Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων: Λύγισαν 3-1 από τη Λιθουανία, κι έχασαν την άνοδο οι νεάνιδες

Ο κορυφαίος στόχος, ο πόθος της ανόδου στην Α κατηγορία της Ευρώπης, χάθηκε στις λεπτομέρειες για την εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των νεανίδων.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων: Λύγισαν 3-1 από τη Λιθουανία, κι έχασαν την άνοδο οι νεάνιδες

H αντίσταση της εθνικής μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των νεανίδων κάμφθηκε με 3-1 από τη Λιθουανία στον καθοριστικό αγώνα για τη 17η θέση, κατετάγη 18η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας και δεν μπόρεσε να φτάσει στο βήμα παραπάνω.

Δεν χρειάζεται πίκρα και κατήφεια όμως, για την ομάδα, που παθιασμένα κυνήγησε τη νίκη, είχε ρυθμό, ποιότητα και δύναμη σε όλα τα επί μέρους ματς με αντίπαλο που ήταν (και τελικά επέστεψε) στο Level 1 και φυσικά δεν ήταν εύκολο να φτάσει μέχρι τον τελευταίο αγώνα για την άνοδο. Όπως δεν χρειάζεται στεναχώρια και για τους εφήβους και τις κορασίδες, που βρέθηκαν στις θέσεις 21-22. Αντίθετα, ο συνολικά ικανοποιητικός απολογισμός στο ομαδικό πρέπει να εκτιμηθεί, σε συνδυασμό φυσικά με την άνοδο κατηγορίας των παίδων. Είναι σπουδαία η προσπάθεια απ’ όλα τα παιδιά, τους συντελεστές στην αγωνιστική τους πρόοδο και φυσικά τους γονείς, που κάνουν υπερβάσεις για να τα στηρίζουν, συνεπώς με αισιοδοξία πρέπει να συνεχίσουν από αύριο 19/07 στα ατομικά αγωνίσματα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Δίπλα-δίπλα αγωνίστηκαν νεάνιδες και παίδες το απόγευμα, θέλησαν να δώσουν μαζεμένες τις χαρές για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά δεν κατέστη εφικτό εν τέλει, να επαναληφθεί η διπλή άνοδος του 2016 στο Ζάγκρεμπ όταν πήραν το «εισιτήριο» για την Α κατηγορία έφηβοι και κορασίδες.

Η εθνική νεανίδων προερχόταν από την ανατροπή 3-2 με τη Σερβία και είχε την κατάλληλη ψυχολογία για την καθοριστική νίκη στο ματς των θέσεων 17-18. Απέναντι στη Λιθουανία, που ήταν νούμερο 14 στα seeding κι έχει αθλήτριες χωρίς το κλασικό επιθετικό στυλ (και παραδοσιακά αρκετές και με κομπίνα-λάστιχα, τα λεγόμενα δοντάκια), προηγήθηκε στο σκορ και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κάνει και το 2-0. Η Λιθουανία πήρε τελικά κεφάλι στο σκορ με 2-1 και το 4ο παιχνίδι κρίθηκε δυστυχώς στον πόντο. Η πρώτη αθλήτρια της αντιπάλου, η Γιουσνάιτε, ξέφυγε από την ελληνική πίεση με δύο νίκες στα πέντε σετ! Στο φινάλε η Παπαδημητρίου έσωσε δύο ματς μπολ, αλλά τελικά κάμφθηκε στην παράταση για να γραφτεί το τελικό 3-1.

Ο υπεύθυνος προπονητής Γιώργος Καρύτσας παρέταξε την τριάδα, που δήλωσε και το πρωί στη νίκη επί της Σερβίας και είχε στον πάγκο τη Λεμονιά Γκαϊντατζή. Τρίτη σερί χρονιά στον πάγκο της ομάδας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, τελευταία τους χρονιά στην κατηγορία Under 19 η Παπαδημητρίου και η Φωτιάδου, είχαν το έξτρα κίνητρο για την άνοδο. Όλα τα μέλη του τιμ τα έδωσαν όλα, αναμφίβολα έδειξαν ικανότητες, αλλά έτυχε να μην έρθει το πολυπόθητο βήμα.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Λιθουανία 1-3:

Μαλαματένια Παπαδημητρίου-Μαρίγια Μικαλαουσκίτε 3-1 (11-7, 11-7, 6-11, 11-5)

Χρυσή Φωτιάδου-Λουκρεσίγια Γιουσνάιτε 2-3 (9-11, 11-9, 12-10, 6-11, 4-11)

Στέλλα Τζαρίδου-Λάουρα Αμπαραβικιούτε 0-3 (9-11, 8-11, 5-11)

Παπαδημητρίου-Γιουσνάιτε 2-3 (8-11, 11-5, 11-7, 5-11, 10-12)

Στην 1η φάση του πρωταθλήματος η Λιθουανία είχε περιοριστεί στην 4η θέση του 3ου γκρουπ χωρίς νίκη. Στη συνέχεια έχασε από την Ιταλία στα πλέι οφ 2 και πήγε στις θέσεις 17-28 ν’ αναζητήσει την άμεση επιστροφή της στο Level 1. Πρώτευσε στο γκρουπ Κ με δύο νίκες και στο ταμπλό 17-20 έκαμψε με 3-2 την Αυστρία