ΣΕΠΚΥΣΚΚ: Αποχή από τις προπονήσεις

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης, Συγχρονισμένης Κολύμβησης και Καταδύσεων. Όπως αναφέρουν ξεκινούν αποχή μετά την άδικη και χωρίς καμία λογική, όπως χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των κολυμβητικών εγκαταστάσεων.

ΣΕΠΚΥΣΚΚ: Αποχή από τις προπονήσεις

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΚΥΣΚΚ

«Μετά την άδικη και χωρίς καμία λογική απόφαση της πολιτικής προστασίας για εκ νέου κλείσιμο των κολυμβητικών εγκαταστάσεων σε 18 μεγάλες περιφέρειες (κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συνέχιση των προπονήσεων μόνον σε 29 κολυμβητές-τριες που ετοιμάζονται για Ολυμπιακούς αγώνες), αποφασίσαμε ενωμένοι οι προπονητές σε όλη την επικράτεια να απέχουμε από τις προπονήσεις των αθλητών μας τις επόμενες μέρες και για όσο χρειαστεί, μέχρι να ακουστούν και οι δικές μας απόψεις.

Φυσικά και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες, τις ανησυχίες των ειδικών που αναλύουν όλα τα δεδομένα, σεβόμαστε απόλυτα την προσπάθεια της Πολιτείας να προστατεύσει όλους τους Έλληνες και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η χώρα μας και όλος ο πλανήτης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι βάσει των αποτελεσμάτων παγκόσμιων επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί, η κολύμβηση είναι ένα από τα πλέον ασφαλή αθλήματα, αν όχι το ασφαλέστερο.

Επίσης, κατά τις περιόδους λειτουργίας των κολυμβητηρίων το τελευταίο 12μηνο, έχουν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του covid-19, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα ελάχιστα κρούσματα στους χώρους των κολυμβητηρίων και την μηδενική μετάδοση σε αυτούς.

Στους τελευταίους μήνες λειτουργίας με περίπου 5.000 τεστ μηνιαίως στα κολυμβητήρια όλης της χώρας για τους αθλητές-τριες του υγρού στίβου που είχαν προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα, υπήρξαν ελάχιστα θετικά τεστ και από αυτά ποτέ δεν υπήρξε διασπορά ούτε μια φορά. Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με εμάς, η κολύμβηση λειτουργεί κανονικά, τα κολυμβητήρια είναι ανοιχτά (με περιορισμούς φυσικά, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν κι εδώ) και δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού.

Το άθλημα της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο παγκοσμίως, πίσω μόνο από τον κλασσικό αθλητισμό. Πολλές χιλιάδες Ελλήνων αθλητών-τριων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά και έφηβοι, ασχολούνται με την κολύμβηση σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κολύμβηση σε όλο τον κόσμο χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού.

Η προπόνηση του κολυμβητή λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο μέσα στο νερό (περίπου 90-95% ), ειδικά των κολυμβητών αντοχής. Δεν υπάρχει μεγάλο ασκησιολόγιο για εκτός νερού προπονητική προετοιμασία, το οποίο να μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς και αποτελεσματικά την προπόνηση του κολυμβητή στο νερό.

Η επαφή του κολυμβητή με το νερό της πισίνας είναι καθοριστικής σημασίας και ούτε καν η προπόνηση στη θάλασσα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στα κολυμβητήρια, όταν συζητάμε για επιδόσεις Ευρωπαϊκού ή Παγκοσμίου επιπέδου.

Αν ένας κολυμβητής μείνει εκτός νερού έστω και μια εβδομάδα η επαναφορά στην προπόνηση είναι χρονοβόρα. Στα παιδιά λοιπόν που για άλλη μια φορά απαγορεύτηκε η προσέλευσή τους στα κολυμβητήρια μετά από παύση των προπονήσεων για 4 μήνες, μήπως είναι και η χαριστική βολή για να μην έρθουν ποτέ ξανά;;;;;;;;;;

Μήπως αυτό οδηγεί στην μείωση του δυναμικού που ασχολείται με την κολύμβηση; Κάτι που θα έχει φοβερά αρνητικό αντίκτυπο στα αθλήματα του υγρού στίβου γενικότερα, δεδομένου ότι η βάση για όλα είναι η κολύμβηση.

Με βάση τα Παραπάνω αλλά και πολλών άλλων που θα θέλαμε να παραθέσουμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως τόσο απλά και αβίαστα ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά το κλείσιμο των κολυμβητικών δεξαμενών.

Οι ᾽᾽επαγγελματίες᾽᾽ προπονητές λοιπόν, που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όλο αυτό το διάστημα εθελοντικά και αφιλοκερδώς, στηρίζοντας την Ελληνική κολύμβηση και τα όνειρα των αθλητών μας καθημερινά με απόλυτη συνέπεια, βλέποντας να στοχοποιείται το άθλημά μας και γενικότερα ο αγωνιστικός ερασιτεχνικός αθλητισμός ως η βασική αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα χιλιάδων τεστ που έχουν διενεργηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχωράμε σε αποχή από τις προπονήσεις και ζητάμε να εισακουστούν οι απόψεις μας, ώστε όλοι μαζί με ασφάλεια, να κρατήσουμε το άθλημα και τα όνειρα των κολυμβητών ζωντανά, εν μέσω της πανδημίας που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.

Εκ μέρους των προπονητών

Σ.Ε.Π.Κ.Υ.Σ.Κ.Κ».