Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος: Σκυλιά του πολέμου κόντρα στους «ερυθρόλευκους»

Επέστρεψε τα τελευταία χρόνια στην ελίτ της Ευρώπης και σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει έναν τελικό Champions League!

 

Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος: Σκυλιά του πολέμου κόντρα στους «ερυθρόλευκους»

Η Φερεντσβάρος, η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας επέστρεψε τα τελευταία χρόνια στην ελίτ της Ευρώπης και σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει έναν τελικό Champions League!

Πως από την 12η θέση του Ουγγρικού πρωταθλήματος τον Ιανουάριο του 2013 μέσα σε έξι χρόνια, όχι μόνο γύρισε αλλά μετράει διαδοχικά πρωταθλήματα και LEN Euro Cup!

Η γκολάρα του Γενηδουνιά που έστειλε τον Θρύλο στον τελικό(vid)

Όσοι νομίζουν πως ο Ολυμπιακός μετά τις νίκες κόντρα σε Μπρέσια και Προ Ρέκο, σήκωσε και το Ευρωπαϊκό κάνουν τεράστιο λάθος. Οι «Μαγυάροι» του Ζόλτ Βάργκα είναι...σκυλιά του πολέμου, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και φυσικά διαθέτουν στο ρόστερ τους έναν πολίστα «ορχήστρα», το Ντένες Βάργκα ο οποίος γύρισε στην πατρίδα του και τη Φερεντσβάρος για να την οδηγήσει και πάλι στην κορυφή.

Η αρχή το 2013

Όλα ξεκίνησαν για τη συγκεκριμένη ομάδα τον Ιανουάριο του 2013! Η πορεία της στο πρωτάθλημα είναι τραγική. Βρίσκεται στη 12η θέση και τότε η διοίκηση αποφασίζει να δώσει τα «κλειδιά» στον Ζόλτ Βάργκα. Ο τελευταίος μόλις είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα στην ομάδα νέων της Εθνικής Ουγγαρίας ενώ ήταν και στα τμήματα υποδομής του Συλλόγου της Βουδαπέστης.

Προ Ρέκο - Ολυμπιακός 11-12: Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ο Θρύλος!

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης με την Ουγγαρία λέει το ναι και βάζει ένα πλάνο με τη διοίκηση, έχοντας στόχο σε λίγα χρόνια να δουν τη Φερεντσβάρος στην κορυφή. Μιλάμε άλλωστε για την ομάδα που μετρά πλέον 23 πρωταθλήματα (μόνο η Ουίπεστ την ξεπερνά με 26) και 18 Κύπελλα (ένα περισσότερο η Ουίπεστ) στην πατρίδα της ενώ έχει και εννέα Ευρωπαϊκά Κύπελλά (4 Κυπελλούχων, 2 Euro Cup, 3 Σούπερ Καπ).

Η δικαίωση

Η δικαίωση έρχεται τέσσερα χρόνια μετά, με την κατάκτηση του Len Euro Cup (2017). Είναι το πρώτο τρόπαιο για την Φερεντσβάρος ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια που την επόμενη σεζόν...σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και στέλνει το μήνυμά της. Πέντε στα πέντε! Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ουγγαρίας, Len Euro Cup (δεύτερο σερί) και τέλος το Σούπερ Καπ Ευρώπης στον τελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό που βέβαια διεξήχθη στη Βουδαπέστη, στην έδρα της. Μάλιστα ο Ζολτ Βάργκα ψηφίστηκε στο τέλος της χρονιάς (2018) ως ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης από τη LEN!

Σε ποια κανάλια θα δούμε Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος, Ελλάδα - Ιταλία, Roland Garros

Φέτος, η Φερεντσβάρος παίζοντας για πρώτη φορά και στο Len Champions League – ξεκίνησε από τα προκριματικά – η χρονιά ήταν πιο απαιτητική. Παρ’ όλα αυτά η Φερεντσβάρος αντεπεξήλθε σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα με Ζόλνοκ, Έγκερ και Όρβοσι αλλά διατήρησε τα κεκτημένα και έκανε το back to back, κάτι που είχε να πετύχει από τη δεκαετία του ’60 (1962, 1963). Στην Ευρώπη όπως είπαμε και παραπάνω, μπήκε στη μάχη από τα προκριματικά ενώ στο δρόμο της βρήκε και τη Βουλιαγμένη που την κέρδισε δυο φορές το Σεπτέμβριο και την άφησε εκτός ομίλων. Τερμάτισε τέταρτη στον όμιλό της και...έπεσε πάνω στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ αλλά στον προημιτελικό της Πέμπτης ήταν εξαιρετική για τρία οκτάλεπτα. Βρέθηκε να προηγείται 10-6 και άντεξε στην πίεση, παίρνοντας το εισιτήριο για τον ημιτελικό (10-9). Το Σάββατο το βράδυ, στον ημιτελικό κόντρα στην εξαιρετική φέτος Μπαρτσελονέτα, η ομάδα του Ζόλτ Βάργκα έβγαλε καρδιά, πάθος και ποιότητα, παίρνοντας τη νίκη-πρόκριση στην τελευταία περίοδο (9-7) με ένα σερί 4-0.

Ο παίκτης... κομπιούτερ

Η Φερεντσβάρος έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις της έναν παίκτη που μπορεί με μια κίνησή του, με ένα σουτ, με μια πάσα να αλλάξει τα πάντα. Είναι απρόβλεπτος. Είναι «κομπιούτερ» αλλά εάν τον εκνευρίσεις μπορεί να χάσει και τον έλεγχο. Από τα χέρια του περνάνε όλα. Δεν είναι τυχαίο πως στον ημιτελικό με την Μπαρτσελονέτα έπαιξε όλο τον αγώνα και στο 4-0 σερί των Ούγγρων ήταν εκείνος που πέτυχε τρία γκολ! Η Μπαρτσελονέτα δεν βρήκε απαντήσεις και σίγουρα ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο εάν και εφόσον τον σταματήσει. Κάτι άλλωστε που έκανε περίφημα ο Βλάχος και οι παίκτες του, με τους Σέρβους της Προ Ρέκο Φιλίποβιτς, Μάντιτς (1/8 και οι δυο μαζί στον ημιτελικό του Σαββάτου).

Βλάχος: «Μας ωθεί σε ξέφρενους ρυθμούς ο κόσμος του Ολυμπιακού!»

Ο Ντένες Βάργκα βέβαια δεν είναι μόνος του σε αυτή την καλοδουλεμένη ομάδα που τα τελευταία χρόνια δεν έχει πολλές αλλαγές στο ρόστερ και κλειδί της επιτυχίας είναι η ομοιογένεια. Στο τέρμα ο Σόμα Βόγκελ αν και δεν σου γεμίζει το μάτι, κάνει πολύ καλή σεζόν αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι Πάβιτς. Βέβαια είναι καταλυτικός στοfinal 8 μέχρι τώρα ενώ και στους τελικούς του Ουγγρικού πρωταθλήματος ήταν παίκτης «κλειδί». Έχει μια ειδικότητα στα πέναλτι αλλά δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην ηλικία των 21 ετών!

Ο παίκτης «κλειδί»

Προχωράμε και στεκόμαστε στον σκληροτράχηλο Ούγγρο Μάρτον Βάμος και φυσικά στους Σέρβους Νίκολα Γιάκσιτς, Στέφαν Μίτροβιτς που μπορούν να...εκτελέσουν από παντού και να εκμεταλλευθούν κάθε λάθος στην περιφέρεια. Παίκτης «κλειδί» και ο Ααρών Γιάνγκερ. Ένας δυνατός παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε πάρα πολλές θέσεις και για αυτό τον λόγο έχει ριζώσει στην Ουγγαρία. O διεθνής Αυστραλός αμυντικός έχει περάσει από τη Ζέγκεντ, έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ζόλνοκ πριν από δυο χρόνια ενώ για μια χρονιά φόρεσε και το σκουφάκι της Γιουγκ. Το περασμένο καλοκαίρι τον έπεισε ο Ζόλτ Βάργκα να φορέσει τα πράσινα αφήνοντας τη Ζόλνοκ.

Τους... κούφανε όλους η LEN: Εκτός Top 4 η γκολάρα του Γενηδουνιά!

Στα δυο μέτρα, στη θέση του φουνταριστού, ο Ολυμπιακός σαφώς και έχει υπεροχή. Στη Φερεντσβάρος, παίζει ο γνώριμός μας Σλόμπονταν Νίκιτς. Ο σπουδαίος Σέρβος φουνταριστός που τίμησε το σκουφάκι του Θρύλου και ήταν στο φάιναλ φορ του Μιλάνο πριν από 12 χρόνια, δεν είναι φυσικά ο ίδιος παίκτης. Τα χρόνια πέρασαν και για αυτό τον λόγο η Φερεντσβάρος θέλει το καλοκαίρι να αποκτήσει τον Καναδό Μπίκαρι για τη θέση του φουνταριστού. Βέβαια στα δυο μέτρα για την ομάδα του Ζόλτ Βάργκα υπάρχει και ο δυναμικός Τάμας Μέζεϊ, ο οποίος παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον Νίκιτς. Είναι καλός, παίζει έξυπνα τη θέση αλλά οι αμυντικοί του Ολυμπιακού έχουν δείξει μέχρι τώρα στο Ανόβερο πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Τέλος ο Τάμας Σεντλμάιερ είναι ένας παίκτης που μπορεί να μην γεμίζει το μάτι αλλά θέλει προσοχή, ιδίως όταν η άμυνα κλείνει πάνω στον Ντένες Βάργκα και εκείνος δεν τελειώνει τις φάσεις αλλά πασάρει.

Αυτή λοιπόν είναι η Φερεντσβάρος. Μια ομάδα που έχει τον ίδιο προπονητή έξι χρόνια. Έχει πλάνο, στόχο και σίγουρα δείχνει το δρόμο σε άλλα κλαμπ. Είναι μια ομάδα που δεν τα παρατάει και πάει για το τρίτο σερί Ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά τα δυο συνεχόμενα Euro Cup (2017, 2018).

Ο Ολυμπιακός φυσικά και δεν έχει κανένα λόγο να την υποτιμήσει. Ούτε να τη φοβηθεί. Οι Ούγγροι απλά θέλουν σεβασμό και είμαστε βέβαιοι πως θα τον έχουν από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και τον προπονητή του.

Τα υπόλοιπα γύρω στις 22.30 ή και λίγο αργότερα εάν ο τελικός πάει στα πέναλτι...