Ολυμπιακός: Το τριτοκοσμικό Παπαστράτειο και η προπόνηση με γιαγιάδες και παππούδες

Η ντροπιαστική για τον Πειραιά και την κολύμβηση πραγματικότητα - Προπόνηση για 18 άτομα σε 12 μέτρα, 300 άτομα την ημέρα στην πισίνα - Κλειστό και πάλι επειδή έσπασε αγωγός.

Ολυμπιακός: Το τριτοκοσμικό Παπαστράτειο και η προπόνηση με γιαγιάδες και παππούδες

Αυτή η ήττα του Ολυμπιακού από την Γιουνγκ στο πόλο ήταν σοκαριστική γιατί ήρθε με κάτω τα χέρια από τα μισά του ματς και μετά. Όμως καλό θα του κάνει. Πρώτα απ' όλα δεν έχασε 10-6 από καμία ομαδίτσα, η Γιουνγκ είναι ίσως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί και παίρνει τίτλους στην Ευρώπη- και κρατήστε το αυτό, είναι μέσα στους τρεις καλύτερους συλλόγους στον κόσμο σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις! Πισίνες, γυμναστήρια, αίθουσες, τα πάντα.

Έψαξα από ειδικούς- πάντα ψάχνω- και θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες ένα θέμα με το ποιες ομάδες στην Ευρώπη έχουν τα καλύτερα κολυμβητήρια και τι εγκαταστάσεις έχουν- θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα είναι το τέταρτο και τελευταίο θέμα για το πρόβλημα με το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού και τις τριτοκοσμικές συνθήκες.

Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ φέτος ο Ολυμπιακός, ακόμα πιο πολύ από άλλα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της σεζόν δεν είχε καν κολυμβητήριο και η ομάδα είχε πρόβλημα στο να προπονείται. Δεν είχε καν το παμπάλαιο Παπαστράτειο, το “γκαράζ” όπως το λένε οι ξένοι.

Πρώτο θέμα ήταν του Διαθεσόπουλου, δεύτερο θέμα ήταν ότι ο Μώραλης έχει βρει χώρο και ότι χρειάζονται 5 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει σούπερ κολυμβητήριο στον Πειραιά που μπορούν εύκολα να βρεθούν από λεφτά της Περιφέρειας και να εξυπηρετεί όχι μόνο τον Ολυμπιακό αλλά και τις εθνικές ομάδες. Σήμερα γράφω τρίτο θέμα για το κολυμβητήριο, θα διαβάσετε παρακάτω. Και μετά θα κλείσω με τις εγκαταστάσεις που έχουν οι άλλες ομάδες και ζηλεύουν οι παίκτες και οι προπονητές του Ολυμπιακού. Πάνε στο εξωτερικό και βλέπουν τι γίνεται. Μιλάνε με ξένους παίκτες και προπονητές. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους και στα αυτιά τους με αυτά που ακούνε οι ξένοι και απορούν πώς ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

Πριν προχωρήσω στο νέα θέμα, θέλω λίγο να σταθώ στην ήττα του Ολυμπιακού από την Γιουνγκ. Θα ταρακουνήσει αυτή η ήττα, ο Βλάχος μίλησε σκληρά. Είπε ότι δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης η πτώση από τα μισά του ματς και μετά, αλλά θέμα μυαλού. Είπε ότι πρέπει να αλλάξουν πνευματικά και ψυχολογικά. Είπε ότι λείπει η “φωτιά”. Εννούσε ότι έχοντας 150 σερί νίκες στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, έχοντας πάρει όχι μόνο τους ελληνικούς τίτλους τόσα χρόνια, αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ στην Ευρώπη πέρσι, κάπου σαν να χορτάσανε οι παίκτες και τους λείπει η “φλόγα”.

Ο Βλάχος δεν είναι χαρακτήρας άγριος, είναι ήπιος και ξέρει τι κάνει, είναι... μια ζωή στον Ολυμπιακό, είναι και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας. Έχει κάνει κοιλιά η ομάδα. Και γράφω “κοιλιά” διότι και το πόλο που έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου με τη Βουλιαγμένη δεν άρεσε. Δύσκολα το πήρε το Κύπελλο. Με χαμηλό σκορ. Αυτό που προβληματίζει πιο πολύ ήταν τα 10 γκολ που δέχτηκε ο Ολυμπιακός στο Ντουμπρόβνικ. Έλειψε το δυνατό στοιχείο του Ολυμπιακού που είναι η άμυνα.

Η διοίκηση έκανε θυσίες το καλοκαίρι, ενώ όλοι περίμεναν ότι μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έφευγαν πολλοί παίκτες, δεν έφυγε κανείς, τους κράτησε όλους. Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Ολυμπιακός είχε πάει στον τελικό πριν 3 χρόνια, του βούτηξαν τον καλύτερό του παίκτη τότε, τον Βλαχόπουλο. Όμως τώρα δεν έφυγε κανείς. Έμειναν όλοι οι ξένοι και όλοι οι Έλληνες, ενώ έληγαν βαριά συμβόλαια. Υπάρχουν λοιπόν απαιτήσεις.

Εκείνο που σπάει τα νεύρα μέσα στην ομάδα, είναι το γηπεδικό ζήτημα. Θα γράψω πράγματα καινούργια που έμαθα. Η αλήθεια πάει μπροστά. Η αλήθεια γιατρεύει. Προχθές βγήκε ο Μώραλης και ανακοίνωσε σε εκδήλωση του συνδυασμού του στο Καραϊσκάκη ότι ως τον Φεβρουάριο θα έχει ανακοινωθεί ο χώρος, το οικόπεδο όπου θα γίνει το κολυμβητήριο. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Το θέμα θα το παρακολουθώ διότι τις υποδομές τις θεωρώ το πιο σημαντικό πράγμα. Θα διαβάσετε τι έχουν οι άλλοι στην Ευρώπη και θα καταλάβετε. Γι' αυτό μου φώναζε από το τηλέφωνο ο Διαθεσόπουλος “έλα στην Βουδαπέστη να δεις ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς, έλα να δεις τις... καλύβες που παίζουν ενάντια στις... βίλες”.

Παλιά στο... Καραϊσκάκη

Η τελευταία φορά που ασχολήθηκα έτσι με υποδομές του Ολυμπιακού ήταν πριν γίνει το νέο Καραϊσκάκη. Τα γραπτά υπάρχουν. Το καινούργιο γήπεδο ήταν να γίνει στο Ρέντη. Αυτό ήταν το σχέδιο που προχωρούσε ο Κόκκαλης. Και άρχισα να βγάζω τότε αποκλειστικά ρεπορτάζ ότι δεν θα γίνει γήπεδο στο Ρέντη αλλά εκεί που ήταν το ερείπιο του παλιού Καραϊσκάκη. Ούτε ο Λούβαρης δεν ήξερε, ή έκανε ότι δεν ήξερε και έλεγε στους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού ότι το γήπεδο θα γίνει στο Ρέντη και ότι κάνω λάθος. Τέσσερα σερί ρεπορτάζ είχα βγάλει ότι το γήπεδο θα γινόταν στον Πειραιά, στο Καραϊσκάκη. Υπήρχε γερή πηγή...

Πάμε στο θέμα μας τώρα. Πριν λίγες μέρες το Παπαστράτειο έκλεισε πάλι για δύο μέρες και οι αθλητές του Ολυμπιακού είχαν πρόβλημα πάλι με την προπόνηση. Έσπασε ένας αγωγός και έκλεισε το κολυμβητήριο. Για καλή τους τύχη οι άντρες πήγαν στον Καρπενήσι για το Κύπελλο, όμως οι γυναίκες του Ολυμπιακού πήγαν στην ανοικτή πισίνα που είναι για γιαγιάδες και παππούδες στα Βοτσαλάκια και έκαναν ομαδική προπόνηση σε 5 διαδρόμους! Διότι οι υπόλοιποι διάδρομοι ήταν για τις γιαγιάδες και τους παππούδες! Και τρελαινόταν ο προπονητής Χάρης Παυλίδης...

Καμιά φορά σκέφτομαι να πάρω μια κάμερα, να πάω να τραβήξω την προπόνηση για το σάιτ, αλλά δεν το κάνω για να μην εκθέσω τους πρωταθλητές Ευρώπης και τις πρωταθλήτριες Ευρώπης. Οι αθλητές και αθλήτριες του Ολυμπιακού έχουν πάρει πρωτάθλημα Ευρώπης με τον Ολυμπιακό και έχουν μεγάλες διακρίσεις με τις εθνικές ομάδες.

Σε 12 μέτρα έκαναν προπόνηση! 18 άτομα έκαναν προπόνηση σε 12 μέτρα. “Σαν να κάνει μία ομάδα βόλεϊ προπόνηση στο μισό τερέν”! Αυτήν την ατάκα μου την είπε κορυφαίος άνθρωπος από το αγωνιστικό τμήμα. Μιλάμε για απίθανες καταστάσεις. Και πήγα και τους είδα με τα μάτια μου. Διότι από το σπίτι μου τα Βοτσαλάκια είναι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Σε μία μέρα μέσα ξέρετε πόσα άτομα μπορούν να περάσουν από τα νερά στο Παπαστράτειο; Πόσοι και πόσες λέτε ότι μπορούν να κολυμπήσουν εκεί. Ελάτε να βάλουμε ένα κουίζ. Σκεφτείτε έναν αριθμό. Σε αυτά τα νερά που παίζουν οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ευρώπης. Τι αριθμό είπατε; 50; Ανεβείτε, ανεβείτε. 100; Ανεβείτε. 150; Ε, καλά τώρα, έχουμε εμείς νερά για όλο τον κόσμο! Ανεβείτε κι άλλο. 200; Αμ δε. 250; Όχι! Να το πάρει το ποτάμι: 300 άτομα!

Ναι, μπορούν να περνάνε από τα νερά του Παπαστράτειου 300 άτομα σε μία μέρα. Από νωρίς το πρωί. Δεν προλαβαίνει το νερό να “ξεκουράζεται” όπως λέγεται στη γλώσσα των προπονητών και αθλητών. Δεν προλαβαίνει το νερό να καθαρίζει όπως είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, το αντρικό τους τμήμα, το γυναικείο τους τμήμα, το παιδικό, το εφηβικό, οι πολίστες και πολίστριες, οι κολυμβητές και κολυμβήτριες, η Εθνική- και κρατηθείτε, υπάρχουν και προγράμματα νωρίς το πρωί για ιδιώτες, για απλό κόσμο, “άκουα αερόμπικ” και τέτοια! Και πού να δείτε τι γίνεται με κολυμβητικούς αγώνες, ημερίδες, είχε αυτές τις μέρες.

Ελπίζω ότι αυτή η πίεση, διότι είναι πίεση να γράφεται η ωμή πραγματικότητα με συνεχόμενα θέματα, θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Το κολυμβητήριο πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Τράβηξε μακριά η βαλίτσα τόσα χρόνια.

ΦΩΣ: Εντυπη έκδοση (26/1/2019)