Πινγκ - Πονγκ: Αναχωρεί για το Σεράγεβο η ελληνική αποστολή

Μπροστά στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Με 4 αθλητές και 4 αθλήτριες αναχωρεί το πρωί της Δευτέρας 22/08 για το Σεράγεβο προκειμένου να κυνηγήσει διακρίσεις στο 47ο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.

Πινγκ - Πονγκ: Αναχωρεί για το Σεράγεβο η ελληνική αποστολή

Ο θεσμός, αφού για πολύ καιρό αφορούσε την κατηγορία αθλητών έως 21 ετών, επανήλθε πριν από λίγα χρόνια στο επίπεδο της μεγάλης κατηγορίας και η Ελλάδα θα τον τιμήσει με πλήρη αποστολή. Η πρωτεύουσα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης φιλοξενεί τους αγώνες από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου και τα νεανικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα συνθέτουν οι αθλητές Γιώργος Σταματούρος, Νίκος Αντωνιάδης, Δημήτρης Κορδούτης, Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης και οι αθλήτριες Αλίκη Κιούφη, Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα, Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ιωάννα Γερασιμάτου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των γυναικών Γιώργος Καρύτσας θα βρίσκεται στον πάγκο των αθλητριών του, στους άνδρες θα έχει την τεχνική καθοδήγηση ο περιφερειακός ομοσπονδιακός στην Πάτρα Σωτήρης Ζήκος.

Διάφοροι λόγοι προσδίδουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στην ελληνική παρουσία στο Σεράγεβο. Πρώτα απ’ όλα οι φιλοδοξίες, καθώς οι διεθνείς μας μπορούν να φτάσουν σε μετάλλια, όπως έκαναν πριν από δύο μήνες στην αντίστοιχη διοργάνωση των μικρών ηλικιών (χρυσό με τη Λεμονιά Γκαϊντατζή στο διπλό κορασίδων και τρία χάλκινα από τους εφήβους, στο ομαδικό, στο απλό με τον Αλέξανδρο Μαδέση και στο διπλό με τους Σωκράτη Γιαννούτσο/Μαδέση). Δεύτερον, η ευκαιρία, που παίρνουν πολλά παιδιά με λίγες συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις. Θα δώσουν χρήσιμα αγωνιστικά τεστ και θέλουν να τσεκάρουν τη σημερινή τους κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χατζηλυγερούδης και ο Κορδούτης (φωτό δεξιά) στους άνδρες, η Κιούφη (φωτό αριστερά) και η Τσεκούρα στις γυναίκες μετέχουν πρώτη φορά σε αποστολή των μεγάλων εθνικών μας ομάδων στο εξωτερικό. Ο Αντωνιάδης είχε αγωνιστεί και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του 2019, ενώ η εθνική γυναικών ξανακάνει την εμφάνισή της στον θεσμό μετά το 2009.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο ότι στη Βοσνία πρόκειται ν’ αποφασίσει η Βαλκανική Ένωση του αθλήματος για την πόλη, στην οποία θ’ αναθέσει το Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων του 2023. Η Ορεστιάδα είναι βασική υποψήφια (ίσως και φαβορί, μια που η έτερη υποψήφια, η Αλμπένα της Βουλγαρίας, έχει οργανώσει δύο σερί χρονιές το event) και η Ξένια Στάθη, που είχε αναλάβει τον πρώτο κύκλο των επαφών στους φετινούς Βαλκανικούς νέων, θα είναι η εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στη διαδικασία.

Το Βαλκανικό πρωτάθλημα του Σεράγεβο θα φιλοξενηθεί στο Olympic Sports Hall Ramiz Salčin και περιλαμβάνει όλα τα αγωνίσματα, δηλαδή, το ομαδικό, το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες, όπως και το διπλό μικτό. Στους άνδρες είναι 9 οι συμμετοχές με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και φυσικά τη Βοσνία.

Στις γυναίκες πρόκειται ν’ αγωνιστούν 11 χώρες και πλην της Ελλάδας και της Βοσνίας είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Β. Μακεδονία, το Κόσοβο, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Τουρκία και η Βουλγαρία. Ουκ ολίγοι επίσης, είναι οι σπουδαίοι παίκτες που θα πάρουν μέρος από παραδοσιακές δυνάμεις των Βαλκανίων, όπως τη Ρουμανία, τη Σερβία την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Το πρόγραμμα ανοίγει αύριο Τρίτη 23/08 το ομαδικό με την κλήρωση να διεξάγεται απόψε 22/08. Στη διάρκεια του ομαδικού θα γίνει η κλήρωση των ατομικών αγωνισμάτων. Στο ομαδικό η πρώτη φάση περιλαμβάνει γκρουπ και η δεύτερη νοκ άουτ παιχνίδια με διαβάθμιση. Το απλό θ’ αρχίσει επίσης με γκρουπ και θα συνεχιστεί με απλό νοκ άουτ ταμπλό. Από την αρχή ως το τέλος τα διπλά θα περιλαμβάνουν το νοκ άουτ σύστημα. Ο κάθε αγώνας ομαδικού θα κρίνεται υπέρ της ομάδας, που θα φτάνει πρώτη στις τρεις επί μέρους νίκες και θα έχει μέχρι πέντε ματς απλού.

Τα ελληνικά ζευγάρια στα αγωνίσματα του διπλού είναι τα εξής: Στο διπλό ανδρών ο Σταματούρος θα παίξει με τον Κορδούτη και ο Χατζηλυγερούδης με τον Αντωνιάδη. Στο διπλό γυναικών η Κιούφη με την Παπαδημητρίου και η Γερασιμάτου με την Τσεκούρα. Στο διπλό μικτό τα δίδυμα είναι Σταματούρος/Παπαδημητρίου, Κορδούτης/Τσεκούρα Αντωνιάδης/Κιούφη και Χατζηλυγερούδης/Γερασιμάτου.