Σοφία Μπεκατώρου: Χάνεται η συμμετοχή στο test event της Ιαπωνίας

"Για να λάβεις μέρος σ΄ αυτόν τους αγώνες, πρέπει να στείλεις το σκάφος σου με κοντέινερ, δύο μήνες πριν. Εμείς θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε, αλλά δεν μας δηλώνουν από την ομοσπονδία". SOS για την ελληνική ιστιοπλοϊα, εκπέμπει η Σοφία Μπεκατώρου!

Σοφία Μπεκατώρου: Χάνεται η συμμετοχή στο test event της Ιαπωνίας

Μία απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων για την ιστιοπλοΐα και τα σκάφη της κατηγορίας Nacra 17, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ιαπωνία, εν΄ όψει της κορυφαίας διοργάνωσης του 2020.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στο test event της «χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Τι έχει συμβεί για το συγκεκριμένο ζήτημα; «Μαζί με τον Μιχάλη (σ.σ. Πατενιώτη) αγωνιζόμαστε στο εξωτερικό, στην κατηγορία Nacra 17. Το σκάφος μας είναι... ιπτάμενο, καθώς έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για το μοναδικό σκάφος από το Ολυμπιακό πρόγραμμα που κυριολεκτικά πετάει! Φαντασθείτε, ότι πλέον, μαθαίνουμε περισσότερο τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πιλότοι, παρά όλα αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα»,

Η Μπεκατώρου συνεχίζει: «Σε όλη αυτήν την διαδικασία, δεν είχαμε καμία υποστήριξη από την ομοσπονδία. Καλύπτουμε το πρόγραμμα και τα έξοδα μας από χορηγούς και δικά μας χρήματα. Στην αρχή της χρονιάς, συναντηθήκαμε με την ομοσπονδία και τους είπαμε, ότι δεδομένου πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άλλα τέτοια σκάφη, πρέπει να ταξιδέψουμε για να συμμετάσχουμε σε αγώνες στο εξωτερικό. Καταθέσαμε το πρόγραμμα μας, ζητήσαμε βοήθεια και δεν μας απάντησαν ποτέ».

Και συνεχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων, προσθέτει η Μπεκατώρου: «Τον Φεβρουάριο, φύγαμε για αγώνες στο εξωτερικό και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το σκάφος και το αυτοκίνητο ήταν εκτός Ελλάδος, δεδομένου ότι συμμετείχαμε σε αγώνες και ταξιδεύαμε. Σε αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, η ομοσπονδία προκήρυξε πρόκριση για τις εθνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας κατηγορίας. Μέχρι τότε, στην Ελλάδα δεν υπήρχε άλλο σκάφος, εμείς βρισκόμασταν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια ο αγώνας δεν έγινε».

Σήμερα υπάρχει άλλο σκάφος στην Ελλάδα; «Υπάρχει μία νέα ομάδα. Πρόκειται για τον Ιορδάνη Πασχαλίδη και μία νεαρή αθλήτρια. Επειδή η ομοσπονδία ενημέρωσε έναν εκπρόσωπο μας ότι υπάρχει κι άλλο σκάφος στην Ελλάδα, ήλθαμε σε επικονωνία με τον Πασχαλίδη, ο οποίος μας είπε ότι δεν έχει ακόμη παραλάβει το σκάφος του»!

Και τώρα τι γίνεται; Χάνεται η ελληνική συμμετοχή στο test event της Ιαπωνίας; «Για να λάβεις μέρος σ΄ αυτόν τον αγώνα, πρέπει να στείλεις το σκάφος σου με κοντέινερ, δύο μήνες πριν. Εμείς θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε, αλλά δεν μας δηλώνουν από την ομοσπονδία. Οι Ιάπωνες διοργανωτές, με ενημέρωσαν πως ενώ υπήρχε δήλωση για ελληνική συμμετοχή από την ομοσπονδία, δεν υπήρξε ονομαστική δήλωση συμμετεχόντων. Και η σχετική προθεσμία, έληξε στις 15 Ιουνίου. Εμείς ζητήσαμε να μας δηλώσουν, απλώς και μόνον, για να μην χαθεί η εμπειρία της συμμετοχής στον στίβο που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο οποίος είναι πολύ δύσκολος».

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Χάνεται η διεκδίκηση της πρόκρισης στην κορυφαία διοργάνωση; «Η πρόκριση θα κριθεί στην Νέα Ζηλανδία», τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης και συνεχίζει: «Ο αγώνας είναι παγκόσμιος και θα γίνει από το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχουν έξι κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Και για να καταλάβετε, στο πρόσφατο ευρωπαϊκό της Αγγλίας, καταλάβαμε την έβδομη θέση. Είμαστε κοντά και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ολοκληρώνοντας την επικοινωνία μας, η Σοφία Μπεκατώρου, στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία. Επιθυμούμε να υπάρχουν περισσότερες ομάδες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Γιατί μόνον έτσι, θα προκύψει ανάπτυξη. Όμως, θέλουμε κριτήρια αξιοκρατικά και με βάση την λογική».

Η απάντηση της ΕΙΟ

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μέσω του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πήρε θέση για το θέμα που έχει προκύψει με τους Σοφία Μπεκατώρου-Μιχάλη Πατενιώτη και τη συμμετοχή της στο test event της Ιαπωνίας στην κατηγορία Nacra 17.

«Καταρχήν να τονίσουμε ότι η Σοφία Μπεκατώρου, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί, δεν εμφανίστηκε την ημέρα των τεστ. Άσχετα αν υπάρχει ένα ή μισό σκάφος θα έπρεπε να βρίσκεται στην γραμμή της εκκίνησης» δήλωσαν αρχικά οι ιθύνοντες της ΕΙΟ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και κατέληξαν: «Παρόλα αυτά η ΕΙΟ την δήλωσε κανονικά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ολοι γνωρίζουν ότι τις Ολυμπιακές προετοιμασίες της αναλαμβάνει η ΕΟΕ. Εμείς τη βάλαμε στη λίστα, αλλά η ΕΟΕ δεν έχει βγάλει τα χρήματα. Επομένως πως θα τη δηλώναμε; Αν εκταμιευτούν τα χρήματα, τότε θα συμμετάσχει κανονικά».