Μόνο ο Θρύλος έχει ρίξει το κάστρο της Σαμπαντέλ!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει την πανίσχυρη Σαμπαντέλ στην έδρα της, τα τελευταία εννέα χρόνια! 

Μόνο ο Θρύλος έχει ρίξει το κάστρο της Σαμπαντέλ!

Οι «ερυθρόλευκες» είχαν επικρατήσει στις 23 Ιανουαρίου 2010 με 14-13. Έκτοτε οι Ισπανίδες δεν έχουν ήττα και μετράνε 20 νίκες και μία ισοπαλία!

Το fosonline.gr από την πρώτη στιγμή σας είχε ενημερώσει πως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας γυναικών είναι η Σαμπαντέλ. Η Ισπανική ομάδα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει ρίξει πολλά χρήματα με στόχο την επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης. Για αυτό και ήθελε και τη διοργάνωση σαν τρελή και τελικά την πήρε. Από τη στιγμή που η ΛΕΝ έδωσε την τελική φάση στις Ισπανίδες που έχουν ένα καταπληκτικό ρόστερ, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή τη στιγμή η Σαμπαντέλ είναι το φαβορί.

Μιλάμε για μια ομάδα γεμάτη που θα παίξει στην έδρα της. Εκεί όπου τα τελευταία εννέα χρόνια δεν έχει ήττα! Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Σε 21 αναμετρήσεις στην έδρα της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετρά 20 νίκες και μόλις μία ισοπαλία. Οι 20 νίκες ήταν συνεχόμενες και αυτό το σερί…έσπασε την περασμένη Τρίτη, με το 11-11 κόντρα στην Ιταλική Οριζόντε Κατάνια. Και πάλι δεν έχασαν οι Ισπανίδες, οι οποίοι είχαν επικρατήσει στον πρώτο προημιτελικό 12-9 μέσα στην Ιταλία και ήταν λογικό στον επαναληπτικό να κοιτάξουν να διατηρήσουν το υπέρ τους αυτό σκορ.

Το εντυπωσιακό είναι πως η τελευταία ομάδα που κέρδισε τη Σαμπαντέλ στην έδρα της είναι ο Ολυμπιακός. Στις 20 Ιανουαρίου 2010 στον πρώτο προημιτελικό για την Ευρωλίγκα, οι «ερυθρόλευκες» με τον Χάρη Παυλίδη και τότε στον πάγκο τους είχαν επικρατήσει 14-13. Στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού ήταν και τότε οι πλέον έμπειρες του Θρύλου Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Άλκηστη Αβραμίδου.

Το 2010-11 η Σαμπαντέλ κερδίζει στην έδρα της 16-8 τη Στουρμ (προημιτελικός) και κατακτά την Ευρωλίγκα στο φάιναλ φορ που έγινε σπίτι της. 15-13 την Κίνεφ στον ημιτελικό και 13-8 την Οριζόντε. Την επόμενη σεζόν, η Βουλιαγμένη λυγίζει στον προημιτελικό με 14-13 αλλά περνά στο φάιναλ φορ με ανατροπή στην Αθήνα, ωστόσο αυτό που εμείς κρατάμε είναι πως η Σαμπαντέλ πάλι κέρδισε. Το ίδιο και τη σεζόν 2012-13 με το 19-15 επί της Χετ Ράβιν στον προημιτελικό. Μια χρονιά αργότερα, ο Ολυμπιακός ηττάται 8-6 από τη Σαμπαντέλ (εκείνη η ομάδα, ενδεχομένως να συγκρίνεται με τη φετινή) στην Ισπανία στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Πρόκριση στο φάιναλ φορ που και πάλι διοργάνωσε η Ισπανική ομάδα. 15-9 την Κατάνια στον ημιτελικό και στον τελικό η Σαμπαντέλ συντρίβει 19-10 τη Βουλιαγμένη!

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15, στον προημιτελικό της Ευρωλίγκας συνέτριψε την Ιμπέρια 13-5 και προκρίθηκε σε ένα ακόμη φάιναλ φορ, που έγινε όμως στον Πειραιά και κατέληξε στον Θρύλο που κέρδισε τις Ισπανίδες στο…καυτό Πέτρος Καπαγέρωφ. Το 2015-16, η Σαμπαντέλ κάνει το τρία στα τρία με Ζέντες (15-10), Κίνεφ Κίρισι (12-11) και Ουίπεστ (11-8) και κατακτά ένα ακόμη βαρύτιμο τρόπαιο. Μία από τα ίδια και το 2016-17. Στη φάση των ομίλων που διοργανώνει η ίδια, κέρδισε εύκολα τη Μανσίσκ (21-4), τη Βαζούτας (9-7) και τη Βουλιαγμένη (13-8). Στα προημιτελικά, έρχεται μια ακόμη νίκη, αυτή τη φορά επί της Ντουναϊσβάρος (19-11).

Πέρσι, η Σαμπαντέλ νίκησε στη φάση των ομίλων που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, 13-8 τη Ντουναϊσβάρος, 15-7 την Ουτρέχτη και 13-7 τη Σαντ Αντρέου. Στον προημιτελικό νίκησε άνετα την Ματαρό με 12-3. Είκοσι σερί νίκες από τη βραδιά που ο Ολυμπιακός…άλωσε τη Βαρκελώνη. Αυτό το σερί διεκόπη κόντρα στην Οριζόντε Κατάνια στον πρόσφατο προημιτελικό, αλλά η ουσία είναι πως η Σαμπαντέλ ούτε τώρα ηττήθηκε (11-11).

Μένει να μάθουμε τον Απρίλιο εάν τελικά το…κάστρο της Σαμπαντέλ θα ξαναπέσει ύστερα από εννέα χρόνια ή όχι. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον μάλιστα εάν η ομάδα που θα το καταφέρει και πάλι θα είναι ο Θρύλος του Χάρη Παυλίδη.