Σαμπαντέλ – Ολυμπιακός 14-12: Λύγισε στο φινάλε - Όλα για όλα τώρα στον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 14-12 από τη Σαμπαντέλ στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης της Euroleague γυναικών. Στην τελευταία περίοδο λύγισαν οι "ερυθρόλευκες" με την αριστερόχειρα Τζούντιθ Φόρκα να κάνει τη ζημιά (5 γκολ) και να γράφει το 14-12, δεκαπέντε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Στις 13 Μαρτίου η ρεβάνς στον Πειραιά

Σαμπαντέλ – Ολυμπιακός 14-12: Λύγισε στο φινάλε - Όλα για όλα τώρα στον Πειραιά

Ντέρμπι από τα πρώτα λεπτά ο προημιτελικός ανάμεσα σε δυο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία.

Η διαφορές αυτή τη στιγμή είναι δύο. Η πρώτη η αποχή του Ολυμπιακού αφού εδώ και τέσσερις μήνες έχει διακοπεί το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ η Σαμπαντέλ έχει δώσει οκτώ αγώνες!

Η δεύτερη πως ο Χάρης Παυλίδης έχει στη διάθεσή του μόνο Ελληνίδες εξαιρετικές παίκτριες ενώ η Σαμπαντέλ εκτός από τη...μισή Εθνική Ισπανίας έχει δύο από τις καλύτερες της Εθνικής Ολλανδίας (Σλοτ, Κέουνινγκ) και τη Ρωσίδα Τανκέεβα.

Παρ' όλα αυτά ο Ολυμπιακός έκανε εξαιρετική εμφάνιση, ήταν μέσα στη διεκδίκηση ακόμη και της νίκης στη Βαρκελώνη, εκεί όπου η Σαμπαντέλ εδώ και έντεκα χρόνια έχει μόλις τρεις ήττες! Στο φινάλε η γηπεδούχος βρήκε λύσεις με τις Ισπανίδες, Τζούντιθ Φόρκα, Μάικα Γκαρσία. Η αριστερόχειρας πέτυχε 5 γκολ και ήταν εκείνη που διαμόρφωσε το 14-12, ένα γκολ...μαχαιριά στο τέλος διότι στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός πρέπει να κυνηγήσει αυτή τη διαφορά των δυο τερμάτων και σαφώς θα ήταν μια άλλη...ιστορία ο επαναληπτικός στις 13/3 εάν το ματς τελείωνε 13-12. Ακόμη και έτσι όμως και με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα δώσει τις επόμενες μέρες - επιτέλους - και παιχνίδια στην Ελλάδα σαφώς και θα είναι ακόμη καλύτερος.

Η Σαμπαντέλ προηγήθηκε 2-1 βρίσκοντας λύσεις στην άμυνα ζώνης του Ολυμπιακού που ήταν καλά όμως, παρά την αγωνιστική απραξία και πέρασε μπροστά με 3-2 με την Τσουκαλά να έχει 2/2 στην παίκτρια παραπάνω. Το κακό ήταν πως οι Ισπανίδες ισοφάρισαν στο τελευταίο λεπτό της περιόδου με την Μάικα Γκαρσία να παίρνει το ριμπάουντ σε μια φάση όπου βγήκε η άμυνα αλλά η έμπειρη πολίστρια της Σαμπαντέλ έγραψε το 3-3.

Η Σαμπαντέλ μπήκε φουριόζα στο δεύτερο οκτάλεπτο και πριν συμπληρώσουμε δυο λεπτά αγώνα ήταν μπροστά με 5-3 με γκολ στην παραπάνω και στην περιφέρεια! Ο Ολυμπιακός παρ’ όλα αυτά έβγαλε αντίδραση, ιδίως στην άμυνα αφού λειτούργησε καλύτερα η άμυνα ζώνης με τις δυο παίκτριες να κλείνουν τη φουνταριστή της Σαμπαντέλ.

Στην επίθεση αφού χάθηκαν επιθέσεις στην παραπάνω, η Μαργαρίτα Πλευρίτου με υπέροχο τέρμα από την περιφέρεια...έσπασε τη ζώνη (με παίκτρια ανάμεσα) της Σαμπαντέλ μείωσε σε 5-4 ενώ οι Αβραμίδου, Βασιλική Πλευρίτου με γκολ στην παραπάνω ισοφάρισαν σε 6-6 (είχε κάνει το 6-4 η Λόπες) σε ένα οκτάλεπτο που δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό αλλά έκλεισε καλά.

Μάλιστα για την ομάδα του Χάρη Παυλίδη ξεκίνησε ακόμη καλύτερα το τρίτο οκτάλεπτο. Οι «ερυθρόλευκες» ήταν σταθερές αμυντικά, έβγαλαν πάθος, κολύμπησαν, είχαν ρυθμό και με την Ελευθερία Πλευρίτου να σκοράρει τρεις φορές (παραπάνω, περιφέρεια, κόντρα) ξέφυγαν και 9-7 (είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 7-7 η αριστερόχειρας Φόρκα) 2.45 για το τέλος της περιόδου.

Η Σαμπαντέλ όμως είναι μια εξαιρετική Ισπανική ομάδα, με...ολλανδική βοήθεια (Σλοτ, Κέουνινγκ) και επέστρεψε με την πρώτη να σημειώνει δυο γκολ (περιφέρεια, παραπάνω) ισοφαρίζοντας σε 9-9 σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, με τη Μαργαρίτα Πλευρίτου και πάλι από την περιφέρεια να...σπάει τη ζώνη για το 10-9 υπέρ του Ολυμπιακού αλλά τη Φόρκα – ήταν καλή σε αυτή την περίοδο – να ισοφαρίζει με ωραίο σουτ με αριστερό της φυσικά (10-10).

3-3 η πρώτη και η δεύτερη περίοδος. 4-4 η τρίτη και μπήκαμε στην τέταρτη με το σκορ στο 10-10 και τη Φόρκα να δίνει το προβάδισμα με πέναλτι (11-10), στο τελευταίο οκτάλεπτο που ξεκίνησε με διακοπή λόγω τραυματισμού παίκτριας της Ισπανικής ομάδας ενώ στη φάση του πέναλτι βγήκε με 3η ποινή η εξαιρετική σήμερα Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια πήρε ποινή αλλά βιάστηκε να εκτελέσει (5/8 στην παραπάνω σε εκείνο το σημείο) ενώ έβγαλε άμυνες αλλά και πάλι στην επίθεση δεν είχε λύσεις. Αντίθετα, ο Φόρκα (εξαιρετική περιφερειακή με το αριστερό) που στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε φανεί, στα δυο τελευταία οκτάλεπτα ήταν...ζεστή και με δικό της γκολ έκανε το 12-10 (3.42 για το τέλος).

Ο Παυλίδης πήρε αμέσως τάιμ άουτ, ο Ολυμπιακός πήρε αποβολή, έπαιξε εξαιρετικά την επίθεση στην παραπάνω και η Αβραμίδου έγραψε το 12-11. Η Γκαρσία στην παραπάνω πέτυχε το 13-11 αλλά η Βασιλική Πλευρίτου με υπέροχο τέρμα από την περιφέρεια πήγε και πάλι το ματς στο γκολ (13-12, 2.27 για το τέλος) αλλά η Φόρκα στην παίκτρια παραπάνω ήταν αυτή που διαμόρφωσε το 14-12 για τη Σαμπαντέλ.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 3-3, 4-4, 4-2.

Σαμπαντέλ: Έστερ, Ορτίθ, Φαν ντε Σλοτ 2, Αρίνο, Μορέλ, Πέρες, Ναβάρο 1, Μάικα Γκαρσία 2, Φόρκα 5, Κέουνινγκ 2, Τανκέεβα, Λόπες 2, Καρίγια.

Ολυμπιακός: Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 3, Μπενέκου, Ελευθεριάδου 1, Κανετίδου, Αβραμίδου 2, Σιούτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου 2, Τορνάρου, Βασιλική Πλευρίτου 2, Τσουκαλά 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου.