Πινγκ Πονγκ: Εκδόθηκε το prospectus για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων 2026
Το όριο για την Ελλάδα στις συμμετοχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης εξέδωσε την προκήρυξη για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων 2026. Την κορυφαία διοργάνωση, που για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα φιλοξενηθεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Ανάμεσα στα άλλα το prospectus αναφέρει μέχρι πόσους αθλητές και πόσες αθλήτριες, μπορεί να δηλώσει κάθε χώρα. Το όριο για την Ελλάδα στο απλό είναι 4 και 3 αντίστοιχα.
Το European Individual Championships 2026 θα διεξαχθεί από την Κυριακή 11 έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Το διοργανώνει η σλοβένικη ομοσπονδία του αθλήματος υπό την αιγίδα της ETTU στο Arena Stožice. Στο ίδιο complex θα βρίσκεται και η practice hall, που θ’ ανοίξει από τις 09/10.
Το event περιλαμβάνει όλα τα ατομικά αγωνίσματα: Το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και το διπλό μικτό. Οι προκριματικές φάσεις θ’ ανοίξουν το πρόγραμμα και στις 13/10 θα πάρουν σειρά τα κεντρικά ταμπλό. Οι τελικοί στα αγωνίσματα του διπλού προγραμματίστηκαν για τις 16 και 17/10, ενώ οι πρωταθλητές Ευρώπης του απλού θ’ αναδειχτούν στις 18 του μήνα.
# Στα αγωνίσματα του απλού κάθε ομοσπονδία-μέλος θα έχει το δικαίωμα να δηλώσει συμμετοχές σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού του 2025.
Το ανώτατο όριο των 5 αθλητών/τριων το καλύπτουν οι ομάδες, που βρέθηκαν πέρσι στην πρώτη 8άδα. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στο Ζαντάρ στις θέσεις 9-16 των ανδρών και θα μπορεί να δηλώσει για τη Λιουμπλιάνα μέχρι 4 αθλητές. Στις γυναίκες πλασαρίστηκε στις θέσεις 17-24 κι έτσι έχει το δικαίωμα να δηλώσει μέχρι 3 αθλήτριες.
# Η προκήρυξη τονίζει ακόμα ότι προκρίνονται στη διοργάνωση αθλητές και αθλήτριες, που κατέκτησαν μετάλλιο στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Under 21. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κενές θέσεις και τότε διεκδικούνται από ομοσπονδίες.
# Στα αγωνίσματα διπλών ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών για κάθε ομοσπονδία θα είναι 4 αθλητές για το διπλό ανδρών, 4 αθλήτριες για το διπλό γυναικών και 2 άνδρες και 2 γυναίκες για το διπλό μικτό. Όλοι οι αθλητές γι’ αυτά τα αγωνίσματα μπορεί να είναι διαφορετικοί, ενώ η ETTU επιτρέπει να σχηματίζονται ζευγάρια και με αθλητές/τριες από διαφορετικές χώρες.
# Γκρουπ θα περιλαμβάνει η προκριματική διαδικασία στο απλό. Τα ταμπλό θα είναι των «64».
# Η Θεσσαλονικιά Μαρία Τσίπου ορίστηκε να είναι μία από τους δύο αναπληρωτές επιδιαιτητές του πρωταθλήματος.
# Οι πρώτες κληρώσεις θα διενεργηθούν στις 09/10
# Η προκήρυξη σημειώνει τέλος, ότι τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος συνυπολογίζονται άμεσα στον πίνακα αξιολόγησης μικτών ομάδων της γηραιάς ηπείρου (European Mixed Team Ranking), ο οποίος θα καθορίσει προκρίσεις για το αγώνισμα του μικτού ομαδικού στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2027, καθώς και τη σχετική ηπειρωτική διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (θυμίζουμε ότι το ομαδικό θα πρωτοεμφανιστεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα με αυτή τη μορφή στο Λος Άντζελες το 2028).