Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάεκβοντο: Πέμπτος ο Χαμαλίδης και ένατη η Καλτέκη

Την πέμπτη θέση κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάεκβοντο, ενώ την ένατη πήρε η Φαίδρα Καλτέκη.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάεκβοντο: Πέμπτος ο Χαμαλίδης και ένατη η Καλτέκη

Τέσσερα χρόνια μετά την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ και η ιστορία για τον Κωνσταντίνο Χαμαλίδη επαναλήφθηκε στο Μπακού. Στην εναρκτήρια ημέρα της διοργάνωσης που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και είναι η σπουδαιότερη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε την 5η θέση στην Ολυμπιακή κατηγορία των -68 κιλών με απολογισμό τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες. Όσον αφορά στο μέλος της προολυμπιακής ομάδας, την Φαίδρα Καλτέκη που αγωνίστηκε στα -57 κιλά, κατέλαβε την 9η θέση με μία νίκη σε δύο αγώνες.

Άνοδος τουλάχιστον 8 θέσεων στην Ολυμπιακή κατάταξη

Ο Χαμαλίδης, τρίτος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021 στη Σόφια, έφτασε με σχετική ευκολία μέχρι τη φάση των «16» μετά τις νίκες επί του Σλοβάκου Φργκόλετς (14-2, 14-1) και του Βούλγαρου Ντζόρτζεφ (9-8, 12-5). Απέναντι στον Πίε από τη Δομινικανή Δημοκρατία έβγαλε αντίδραση, αφού στην τρίτη περίοδο, βρέθηκε να χάνει με 0-4, ωστόσο κατάφερε να επικρατήσει με 12-7 και με σκορ 2-1 στα σετ (9-0 και 5-12 τα δύο πρώτα) να εξασφαλίσει την παρουσία του στην 8άδα. Εκεί το εμπόδιο του Ουζμπέκου «χρυσού» Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Ουλουγκμπέτ Ρασίτοφ, αποδείχθηκε αξεπέραστο παρά τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε (σ.σ. βρέθηκε στην πρώτη περίοδο να προηγείται με 2-0). Η ήττα με 2-4, 5-8 έφερε τον Χαμαλίδη στην 5η θέση της τελικής κατάταξης, που αντιστοιχεί σε 30.34 βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάταξη. Έτσι από την 23η θέση που βρίσκεται σήμερα, θεωρείται βέβαιο (εξαρτάται και από την τελική κατάταξη στο Παγκόσμιο) ότι θα ανέβει τουλάχιστον 8 θέσεις στην κατάταξη και πιθανότατα θα βρεθεί στην 15η, ενώ η είσοδός του στην πρώτη 10άδα της Παγκόσμιας κατάταξης -από την 13η που βρισκόταν πριν από το Μπακού- θεωρείται βέβαιη.

«Έπιασε» 21 η Καλτέκη!

Την ένατη θέση που αντιστοιχεί σε 21.17 πόντους στην Ολυμπιακή κατάταξη, κατέλαβε η Φαίδρα Καλτέκη στην Ολυμπιακή κατηγορία των -57 κιλών. Το μέλος της προολυμπιακής ομάδας που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό, στην αναμέτρηση για τον γύρο των «32» νίκησε 2-0, 2-1 την Λευκορωσίδα (αγωνιζόταν με τη σημαία της World Taekwondo) Σμίτσκοβα όμως στη συνέχεια και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε, ηττήθηκε 2-5, 3-4 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στους U21 το 2022, Μάρτον από την Ουγγαρία καταλαμβάνοντας έτσι την 9η θέση. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει τουλάχιστον δύο θέσεις στην Ολυμπιακή κατάταξη και θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη 20άδα της κατηγορίας της (από την 21η που είναι σήμερα).

Τρεις Έλληνες αύριο

Αύριο, 2η ημέρα των αγώνων, η Ελλάδα θα έχει τριπλή εκπροσώπηση και συγκεκριμένα από τη «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2022, Θένια Σαρβανάκη στα -67 κιλά, τον «ασημένιο» πρωταθλητή Ευρώπης του 2021, Διονύση Ραψομανίκη στα -58 κιλά αλλά και την Αναστασία Δεληδημήτρη στα -73 κιλά.