Ολυμπιακή παραίτηση Τακέντα στην Ιαπωνία

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς κατηγορείται για δωροδοκία.

Ολυμπιακή παραίτηση Τακέντα στην Ιαπωνία

Τα σκάνδαλα δεν λένε να τελειώσουν για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή τη φορά, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (JOC) Τσουνεκαζού Τακέντα. Κατηγορείται ότι δωροδόκησε «Αθάνατο» με 2.000.000 ευρώ, ώστε να ψηφίσει για να διεξαχθούν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020. Ο Ιάπωνας δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΔOE και ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ολυμπιακού κινήματος της χώρας του.

Ο Τακέντα, ο οποίος είναι απόγονος του αυτοκράτορα Μεϊτζί του Μεγάλου (1852-1912), εμπλέκεται στο σκάνδαλο που ερευνούν Γάλλοι εισαγγελείς και σχετίζεται με τον γιο του Λαμίν Ντιάκ, πρώην προέδρου της IAAF. Ο Πάπα Ντιάκ κατηγορείται ότι η εταιρεία του είχε εισπράξει χρήματα από τον Ιάπωνα αξιωματούχο. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε πριν από την ανάληψη της διοργάνωσης από την Ιαπωνία και οι ερευνητές της υπόθεσης θεωρούν ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον Λαμίν Ντιάκ, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε δικαίωμα ψήφου.

«Δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κάτι παράνομο. Θα προσπαθήσω να αποδείξω την αθωότητά μου», δήλωσε ο Τσουνεκαζού Τακέντα και υπογράμμισε ότι δεν θα ζητήσει τον Ιούνιο την ανανέωση της θητείας του στην JOC και ότι θα παραιτηθεί από τη ΔΟΕ. «Σεβόμαστε την απόφαση του κ. Τακέντα να παραιτηθεί. Ο σεβασμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος διότι το έπραξε για να προστατεύσει το κύρος του ολυμπιακού κινήματος, παρότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας», ήταν η ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο 71χρονος ήταν μέλος της ΔΟΕ από το 2012 και πρόεδρος της JOC από το 2001. Υπήρξε αθλητής και προπονητής της ιππασίας. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του 1972 και του 1976.

Πηγή: kathimerini