Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: «Οι γονείς των αθλητών»

Η ατάκα του Ομοσπονδιακού Τεχνικού Τεό Λοράντου ύστερα από το χρυσό στο Μινσκ και οι «αιώνιοι» χορηγοί γονείς που… τρέχουν σαν παλαβοί για να τα προλάβουν όλα και στις υποδοχές μένουν πίσω-πίσω.

Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: «Οι γονείς των αθλητών»

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων Ανδρών Τεό Λοράντος μετά τη νέα τεράστια επιτυχία της Εθνικής και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Ο νοών νοείτω».

Σίγουρα το χρυσό μετάλλιο έχει πάνω το ονοματεπώνυμο όλων των μελών της Ελληνικής αποστολής. ΟΛΩΝ. Ακόμη και των παιδιών που ήταν στην προετοιμασία αλλά τελικά δεν μπήκαν στο αεροπλάνο για το Μινσκ.

Πάνω από όλα όμως αυτό το χρυσό, όπως και όλα τα μετάλλια στον υγρό στίβο αλλά και στα άλλα αθλήματα, έχουν πάνω γραμμένο το ονοματεπώνυμο των γονιών. Των πραγματικών χορηγών του ελληνικού αθλητισμού. Των ανθρώπων που τα πληρώνουν όλα ή σχεδόν όλα. Ακόμη και το παράβολο του παιδιού τους για να μπορέσει να κολυμπήσει, να τρέξει, να παίξει! Πληρώνει μόνο για τη συμμετοχή σε μια ημερίδα ή σε ένα πρωτάθλημα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου για την ελληνική οικογένεια υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και είναι αδύνατο ακόμη και να καλυφθούν οι βασικές της ανάγκες. Παρά τις αντιξοότητες, οι γονείς προσπαθούν και κάνουν τα αδύνατα για να μην κόψουν τον αθλητισμό στα παιδιά τους. Επαναλαμβάνουμε τον αθλητισμό, όχι τον πρωταθλητισμό.

Τώρα όταν ξεκινάμε και μιλάμε για πρωταθλητισμό εκεί η κατάσταση γίνεται πιο «ροκ». Δεν έγιναν από τη μια ημέρα στην άλλη οι Ασημάκη, Φουντούλης (γράφουμε τους αρχηγούς των Εθνικών μας ομάδων στο πόλο για να μην παρεξηγηθούμε) χρυσοί κόσμου και Ευρώπης. Για ρωτήστε τους γονείς τι έχουν περάσει; Ξύπνημα πέντε και έξι το πρωί για πρωινή προπόνηση και αμέσως…τρέξιμο για να μην χαθεί η πρώτη ώρα του σχολείου. Κι αν έχεις και κανένα «περίεργο» καθηγητή που δεν καταλαβαίνει ούτε από βρεμένο μαλλί, ούτε από αθλητισμό, πάρε και την αδικαιολόγητη απουσία.

Μετά το σχολείο, διάβασμα, φροντιστήριο, ξένες γλώσσες και ακόμη στα μισά του δρόμου αφού το απόγευμα ή το βράδυ είναι προγραμματισμένη η δεύτερη προπόνηση της ημέρας. Νέο «ραντεβού» στο κολυμβητήριο και επιστροφή αργά βράδυ στο σπίτι με το παιδί να…πέφτει ξερό για ύπνο και τους γονείς να…βγάζουν το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα που η μητέρα πρέπει να μαγειρέψει και συγκεκριμένο φαγητό, ακολουθώντας το σωστό πρόγραμμα διατροφής. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (αρχηγός της Εθνικής Νέων Ανδρών) δεν μεγάλωσε και έγινε δυο μέτρα με…βρώμικο!


Εάν λοιπόν οι γονείς δεν έκαναν τα αδύνατα δυνατά για τα παιδιά τους, τη Δευτέρα το μεσημέρι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν θα υπήρχε ψυχή. Ούτε Συναδινός, ούτε Καραμανλή, ούτε δημοσιογράφοι. ΚΑΝΕΝΑΣ. Γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχε καν ελληνικός αθλητισμός.