχίες στη χώρα μας».

Για το πρόγραμμά του από εδώ και πέρα: «Η σεζόν τελείωσε, αυτή τη στιγμή είμαι σε διακοπές για περίπου μια εβδομάδα και μετά ξεκινάει μια νέα σεζόν, Ολυμπιακή, που λέει… μόνο Ολυμπιακοί Αγώνες».

Για το τι έχει στην άκρη του μυαλού του για το Τόκυο: «Πρώτα απ’ όλα αρκετή προπόνηση και προετοιμασία, ώστε να είμαι στην ίδια κατάσταση και του χρόνου το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βελτιώσω τον εαυτό μου σε κάποιες λεπτομέρειες,ώστε να κερδίσω κάποια δευτερόλεπτα».

Για τους λόγους που επέλεξε τις μεικτές: «Το χαρακτηριστικό μου σαν κολυμβητής είναι ότι μπορώ να αλλάζω γρήγορα στιλ το ένα μετά το άλλο. Συν τοις άλλοις, έχω καλή τεχνική και στα τέσσερα οπότε μπορώ να τα κολυμπάω όλα πολύ γρήγορα και οικονομικά από άποψη ενέργειας».

Για τις συνθήκες των προπονήσεων: «Δεν θα έλεγα ότι είναι και οι καλύτερες. Μάλλον θα τις χαρακτήριζα άσχημες. Πράγματα που σε άλλες χώρες είναι δεδομένα, όπως μια πισίνα σε σωστή θερμοκρασία, ένα καλό βατήρα και μια καλή διαδρομή,εδώ κάνουμε τεράστια προσπάθεια να τα έχουμε και δεν τα έχουμε. Για παράδειγμα, τον χειμώνα η πισίνα είναι πολύ κρύα και το καλοκαίρι πολύ ζεστή. Κάποιος μέσος όρος δεν υπάρχει ποτέ. Δεν μιλάω για νέες τεχνολογίες ή για κάμερες που στο εξωτερικό είναι δεδομένα, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά που είμαστε μαζί στο παγκόσμιο».

Για το πόσο δύσκολο είναι για ένα 18χρονο να διαχειριστεί μια τέτοια επιτυχία: «Είναι πολύ δύσκολο με αυτό που περνάω να κρατήσω τον εαυτό μου σε χαμηλούς τόνους. Σίγουρα είναι στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Θεωρώ, πάντως, ότι μπορώ να το διαχειριστώ. Είμαι ταπεινός και δεν θα αφήσω καμία επιτυχία να μου πάρει τον αέρα».

Για τον Απόστολο Παπαστάμο εκτός πισίνας: «Τελείωσα φέτος το σχολείο και δεν έδωσα πανελλαδικές γιατί είχα τα προνόμια από το πανευρωπαϊκό και μπορούσα να μπω όπου θέλω. Θα επιλέξω μια σχολή που θα με βοηθήσει να μείνω στο άθλημα όπως τη διατροφολογία και εκεί καταλήγω. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το πλάνο είναι να συνεχίσω στο εξωτερικό,κάτι που δεν μπορώ να κάνω τώρα γιατί είναι ρίσκο να αλλάξω προπονητή μια χρονιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν ξέρω πώς θα μου βγει και γι αυτό επιλέγω να μείνω εδώ αφού το πρόγραμμα πάει τρένο».