Θέμα χρόνου το κολυμβητήριο στο ΣΕΦ

Το κλειστό θα χωράει 3.000 θεατές και η ανοιχτή πισίνα 1.500, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνονται καφετέριες και μπουτίκ. Ποια η δαιδαλώδης διαδικασία για την υλοποίηση του έργου.

Θέμα χρόνου το κολυμβητήριο στο ΣΕΦ

Προβλέπουμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δικαιωθούν τα αποκλειστικά ρεπορτάζ στο «ΦΩΣ» για το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το «γιοφύρι της Άρτας», το πολύχρονο αίτημα του Πειραιά, της πόλης-αυτοκράτορα στην ελληνική κολύμβηση και στο ελληνικό πόλο, σε άντρες και γυναίκες.

Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» (ΣΕΦ), που εδρεύει στον Πειραιά (Νέο Φάληρο, Λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου αριθμός 1), με ΑΦΜ 090035567 και εκπροσωπείται νόμιμα από την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, έχει κάνει μια μεγάλη νομική-τεχνική δουλειά, προχωρώντας σε διακήρυξη τις προηγούμενες ημέρες ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές για την κατασκευή και εκμίσθωση Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΚΥΔΑΠ) στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

Υπάρχουν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, αρχιτεκτονικές κατόψεις και περιλαμβάνει δύο πισίνες (το γράφαμε από καιρό ότι θα είναι 2, όπως σε όλους τους σοβαρούς συλλόγους πόλο στην Ευρώπη). Το κλειστό κολυμβητήριο θα χωράει 3.000 θεατές και η ανοιχτή πισίνα 1.500 θεατές.

Για να βγαίνουν τα έξοδα συντήρησης περιλαμβάνονται και καφετέριες, και μπουτίκ, και μικρές πισίνες για παιδιά (!), θα γράψω παρακάτω τις λεπτομέρειες, τώρα δεν θέλω να χαθεί η ουσία.

Η ουσία είναι ότι ξεπεράστηκαν κάποια εμπόδια γραφειοκρατικά-νομικά, δύο άνθρωποι από την κυβέρνηση επιτέλους βοήθησαν και τον Ολυμπιακό, όχι μόνο τους άλλους συλλόγους, κυρίως ο Γρηγόρης Δημητριάδης (γιος της Αικατερίνης Μητσοτάκη, με ρόλο-κλειδί στο Μαξίμου).

Έπαιξαν ρόλο και η επιτυχία των κοριτσιών του Ολυμπιακού που έφεραν την Ευρωλίγκα, το Τσάμπιονς Λιγκ που είχαν πάρει οι άντρες του Ολυμπιακού, το αργυρό μετάλλιο που πήραν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες της Εθνικής. Η πίεση ήταν τεράστια. Όχι μόνο με τα ρεπορτάζ αλλά και τις συνεντεύξεις.

Πόσες φορές είχα βγάλει τους προπονητές του Ολυμπιακού, τον Βλάχο στους άντρες και τον Παυλίδη στις γυναίκες, να μιλάνε για τις άθλιες συνθήκες. Τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΕ (όταν ήταν εν ενεργεία πρόεδρος), τον Διαθεσόπουλο, να μιλάει για ντροπή και ότι όλοι οι ξένοι γελάνε με το Παπαστράτειο και το λένε «γκαράζ». Πόσες φορές έβγαλα πολίστες παγκοσμίου κλάσης όπως ο Φουντούλης, ο Βλαχόπουλος, που έπαιξαν στο εξωτερικό και μπορούσαν να συγκρίνουν. Οι αθλητές εξιστορούσαν δημοσίως τις εγκαταστάσεις ουγγρικών ομάδων που τα είχαν όλα, μιλούσαν για αστείες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και ντροπή, έλεγαν ότι με τα κονέ του Βλάχου έκανε προπόνηση η Εθνική στο Παπαστράτειο και έφευγε ο Ολυμπιακός στην ανοιχτή δημοτική πισίνα στα Βοτσαλάκια. Ότι έψαχναν 20 λεπτά για να παρκάρουν στο Παπαστράτειο, ότι μέχρι και για γυμναστήριο πήγαιναν σε ιδιωτικό κάτω από το Καραϊσκάκη με τα κονέ του Βλάχου.

Τον δήμαρχο Πειραιά έβγαλα και μίλαγε για ντροπή, ρεπορτάζ ότι στο Παπαστράτειο ημερησίως περνούσαν 300 άτομα από το πρωί ως το βράδυ και βρόμιζαν τα νερά, άντρες και γυναίκες, ακαδημίες, Ολυμπιακός, Εθνικός, Εθνικές ομάδες και το πρωί άκουα αερόμπικ!

Ο ίδιος ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει για χρόνια, όχι μόνο οι δήμαρχοι Πειραιά, τη μία έλεγαν για εκτάσεις στα Καμίνια, την άλλη έλεγαν για εκτάσεις στο οικόπεδο δίπλα από το Καραϊσκάκη (εκεί που ερχόταν το τσίρκο), την άλλη έλεγαν για εκτάσεις στην Πειραιώς στον ΟΑΕΔ, βγήκαμε μια μέρα με καραμπινάτο ρεπορτάζ ότι μία έκταση είναι η ιδανική για τον Ολυμπιακό και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί, το ΣΕΦ. Και από τότε δίναμε τις λεπτομέρειες.

Τι γίνεται τώρα. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να κάνει προσφορά στον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό και να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του ΣΕΦ, να εξεταστεί νομικά-τεχνικά-οικονομικά, να πλειοδοτήσει και να αναλάβει όχι μόνο τις μελέτες και την ανέγερση του έργου αλλά και τις δεσμεύσεις υλοποίησης, τις ρήτρες, τα χρονοδιαγράμματα, τις ευθύνες.

Τα γράφω λαϊκά για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Μπορεί να έρθει ο Εθνικός, μπορεί να έρθει ο... Παναθηναϊκός, μπορείς να έρθεις εσύ, μπορώ να έρθω εγώ και να κάνουμε προσφορά. Εύκολο είναι; Πολύ μεγάλα τα κόστη. Και όχι μόνο της υλοποίησης του έργου αλλά και της συντήρησης. Μόνο το μέγεθος του Ολυμπιακού λαού μπορεί να στηρίξει το έργο. Και η εγγύηση του Μαρινάκη.

Προβλέπω ότι ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός θα εμφανιστεί τα επόμενα 24ωρα με επενδυτικό πλάνο και θα κάνει την προσφορά του. Προβλέπω ότι θα γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.

Και έχω ξαναγράψει ότι όποιος σύλλογος μεγάλος δεν εκμεταλλευτεί αυτή την εποχή τα ταμεία που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκληματεί. Ο Ολυμπιακός θα βρει βοήθεια για την ανέγερση του υδάτινου συγκροτήματος από την Περιφέρεια, το έγραφα από κορυφαίες πηγές στην Περιφέρεια.

Ικανοί άνθρωποι χρειάζονται, αξιοκρατία χρειάζεται, όχι καμαρίλα, όχι επένδυση σε άχρηστους επειδή είναι φίλοι και αρεστοί. Έχει υποφέρει από τέτοιες καταστάσεις ο Ολυμπιακός -και όχι μόνο ο Ολυμπιακός. Είναι σύνηθες το φαινόμενο στην Ελλάδα οι μέτριοι να πατάνε πάνω στις πλάτες των ικανών και να τους λασπώνουν κιόλας. Γιατί αλλιώς δεν μπορούν να επιβληθούν.

Ο Ολυμπιακός πάει να φτιάξει κάτι καταπληκτικό στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο Μικρολίμανο και ως συνέχεια της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που θα θυμίζει το Νησί της Μαργαρίτας στη Βουδαπέστη. Γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, στίβος (υποφέρει και από αυτό ο Πειραιάς), γήπεδο μπάσκετ, κολυμβητήρια. Μια ομορφιά αθλητική.

Στο ΣΕΦ ανήκει η διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των κύριων και βοηθητικών χώρων και εγκαταστάσεων (αθλητικών, γυμναστικών, αγωνιστικών) που υπάρχουν ή πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή του σταδίου, ή αυτών που θα παραχωρηθούν σε αυτό με κάθε τρόπο, ιδίως με νόμο, κανονιστική πράξη ή σύμβαση και ευρίσκονται εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Το ΣΕΦ έχει διοικητική και περιουσιακή αυτοτέλεια.

Αυτά που γράφω δεν είναι όλοι οι νόμοι, είναι τα βασικά και υπάρχει λόγος.

Με την υπ’ αρ. Γ. 24660/2123/1980 απόφαση του υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 552/Δ/1980 με τίτλο «Περί εκτάσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πειραιώς (Αττικής) διά του καθορισμού χώρου διά την ανέγερση Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Κλειστού και Ανοικτού Κολυμβητηρίου» προβλεπόταν από το 1980 εκεί κολυμβητήριο με δύο πισίνες! Γιατί δεν γινόταν, είναι θέμα προσωπικών ικανοτήτων...

Στην προκήρυξη του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού υπάρχουν μέσα όλοι οι νόμοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα με συγκεκριμένες συντεταγμένες, χρήσεις, επιτρεπόμενα υψόμετρα κτιρίων, ποσοστό κάλυψης, συντελεστή δόμησης, συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης.

Υπάρχει και ο νόμος του 2017 που προβλέπει την παραχώρηση της επίμαχης έκτασης από το Δημόσιο στη ΓΓΑ, που με τη σειρά της την παραχωρεί στο ΣΕΦ!

Το ΣΕΦ, έχοντας τους νόμους στο πλευρό του, προχωράει σε ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν κλειστές προσφορές για την κατασκευή με δικές τους δαπάνες και μίσθωση από το ΣΕΦ Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΚΥΔΑΠ), σε οικόπεδο του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική τεχνική έκθεση και στη σχετική τεχνική περιγραφή.

Για χρονικό διάστημα 50 ετών με δικαίωμα ισόχρονης παράτασης (άλλα 50 έτη) με μονομερή δήλωση του μισθωτή με τους ίδιους συμβατικούς όρους και με την προϋπόθεση ο ανάδοχος μισθωτής να ανταποκρίνεται και να τηρεί ως τότε τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Χρειάζονται πολλά χαρτιά, μελέτες, προβλέπουμε όμως ότι θα υλοποιηθεί και περιλαμβάνονται:

  1. Στεγασμένη κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες χωρητικότητας 3.000 θεατών
  2. Υπαίθρια κολυμβητική δεξαμενή χωρητικότητας 1.500 θεατών
  3. Δύο παιδικές κολυμβητικές δεξαμενές παρακείμενες η καθεμία των μεγάλων κολυμβητικών δεξαμενών ολυμπιακών διαστάσεων
  4. Αποδυτήρια
  5. Χώροι υγιεινής
  6. Ιατρεία
  7. Σουίτες VIP
  8. Φυσιοθεραπευτήρια
  9. Γραφεία προπονητών και διαιτητών
  10. Γραφεία διοίκησης και προσωπικού
  11. Αποθηκευτικοί χώροι
  12. Χώροι ελέγχου και χειρισμού των εγκαταστάσεων
  13. Χώροι TV και CCTV κλπ.
  14. Συνοδευτικές χρήσεις των κυρίως αθλητικών χρήσεων με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους (όπως χώροι ΜΜΕ, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αίθουσες συσκέψεων και προβολών, γραφεία εξυπηρέτησης ομάδων, χώροι άθλησης και υγιεινής, γυμναστήριο, σπα, χαμάμ, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων)
  15. Πολιτιστικές χρήσεις (όπως μουσείο ναυταθλητισμού)
  16. Χώροι αναψυχής
  17. Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
  18. Εκθεσιακοί χώροι
  19. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Θα είναι ένα έργο καταπληκτικό, ένα πολυσυγκρότημα υδάτινο αντάξιο πρωταθλητών Ευρώπης στους άντρες, αντάξιο πρωταθλητριών Ευρώπης στις γυναίκες, αντάξιο «αργυρών» Ολυμπιονικών!

Τιμή εκκίνησης για το μίσθωμα προς το ΣΕΦ είναι ποσοστό 15% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διαχείρισης του Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού, μη υπολογιζόμενου του τέλους χαρτοσήμου.

Υπάρχουν χίλιες δυο λεπτομέρειες, ρήτρες, δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές, το ΣΕΦ και ο μισθωτής. Δεν θα μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες, γιατί θα γίνει χάος εδώ.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν κοπιάσει πάρα πολύ, οι εντός των τειχών ξέρουν. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία.