Κολύμβηση: Στη Βουδαπέστη με 18 μέλη η Εθνική ομάδα

Το Σάββατο (24/4) πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ η πρώτη αγωνιστική της ημερίδας επιδόσεων για την Εθνική ομάδα της κολύμβησης.

Κολύμβηση: Στη Βουδαπέστη με 18 μέλη η Εθνική ομάδα

Το Σάββατο (24/4) πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ η πρώτη αγωνιστική της ημερίδας επιδόσεων για την Εθνική ομάδα κολύμβησης με τον Κωνσταντίνο Εγγλεζάκη να σημειώνει 1.49.54 και τον Δημήτρη Νέγρη 1.50.37 στα 200 ελεύθερο, τον Δανιήλ Γκιουρτζιδη να πετυχαίνει 2.02.77 στα 200 μικτής ατομικής, την Μαρίλεια Δρασίδου να τερματίζει σε 31.57 στα 50 πρόσθιο και τον Κωνσταντίνο Μερετσόλια να χρονομετρείται με 28.09 στο ίδιο αγώνισμα.

Οι αγώνες του ΟΑΚΑ αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες που διεκδικούν μια θέση στην Εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Βουδαπέστη μέσα Μαΐου.

Η ομάδα θα επιλέγει μετά τους αγώνες και θα δηλωθεί την Δευτέρα στους διοργανωτές. Έως σήμερα έχουν πιάσει το όριο εννέα αθλητές, αλλά η ΚΟΕ έχει αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία της παρουσίας στην κορυφαία αυτή διοργάνωση και σε άλλα παιδιά που έχουν παραπλήσιες επιδόσεις.

«Η αποστολή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών για την ελληνική κλασική κολύμβηση. Θα μεταβούν στην Βουδαπέστη 18 κολυμβητές και κολυμβήτριες. Η ΚΟΕ θέλει να τιμήσει τα παιδιά που έζησαν μια δύσκολη και πρωτόγνωρη πραγματικότητα αυτή την χρονιά λόγω της πανδημίας. Αξίζουν μια ευκαιρία και θα την πάρουν» τόνισε στην σελίδα της Ομοσπονδίας ο Νίκος Ξυλούρης, υπεύθυνος του αθλήματος στο νέο ΔΣ της ΚΟΕ.

Ο ομοσπονδιακός Βαγγέλης Κοζομπόλης υποστήριξε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ΚΟΕ προχώρησε στην απόφαση να μεταβούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (μέσα Μαΐου) 18 κολυμβητές και κολυμβήτριες, αντί των 9 που έχουν πιάσει μέχρι τώρα τα όρια.

«Η απόφαση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Τα παιδιά - υποστηρίζει ο προπονητής - χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες με την απραξία και την αποχή από αγώνες. Ο αθλητής πρέπει να στηρίζεται και ψυχολογικά. Πολύ ενθαρρυντική η προσπάθεια αυτή για να δοθεί η ευκαιρία σε 18 παιδιά να λάβουν μέρος στην κορυφαία αυτή διοργάνωση».

Στα Γιάννενα παραβρέθηκε στην ημερίδα ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, ο κύριος Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο οποίος αμέσως μετά το πέρας των αγώνων τόνισε:

«Εκπροσωπώντας την ΚΟΕ παραβρέθηκα σήμερα στην Ημερίδα Ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου - Αν. Στερεάς και Ιονίων Νήσων στα Ιωάννινα.

Παρακολούθησα το πρώτο μέρος των πολύ αξιόλογων αγώνων με μεγάλη συμμετοχή αθλητών των σωματείων της Περιφέρειας, της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

Με τη συνδρομή του Προέδρου της ΠΕ Γιάννη Ευαγγελίου συναντήθηκα και αντάλλαξα απόψεις με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων που συμμετείχαν.

Τόνισα ότι τόσο η σημερινή ημερίδα όσο και οι ημερίδες προκρίσεων της προηγούμενης εβδομάδας, σηματοδοτούν την προσπάθεια αγωνιστικής επανεκκίνησης στην κολύμβηση σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Όσο με την πρόοδο του εμβολισμού τα υγειονομικά μέτρα θα χαλαρώνουν, πρέπει όλα τα σωματεία να είμαστε σε ετοιμότητα για την πραγματική αθλητική επανεκκίνηση. Τα σωματεία θα αναλάβουν το πραγματικό βάρος και η Ομοσπονδία θα στηρίξει την προσπάθειά τους αυτή με κάθε πρόσφορο τρόπο. Άλλωστε όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Κυριάκος Γιαννόπουλος η ΚΟΕ είναι στην υπηρεσία των σωματείων του υγρού στίβου και θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειές τους».

Στην Καβάλα και στους αγώνες που έγιναν στην πόλη παραβρέθηκε ο υπεύθυνος της κλασικής κολύμβησης της ΚΟΕ κύριος Γιάννης Νάτσιος, ο οποίος προέβη στην κάτωθι δήλωση.

«Επανεκκίνηση της ελληνικής κολύμβησης με τους αθλητές και τους προπονητές να είναι επιτέλους ξανά στο προσκήνιο. Επιστροφή στην αγωνιστική δράση μετά από πέντε μήνες. Τα παιδιά ξεπέρασαν για μια ακόμη φορά τον εαυτό τους γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλοι οι αθλητές μας πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο και τώρα θα πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα τους, οι γονείς, τα σωματεία και προπάντων η Ομοσπονδία. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για να υπάρχει Ομοσπονδία πρέπει να υπάρχουν σωματεία και αθλητές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η επαρχία τηρεί τα πρωτόκολλα και τους κανόνες που έχει θέσει η ομοσπονδία και η ΓΓΑ. Παρά την μεγάλη χρονική αποχή αποδεικνύεται ότι η ελληνική κολύμβηση έχει παρόν και μέλλον».

Ο Νίκος Ξυλούρης, που μαζί με τον Γιάννη Νάτσιο έχουν την ευθύνη της κλασικής και μαραθώνιας κολύμβησης στην διοίκηση της ΚΟΕ, παραβρέθηκε το Σάββατο το πρωί στους αγώνες που έγιναν στην Πάτρα.

Την ΚΟΕ στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Λάρισα εκπροσώπησε ο Γιώργος Κατσαντώνης που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προπονητές και τους υπεύθυνους των σωματείων και να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους.

Μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης έκανε ο προπονητής Κυριάκος Παπαεμμανουήλ, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες στα «Αστέρια» της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση - τονίζει - με τις κινήσεις της Νέας διοίκησης της ΚΟΕ, να έχουμε επανεκκίνηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων για όλα τα παιδιά αυτή τη φορά πανελλαδικά. Αν και αυτό το Σαββατοκύριακο τα βλέμματα είναι στραμμένα στους αγώνες που πραγματοποιούνται στο ΟΑΚΑ, καθώς η ελίτ του αθλήματος αγωνίζεται εκεί,

απο τα σημερινά αποτελέσματα στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο ξεχώρισε ο αθλητής του Άρη, Απόστολος Σίσκος στα 100 ύπτιο με χρόνο 58.09, δείγμα της εξαιρετικής κατάστασης που βρίσκεται αυτή τη περίοδο, όπως και η αθλήτρια των Αστεριών Μαγκώτσιου Ηλέκτρα στα 50 πεταλούδα (παγκορασίδα) με επίδοση 29.27.

Το ευχάριστο είναι ότι παρά την αγωνιστική απραξία, πολλοί αθλητές μόλις μέσα σε έξι εβδομάδες κατάφεραν και κολύμπησαν κοντά στις επιδόσεις τους, δείχνοντάς μας το ποσο πολύ "διψούσαν " να επιστρέψουν στις πισίνες και σε αγωνιστικούς ρυθμούς».