Σαμπαντέλ-Ολυμπιακός 13-11: Διαιτησία και μπλακ άουτ στοίχισαν την κούπα

Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού (11-13) έχασε μεγάλη ευκαιρία να νικήσει τη Σαμπαντέλ στο «σπίτι» της και να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Σαμπαντέλ-Ολυμπιακός 13-11: Διαιτησία και μπλακ άουτ στοίχισαν την κούπα

Οι ρέφερι του μεγάλου τελικού (η Γερμανίδα Μάους και ο Ρώσος Ναούμοφ) και φυσικά το απίστευτο μπλακ άουτ του Ολυμπιακού στα τελευταία πέντε λεπτά στέρησαν από τον Θρύλο έναν ακόμη Ευρωπαϊκό. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη για 27 λεπτά πάλεψε κόντρα σε όλους και σε όλα και ήταν αγκαλιά με την Ευρωλίγκα. Ούτε οι αποβολές υπέρ των Ισπανίδων, ούτε το ξύλο της άμυνας της Σαμπαντέλ σταμάτησαν τα κορίτσια του Θρύλου που πέντε λεπτά πριν από το τέλος ξέφυγαν 11-8. Και όμως ακολούθησε ένα σερί 5-0 από τη γηπεδούχο Σαμπαντέλ που σε κάθε επίθεσή της με έπαιζε με παίκτρια παραπάνω και οι Ισπανίδες σήκωσαν την κούπα. Κομβικό στην εξέλιξη του τελικού το χαμένο πέναλτι της Ελευθερίας Πλευρίτου (ήταν από τις καλύτερες) 3.28 πριν από το τέλος κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά 11-10.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εξαιρετικά και έβαλε δύσκολα με το καλημέρα στη γηπεδούχο Σαμπαντέλ. Ο Χάρης Παυλίδης στις πρώτες του άμυνες, έκανε την έκπληξη και επέλεξε το πρες αρχικά και εν συνεχεία προσωπικό μαρκάρισμα. Του βγήκε και στην επίθεση με τη Μπάκλινγκ να παίζει έξυπνα και να εκμεταλλεύεται την καλή κυκλοφορία της μπάλας, ο Ολυμπιακός στα μισά της περιόδου ήταν μπροστά με 2-0 με την Αυστραλή να έχει γκολ από την περιφέρεια και στην παίκτρια παραπάνω (1/1). Η πρώτη παραπάνω για τη Σαμπαντέλ πήγε στα…σκουπίδια αλλά η Ορτίθ με υπέροχο τέρμα από την περιφέρεια μείωσε σε 1-2. Η Ελευθερία Πλευρίτου…έπιασε στον ύπνο την Έστερ και πέτυχε το 1-3 με τις Ισπανίδες να «απαντάνε» στην παίκτρια παραπάνω (1/2) με την Γκαρσία λίγο πριν από το τέλος της περιόδου.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με την Ασημάκη να…τιμωρεί την άμυνα της Σαμπαντέλ που δεν είχε κλείσει καλά επάνω της. Η φουνταριστή του Θρύλου με υπέροχο γυριστό από τα δυο μέτρα έκανε το 4-2 αλλά η συνέχεια δεν ήταν καλή για τις «ερυθρόλευκες». Η Σαμπαντέλ βρήκε ρυθμό στην επίθεση, έκλεψε μπάλες και…χτύπησε στην κόντρα. Η Εσπάρ αρχικά μείωσε σε 4-3 και στη συνέχεια η Νιούσουλ στην παίκτρια παραπάνω που προήλθε από κόντρα επίθεση, έφερε το ματς στα ίσα μέσα σε διάστημα δυο λεπτών (4-4). Η Τσουκαλά με μια «βόμβα» από την περιφέρεια, εκτέλεσε την Έστερ (4-5) αλλά και πάλι Νιούσουλ στην παίκτρια παραπάνω (3/5) ισοφάρισε και πάλι (5-5), που δεν ήταν όμως το σκορ του α’ μέρους. Γκόφερς, Μπάκλινγκ συνεργάστηκαν άψογα με τη δεύτερη να κάνει το μπάσιμο, να αφήνει πίσω την Εσπάρ και την κατάλληλη στιγμή αφού πήρε τη μπάλα, σούταρε και έκανε το 6-5 για τον Θρύλο. Η εξαιρετική περιφερειακή της Σαμπαντέλ Μπεατρίθ Ορτίθ όμως με ένα γκολ και πάλι από τα επτά μέτρα, νίκησε την Σταματοπούλου για το 6-6. Σκορ ημιχρόνου με τη Σαμπαντέλ να έχει πάρει πέντε αποβολές (3/5) και τον Ολυμπιακό μόλις μία (1/1).

Όπως είναι φυσικό, ο τελικός…αγρίεψε με τις δυο ομάδες να παίζουν σκληρά αλλά οι αποβολές δίνονταν μόνο υπέρ της Σαμπαντέλ! Η Ελευθερία Πλευρίτου με λόμπα κρέμασε την Έστερ (6-7) αλλά οι Ισπανίδες και πάλι στην παραπάνω (4/6) ισοφάρισαν με την Φόρκα (7-7) ενώ μετά το λάθος των παικτριών του Ολυμπιακού, η Νιούσουλ έδωσε για πρώτη φορά στο ματς προβάδισμα στην ομάδα της (8-7, 3.42 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου). Το καλό για τις «ερυθρόλευκες» ήταν πως βγήκε μια άμυνα στη λιγότερη (4/7), η Αβραμίδου με πέναλτι (το κέρδισε η Ασημάκη) έγραψε το 8-8 (3.21 για το τέλος της περιόδου) και η Τσουκαλά με ακόμη μια «βόμβα» από την περιφέρεια – όπως και στο α’ ημίχρονο – νίκησε και πάλι την Έστερ για το 9-8 (32’’ πριν από το τέλος της περιόδου). Στην τελευταία επίθεση, η Σαμπαντέλ πήρε ακόμη μια αποβολή αλλά βγήκε και πάλι η άμυνα με τη Σαμπαντέλ να έχει πλέον 4/8 στην παραπάνω και ο Ολυμπιακός 1/2. Τεράστια διαφορά στις αποβολές.

Έτσι ο Ολυμπιακός μπήκε στο τελευταίο οκτάλεπτο προηγούμενος με 9-8 και στο ξεκίνημα ήταν καλά αμυντικά, έχοντας κλείσει τους διαδρόμους προς τις Ισπανίδες. Έτσι όταν έξι λεπτά πριν από το τέλος του μεγάλου τελικού, η Ελευθερία Πλευρίτου από την περιφέρεια πέτυχε το 10-8, ο Θρύλος έγινε το απόλυτο αφεντικό. Έβγαζε άμυνες, έπαιζε ψυχωμένα και με μυαλό και ήρθε και το 11-8 από την Μπάκλινγκ στην παίκτρια παραπάνω με την Ασημάκη βέβαια να φτιάχνει όλη τη φάση. Πήρε την αποβολή, έπαιξε γρήγορα τη μπάλα για την Μπάκλινγκ και η Αυστραλή εκτέλεσε για το 11-8 (5.17 πριν από το τέλος). Η Σαμπαντέλ με την αριστερόχειρα Φόρκα απάντησε άμεσα (11-9, 4.55), έβγαλε την άμυνα και μείωσε και στο γκολ (11-10, 4.06 για το φινάλε Ρέγιες Ορτίθ). Ο Ολυμπιακός είχε χρυσή ευκαιρία να ξεφύγει δυο γκολ αλλά η Ελευθερία Πλευρίτου έχασε πέναλτι (το έπιασε η Έστερ 3.28 για το τέλος του αγώνα) και στο…καπάκι η Νιούσουλ με γκολ στην παραπάνω ισοφάρισε σε 11-11 (2.53 για το τέλος) ενώ και πάλι στην παραπάνω η Μπεατρίθ Ορτίθ (1.58) έδωσε το προβάδισμα στη Σαμπαντέλ (12-11). Το σουτ της Ελευθεριάδου πήγε στο δοκάρι και στη συνέχεια η Στέφενς που δεν είχε σκοράρει σε όλο τον τελικό και πάλι στην παίκτρια παραπάνω (7/11) διαμόρφωσε το τελικό 13-11 για τη Σαμπαντέλ που πήρε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό στο σπίτι της..

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 4-3, 2-3, 5-2.

Σαμπαντέλ: Νιούσουλ 4, Μπεατρίθ Ορτίθ 3, Φόρκα 2, Γκαρσία 1, Εσπάρ 1, Ρέγιες Ορτίθ 1, Στέφενς 1.

Ολυμπιακός: Μπάκλινγκ 4, Ελευθερία Πλευρίτου 3, Τσουκαλά 2, Ασημάκη 1, Αβραμίδου 1.