ΣΕΑΥ: «Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες, τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα»

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών της Υδατοσφαίρισης στέκεται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου.

ΣΕΑΥ: «Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες, τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα»

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών της Υδατοσφαίρισης με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την Σοφία Μπεκατώρου που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την κακοποίηση που υπέστη και σημειώνει πως όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες, τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑΥ:

«Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης αισθανόμαστε την ανάγκη, αν όχι το χρέος, να εκφράσουμε ολόψυχα και ανεπιφύλακτα τη στήριξή μας στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Φυσικά, δηλώνουμε την ακλόνητη συμπαράστασή μας και σε κάθε άλλη κοπέλα ή αγόρι, που υπέστη κάτι παρόμοιο και καταδικάζουμε κάθε είδους τέτοια γεγονότα.

Η βία, σωματική ή ψυχολογική, η σεξουαλική παρενόχληση και η κατάχρηση εξουσίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας. Αδιαμφισβήτητα, μέσω των ποικίλων κινημάτων των τελευταίων ετών, έχουν επιτευχθεί ιστορικές νίκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όσες μάχες και αν δοθούν, και ακόμη και αν αυτές κερδηθούν, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι αυτές συνιστούν σημαντικά βήματα προόδου μεν, όχι όμως το τέλος του δρόμου.

Το λάθος δεν πρέπει να αναζητείται στις ανθρώπινες ψυχές που έπνιξαν και πνίγουν ιστορίες μέσα τους. Το λάθος είναι της κοινωνίας, είναι δικό μας και είναι όλων μας. Διότι αυτές οι ψυχές φοβήθηκαν ότι δεν θα έχουν τη στήριξή μας και θα σχολιαστούν ή θα δεχτούν κριτική. Είναι στο χέρι όλων μας να τους αποδείξουμε το αντίθετο. Είναι πλέον ώρα να καταπολεμήσουμε την κουλτούρα του βιασμού στην ελληνική κοινωνία. Φτάνει πια η άγνοια και η ατιμωρησία. Με ευθύνη του κράτους πρέπει να παρέχεται ολοκληρωμένη προστασία σε όλους τους αθλητές, κάθε φύλλου, και να αποδίδεται δικαιοσύνη. Οφείλουμε να καταγγέλλουμε άμεσα κάθε ανάλογο περιστατικό στις αρμόδιες αρχές ώστε οι θύτες να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους. Και όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες, τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα. Οι θλιβερές μειονότητες και οι απάνθρωπες συμπεριφορές ορισμένων που υπονομεύουν το πραγματικό περιεχόμενο του αθλητισμού δεν θα επικρατήσουν.

Για μας στο Σύνδεσμο Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης, αλλά και για κάθε φορέα που σχετίζεται με τον αθλητισμό σε οποιοδήποτε άθλημα, κύρια προτεραιότητα πρέπει να είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης. Της εμπιστοσύνης που δείχνουν πρωτίστως οι ίδιοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, αλλά και οι γονείς αυτών, όταν εγγραφούν το παιδί τους σε μία ομάδα, όταν το φέρνουν στην πισίνα για πρώτη φορά και ουσιαστικά εμπιστεύονται ένα κομμάτι της διαπαιδαγώγησης του στον εκάστοτε προπονητή. Αυτή την εμπιστοσύνη δε γίνεται να την προδώσουμε.

Ας το κάνουμε, λοιπόν, για αυτούς τους ανθρώπους. Ας τιμήσουμε κάθε κοπέλα ή αγόρι, είτε πρόκειται για έναν Ολυμπιονίκη μας, είτε για μια μικρή αθλήτρια που κάνει τα πρώτα της βήματα στο μαγικό χώρο του αθλητισμού. Ας τιμήσουμε το λόγο τους, τη δύναμη και το ψυχικό σθένος που επιδεικνύουν βγαίνοντας μπροστά με τεράστιο προσωπικό κόστος. Γιατί μιλούν εκ μέρους όλων των γυναικών και ανδρών, και δίνουν θάρρος σε κορίτσια και αγόρια που έχουν υποστεί παρόμοιες συμπεριφορές αλλά δεν έχουν βρει ακόμα το κουράγιο να μιλήσουν. Ας βοηθήσουμε όλοι να σπάσει, επιτέλους, η σιωπή.

Σοφία, και τόσες άλλες γυναίκες ή άνδρες, ευχαριστούμε! Είμαστε μαζί σας και θα σταθούμε δίπλα σας».