Ευάγγελος Δουδέσης: «Σε ό,τι αφορά τον Βλάχο, είναι αυτό που λέμε… μη σου κάτσει!» 

«Ξεκίνησα από τα σκ...τά»! Απολαυστικός στο «ΦΩΣ» ο Έλληνας προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας γυναικών που πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο * Τι λέει για τη ζωή και την καριέρα του στη «χώρα της τουλίπας» και πώς σχολιάζει το τάιμ άουτ του Βλάχου στον τελικό των ανδρών. «Δεν είχα λεφτά να πάω στην προπόνηση»!

Ευάγγελος Δουδέσης: «Σε ό,τι αφορά τον Βλάχο, είναι αυτό που λέμε… μη σου κάτσει!» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ιστορίες θέλω, να μη βαριέμαι όταν γράφω, αυτό είναι η συνταγή, καθώς και να βγάζεις την αλήθεια. Να σκάβεις, να χώνεσαι, για να βγαίνουν πράγματα. Απολαυστικός στο «ΦΩΣ» ο Έλληνας προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας γυναικών που πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο. Είναι ο Ευάγγελος Δουδέσης. Απίθανος τύπος!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 1/8/2023

Όταν πρωτομιλήσαμε, σε είπα «Βαγγέλη» και ευγενικά μού είπες «Ευάγγελος». Γιατί αυτό;

Έτσι βαφτίστηκα (γελάει). Έτσι με λένε οι γονείς μου. Ωραίο όνομα το Βαγγέλης, αλλά εμένα όλη μου τη ζωή με λένε Ευάγγελο.

Από πού είσαι;

Από τα Βίλια Αττικής.

Είχε πρόβλημα με τις φωτιές το σπίτι σου;

Όχι φέτος. Πέρσι κοντέψαμε να καούμε.

Πες μου γι' αυτό.

Σταμάτησε η φωτιά στα 50 μέτρα από το σπίτι. Και ήταν τραγικό γιατί είχαν μπει οι κάμερες από τα κανάλια στην αυλή του σπιτιού και βλέπαμε τα καμένα στην τηλεόραση. Λέγαμε «πάει το σπίτι, κάηκε». Τελικά δεν κάηκε. Το σώσανε.

Τι εικόνα έχεις ως Έλληνας του εξωτερικού για τις φωτιές στην Ελλάδα;

Δεν νομίζω ότι η γνώμη η δική μου είναι πιο σημαντική από των άλλων. Παρακολουθώ κι εγώ τα νέα με αγωνία.

Κάθε χρόνο τα ίδια.

Είναι τραγικό, συμβαίνει κάθε χρόνο. Και λέμε «του χρόνου να μην ξανασυμβεί», αλλά συμβαίνει ξανά.

Πριν πάμε στην ιστορία τη δική σου με την Εθνική Ολλανδίας και τη μεγάλη επιτυχία να πάρετε το χρυσό, πες μου για τη δική μας Εθνική στους άνδρες. Πώς σου φάνηκε αυτό που έκανε ο Βλάχος;

Δεν είδα τη δήλωσή του ζωντανά, ήμουν στο αεροπλάνο με την Εθνική Ολλανδίας, επιστρέφαμε. Με το που φτάσαμε στο Χονγκ Κονγκ, μπήκα αμέσως online για να δω τι έγινε. Λύγισε ο Θοδωρής. Με τον Θοδωρή έχουμε συνεργαστεί στο Παλαιό Φάληρο έναν χρόνο. Λύγισε.

Ήταν μεγάλο λάθος να πάρει τάιμ άουτ εκείνη τη στιγμή;

Αυτό που έγινε ήταν ένα στιγμιαίο λάθος που μπορεί να συμβεί στον κάθε προπονητή. Μπορεί να συμβεί. Είναι αυτό που λένε «μη σου κάτσει»! Του Θοδωρή τού έκατσε. Καταλαβαίνω τις τύψεις που έχει, οι οποίες θα τον ακολουθούν μέχρι να βρει την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς! Η αντίδρασή του ήταν φοβερή, ήταν κύριος. Ζητάς συγγνώμη και συνεχίζεις. Ανθρώπινο λάθος. Το ίδιο λάθος έχει κάνει και ο Κρικόριαν, ο προπονητής της Εθνικής ΗΠΑ στις γυναίκες, στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Σε εκείνον δεν είχε στοιχίσει. Και στον Θοδωρή θα μπορούσε να μη στοιχίσει.

Από πολιτικούς δεν βλέπουμε τέτοια συγγνώμη.

Και από διαιτητές δεν βλέπουμε τέτοια συγγνώμη! Οι οποίοι έχουν κρίνει αγώνες κρίσιμους με λάθη. Αυτό περιμένω να δω να το κάνουν κι άλλοι, αυτό που έκανε ο Θοδωρής.

Τι πιστεύεις; Χάθηκε τεράστια ευκαιρία για το χρυσό που δεν θα ξαναγυρίσει; Ή μπορεί η Ελλάδα να το πάρει του χρόνου;

Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική ομάδα στο πόλο, αλλά, όπως και στις γυναίκες, το επίπεδο ανάμεσα στις 5-6 πρώτες ομάδες είναι τόσο υψηλό που έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Δηλαδή η Ελλάδα του χρόνου μπορεί να πάρει το χρυσό, μπορεί και να μην είναι καν στα μετάλλια. Είναι τεράστιο κομπλιμέντο για την Ελλάδα που έχει πάρει μέσα σε δύο χρόνια δύο ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο.

Πώς βρέθηκες στην Εθνική Ολλανδίας προπονητής;

Κατά τύχη!

Δηλαδή;

Τελείωσα το πτυχίο μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Δηλαδή... συνάδελφος!

(γελάει). Ναι, αλλά δεν άσκησα το επάγγελμα. Ακόμα! (γελάει). Έψαξα να κάνω μεταπτυχιακό στο Sport Management σε διάφορες χώρες, όμως η Ολλανδία ήταν η μόνη που μπορούσα να συνδυάσω το μεταπτυχιακό μου και να παίζω πόλο. Πήγα κι έπαιξα σε μια ομάδα λοιπόν.

Πρώτη κατηγορία;

Ναι.

Πού;

Μία ώρα έξω από το Άμστερνταμ.

Η σχολή σου πού ήταν;

Στο Άμστερνταμ.

Εσύ πού έμενες;

Στην πόλη της ομάδας, μία ώρα έξω από το Άμστερνταμ. Και πήγαινα με το τρένο στο Άμστερνταμ για τις σπουδές μου τρεις φορές την εβδομάδα. Είχαμε μείνει απλήρωτοι στο Παλαιό Φάληρο επτά μήνες με τον Βλάχο προπονητή!

Α, εδώ έχεις ωραία ιστορία. Για λέγε, για λέγε.

Πηγαίναμε στην πισίνα για προπόνηση με το τραμ! Δεν είναι ντροπή το τραμ, αλλά σου το λέω για να καταλάβεις ότι δεν είχαμε λεφτά να πάμε στην προπόνηση. Έτσι κατάλαβα ότι το πόλο τότε στην Ελλάδα ήταν επικίνδυνο!

Ακόμα και στον Ολυμπιακό μια εποχή επί Συγγελίδη έβγαζα τον αρχηγό τον Δεληγιάννη να μου λέει ότι δεν είχαν να πληρώσουν ρεύμα και νερό στα σπίτια τους, έκαναν έξωση σε παίκτες. Επικίνδυνο είπες; Άκουσα καλά;

Επικινδυνότατο! Γιατί ήμουν 25-26 χρόνων και κάτι έπρεπε να κάνω στη ζωή μου. Αποφάσισα λοιπόν να τελειώσω γρήγορα τη σχολή μου. Έπαιξα και στο Αργοστόλι στην Κεφαλονιά. Και έψαξα, όπως σου είπα, μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με κάποια ομάδα να παίζω πόλο. Τότε βρήκα τους Πόλαρ Μπέαρς στην Ολλανδία, τις «Πολικές Αρκούδες».

Με τι λεφτά;

(γελάει). Να σου πω;

Να μου πεις για να δείχνουμε από πού ξεκινάει ένας άνθρωπος που φτάνει στην κορυφή του κόσμου.

Μου κάλυπταν τα έξοδα του ενοικίου μου και μου έδιναν ένα χαρτζιλίκι.

Και τι γίνεται μετά;

Τελειώνω το μεταπτυχιακό μου, ωραίες σπουδές, ενδιαφέρουσες, και σκέφτομαι να γυρίσω Ελλάδα. Όμως στην ομάδα στην οποία έπαιζα με είχε βάλει ο προπονητής να βοηθάω στις προπονήσεις τα κορίτσια Κ17. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, ανέλαβα πρώτος προπονητής της γυναικείας ομάδας. Το 2015. Και σταματάω να παίζω πόλο.

Μικρή ομάδα φαντάζομαι ότι ήταν η γυναικεία.

Ήταν τελευταία στη βαθμολογία! Έπρεπε να υποβιβαστεί, αλλά δεν ήθελε να ανέβει κάποια άλλη, έτσι παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία.

Είσαι ειλικρινής.

Από τα «σκατά» έχουμε ξεκινήσει.

Το γράφω;

Ναι. Φάγαμε «σκατά» που λέμε (γελάμε).

Και πόσα χρόνια έμεινες εκεί; Πού φτάσατε;

Έμεινα τέσσερις σεζόν σε αυτήν την ομάδα. Πήραμε πρωταθλήματα!

Συγγνώμη, πώς πήρατε πρωταθλήματα; Όταν την ανέλαβες εσύ ήταν στην τελευταία θέση.

Αφού είμαι φοβερός! (γελάμε). Η ομάδα αυτή είχε καταπληκτικές υποδομές, είχε φοβερή φουρνιά στην Κ17 και στην Κ15. Κάποια από εκείνα τα κορίτσια στελεχώνουν τώρα την Εθνική Ολλανδίας. Το είχα δει αυτό και είχα πει ότι, αν δουλέψουμε σκληρά με αυτά τα παιδιά, σε δύο χρόνια θα κάνουμε μεγάλα πράγματα. Και όντως αυτό έγινε.

Στην Εθνική Ολλανδίας πώς βρέθηκες;

Όσο ήμουν πρώτος προπονητής σε αυτήν την ομάδα με ήθελε ο προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας βοηθό του. Από τον Γενάρη του 2017. Σταμάτησα, μάλιστα, να είμαι προπονητής σε αυτήν την ομάδα το 2019 διότι ερχόταν ολυμπιακή χρονιά και εκεί δίνουν τρομερή βάση στην Εθνική. Ξέχασα να σου πω ότι την ομάδα αυτή, την Πόλαρ Μπέαρς, τώρα στη νέα σεζόν θα την προπονεί ο αδερφός μου! Ο οποίος ήταν βοηθός προπονητή στον Εθνικό Πειραιώς και προπονητής στις μικρές ηλικίες, καθώς και στη Γλυφάδα όπου πάλι ήταν βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα και προπονητής στις μικρές ηλικίες.

Πρώτος προπονητής στην Εθνική Ολλανδίας πότε έγινες;

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με το που γυρίσαμε. Δύο μέρες μετά. Αναβαθμίστηκα από βοηθός προπονητή.

Σε ποια θέση είχε έρθει η Ολλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Στην έκτη θέση.

Τώρα ήταν έκπληξη το χρυσό;

Είναι μια ομάδα που έχει χτιστεί από τις μικρές ηλικίες. Είναι κράμα νεαρών αλλά και κάποιων κοριτσιών με φοβερή πείρα. Έχουμε μέσον όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Δεν είναι ομάδα, δηλαδή, που έχει τελειώσει. Έχει χρόνια μπροστά της.

Πέρσι τι κάνατε;

Πήραμε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο. Η ομάδα μας έχει σταθερή ανοδική τροχιά, δεν είναι φωτοβολίδα. Τρίτη θέση πέρσι, πρώτη θέση φέτος.

Οι Ολλανδέζες πώς είναι ως γυναίκες;

Ψηλές και ξανθές.

Πιο ωραίες από τις Ελληνίδες;

Μη με βάζεις σε τέτοιες συγκρίσεις (γελάει)!

Εσύ Ελληνίδα έχεις ή Ολλανδέζα;

Ολλανδέζα. Έχουμε και ένα μωρό 8,5 μηνών, τον Μαξ.

Να σου ζήσει. Αληθεύει ότι οι Ολλανδοί ως λαός είναι φιλικοί, ανοιχτόμυαλοι, αλλά αν είσαι στο σπίτι τους και πάει 2 το μεσημέρι μπορούν να σου πουν «είναι ώρα να φεύγεις, θέλουμε να φάμε»;

Καλή ερώτηση. Ισχύει. Στην Ολλανδία προτεραιότητα είναι το χρήμα. Η δουλειά.

Είναι έμποροι.

Ακριβώς. Αλλά εκτιμάνε. Αν αξίζεις, παίρνεις τις ευκαιρίες.

Τι δημοφιλία έχει το πόλο στην Ολλανδία; Είναι όπως στην Ελλάδα;

Όχι. Στην Ελλάδα είναι πιο δημοφιλές. Δεν έχει επιτυχίες το πόλο στην Ολλανδία μετά το 2000 σε άνδρες και γυναίκες, είχε μείνει πίσω. Αυτό το χρυσό τώρα είναι μια τεράστια επιτυχία. Αλλά δεν είμαστε φωτοβολίδα, δεν ήρθαμε από το πουθενά. Αυτό το χρυσό λένε εδώ ότι θα δώσει τεράστια ώθηση στο άθλημα. Στην Ολλανδία δεν υπήρχε ψηλά στα ΜΜΕ το πόλο, αλλά τώρα να φανταστείς έδειξε τον τελικό του Παγκοσμίου ζωντανά η ολλανδική τηλεόραση. Τον ημιτελικό δεν τον είχε δείξει καν!

Τα ΜΜΕ εκεί έπεσαν πάνω σου;

Ναι, τώρα που κανονίσαμε να μιλήσουμε, είμαι σε ένα ταξί που έστειλε η Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση για να με πάρει να με πάει στο στούντιο.

Οι σύλλογοι οι ολλανδικοί δεν έχουν ευρωπαϊκές επιτυχίες όπως ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, έτσι δεν είναι;

Τα τελευταία χρόνια όχι. Είναι ερασιτεχνικοί σύλλογοι καθαρά. Όλη η δουλειά γίνεται στις εθνικές ομάδες. Για να καταλάβεις, εμείς έχουμε προπόνηση κάθε πρωί με την Εθνική όλο τον χρόνο, ενώ με τους συλλόγους τους οι αθλήτριες κάνουν προπόνηση τρία απογεύματα την εβδομάδα!

Τρομερό.

Η ανάπτυξη του αθλήματος εδώ γίνεται μέσα από τις Εθνικές. Είμαστε επιφορτισμένοι εμείς για την ανάπτυξη του πόλο.

Τι εγκαταστάσεις έχετε εκεί; Εδώ στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική.

Εμείς έχουμε ένα πολύ παλιό κολυμβητήριο, αλλά δεν παραπονιόμαστε γιατί είναι το σπίτι μας, έχουμε και γυμναστήριο και ξενώνα όπου οι αθλήτριες μπορούν να ξεκουράζονται. Είναι στο δάσος. Όταν έχουμε διπλές προπονήσεις, οι αθλήτριες πάνε στα δωμάτιά τους, μένουν εδώ.

Μεγαλεία, οι δικοί μας να τα βλέπουν αυτά. Πού είναι το προπονητικό σας κέντρο;

Στην Ουτρέχτη.

Πρόταση από Ελλάδα σού έχει γίνει;

Μου είχε γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω σε αυτό.

Θα έρθεις;

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες την επόμενη χρονιά είμαι δεσμευμένος στην Εθνική Ολλανδίας, όχι μόνο λόγω συμβολαίου, αλλά έχω και ηθική δέσμευση. Μετά θα δούμε.

Γούρια έχεις;

Όχι, είμαι πολύ βαρετός, τίποτα.

Σε ακούω να μιλάς ολλανδικά.

Ναι, γιατί έφτασα στο στούντιο.

Πότε τα έμαθες;

Τον τέταρτο χρόνο άρχισα να τα μιλάω. Τώρα, βέβαια, τα μιλάω πολύ καλά.

Νομίζω ότι στην Ολλανδία επιβιώνεις και με τα αγγλικά.

Άνετα. Μιλάνε όλοι αγγλικά. Αλλά αν μιλάς ολλανδικά είναι ακόμα καλύτερα, ειδικά για εμένα ως προπονητή της Εθνικής εδώ.

Εύκολη γλώσσα τα ολλανδικά;

Όχι. Είναι δύσκολη. Πρέπει να μπω στο στούντιο, Θέμη.

Να τους πεις να περιμένουν λίγο! Τι πριμ θα πάρουν τα κορίτσια για το χρυσό;

Δεν έχουμε πριμ.

Τι; Δεν θα πληρωθείτε για αυτόν τον άθλο;

Όχι. Οι 18 αθλήτριες που ανήκουν στην Εθνική παίρνουν τον μισθό τους από την Ολυμπιακή Επιτροπή 12 μήνες τον χρόνο. Όλες θέλουν να είναι στην Εθνική.

Μπόνους δεν έχει για μετάλλια;

Όχι. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα.

Εσύ;

Έχω κάποια μπόνους στο συμβόλαιό μου, αλλά μη φανταστείς τίποτα τρομερό (χαμογελάει). Οι κοπέλες θα μοιραστούν το 50% των χρημάτων που παίρνει για το χρυσό η ομοσπονδία, αλλά και πάλι μη φανταστείς κάτι τρομερό... Καμία σχέση με την Ελλάδα.