Αλεξία Καμμένου: «Ευλογία για τον Ολυμπιακό να έχει δύο τέτοιες φουνταριστές»

Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Αλεξία Καμμένου μιλάει στο «ΦΩΣ» για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και τη συνύπαρξή της με την Μυριοκεφαλιτάκη.

Αλεξία Καμμένου: «Ευλογία για τον Ολυμπιακό να έχει δύο τέτοιες φουνταριστές»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Ξενάκη που πήρε ο Ολυμπιακός στο πόλο είναι παικτάρα. Όπλο που μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο στη θέση του φουνταριστού αλλά και πλάγια γιατί είναι αριστερόχειρας και δεν βρίσκεις καλούς αριστερόχειρες στο ελληνικό πόλο, είτε άντρες είτε γυναίκες.
Άνθρωπος της Βουλιαγμένης -δεν μπορώ να γράψω το όνομα- είπε με λύπη «να ξέρεις ο Ολυμπιακός σε τρεις διαφορετικές περιόδους ξερίζωσε τη Βουλιαγμένη». Εννοώντας την Ασημάκη, την Τσουκαλά και τώρα την Ξενάκη. Παικτάρες που όχι μόνο ενίσχυσαν τον Ολυμπιακό αλλά και αποδυνάμωσαν τη Βουλιαγμένη.

Η σημερινή συνέντευξη ίσως ξαφνιάσει διότι έχουν προηγηθεί διάφορα στο παρελθόν, αλλά στον αθλητισμό δεν υπάρχουν ταμπού. Πόσω μάλλον τώρα όπου η Αλεξία Καμμένου έχει γίνει ομοσπονδιακή προπονήτρια. Όταν μιλάμε για Αλεξία Καμμένου, μιλάμε για την επί πολλά χρόνια προπονήτρια της Βουλιαγμένης, για ομηρικές μάχες με τον Ολυμπιακό, για κόντρες που άφησαν εποχή.

Πρώτη φορά μίλησα μαζί της και δέχτηκε χωρίς κόμπλεξ να δώσει συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Μάλιστα μιλήσαμε λίγη ώρα μετά που είχε κάνει το εμβόλιο!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/6/2021

Το ραντεβού μας ήταν για μετά το εμβόλιο. Ποιο κάνατε και ποια δόση;

(γελάει). Το Pfizer. Τη δεύτερη δόση.

Πείτε μου για το νέο σας πόστο ως ομοσπονδιακής προπονήτριας.

Μαζί με τη φίλη μου, συνεργάτιδά μου και συμπαίκτριά μου Ευτυχία Καραγιάννη μάς εμπιστεύτηκε η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας και τις τρεις εθνικές ηλικιακά ομάδες. Κορασίδες, Νεάνιδες και Νέες Γυναίκες, οι οποίες μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών έχουν τρεις πολύ μεγάλες διοργανώσεις. Οι δύο μικρότερες ηλικιακά Εθνικές θα παίξουν Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι Νέες Γυναίκες θα παίξουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα πεντάμηνο καλούμαστε να προετοιμάσουμε αυτές τις τρεις εθνικές ομάδες για να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας.

Πόσα χρόνια ήσασταν προπονήτρια της Βουλιαγμένης;

Με διακοπές, συνολικά τα χρόνια που ήμουν προπονήτρια στη Βουλιαγμένη είναι πάνω από δέκα.

Το πόλο είναι το εθνικό μας σπορ;

Φυσικά και είναι! Γυναικείο και αντρικό, συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο. Με Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη να έχουν φέρει ευρωπαϊκούς τίτλους και με τις εθνικές ομάδες σε όλες τις ηλικίες, Ολυμπιακούς Αγώνες, μετάλλια, τρόπαια. Μόνο τα ευρωπαϊκά που έχουν πάρει ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη είναι έξι! Και στις νέες ηλικίες έχουμε τίτλους, σε αγόρια και κορίτσια, σε επίπεδο Εθνικών.

Πού οφείλεται όλο αυτό;

Την καλή παράδοση την ξεκίνησαν οι άντρες στην Εθνική με τη διαρκή παρουσία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως όλα ξεκινάνε από τους συλλόγους. Οι σύλλογοι είναι ο πυρήνας που βγάζει καλούς προπονητές και καλούς παίκτες και παίκτριες. Έχουμε εξαιρετικούς ναυταθλητικούς συλλόγους επί χρόνια. Και κυρίως έχουμε εξαιρετικούς προπονητές. Έχει δημιουργηθεί μία παράδοση γνώσης και μεθοδικότητας στην ελληνική υδατοσφαίριση. Βλέπουμε ότι οικογένειες πρωταγωνιστούν στο πόλο και η μία γενιά διαδέχεται την άλλη!

Κι εσείς έχετε κόρη που παίζει.

Ναι, την Ηλιάνα Κοκκινάκη, η οποία είναι 21 στα 22, άρχισε και την προπονητική!

Έρχονται ταλέντα από πιο κάτω σήμερα; Υπάρχει μέλλον;

Η ευκαιρία που μας δίνεται τώρα είναι πολύ σημαντική διότι μπορούμε να δούμε, να βρούμε και να εργαστούμε με τα ταλέντα που έρχονται από πολύ μικρές ηλικίες. Μου έχει κάνει εντύπωση, στην πιο μικρή ηλικιακά κατηγορία σε εθνικό επίπεδο, στην κάτω των 15, βλέπουμε μια καταπληκτική νοοτροπία, μια συνέπεια, θέληση και επαγγελματισμό που θέλω να το πω: πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους συλλόγους, στους προπονητές των συλλόγων και στους γονείς των παιδιών. Είναι δύσκολο σε τέτοιες ηλικίες και με τόσες υποχρεώσεις τα παιδιά να είναι συνεπέστατα και να κάνουν κάθε μέρα προπόνηση στην πισίνα. Είχαμε και τα μεγάλα εμπόδια με τον κορονοϊό, όμως γενικώς είμαστε σε καλό δρόμο. Με πολλή δουλειά θα συνεχιστεί η παράδοση. Η κληρονομιά είναι βαριά. Αλλά οι επιτυχίες, όπως η πρόσφατη που έκανε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, είναι πόλος έλξης για τα νέα παιδάκια.

Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που μιλάτε γιατί έχουν προηγηθεί παρατράγουδα...

Βρέθηκα εν μέσω μίας κόντρας που άμεσα δεν με αφορούσε. Έχω φίλους φιλάθλους του Ολυμπιακού που είναι χρόνια στις πισίνες και αυτοί με σεβάστηκαν με το παραπάνω.

Μου είχε πει κάτι ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, θέλετε να το πείτε δημόσια;

Είναι κάτι που το λέω για πρώτη φορά δημόσια, αλλά είναι αλήθεια: και οι δύο γονείς μου ήταν Πειραιώτες και Ολυμπιακοί! Μεγάλωσα σε τέτοια οικογένεια. Η μάνα μου έλεγε «όχι Ολυμπιακός. Ολυμπιακάρα»!

Σας ξάφνιασε που τα κορίτσια του Ολυμπιακού χωρίς ούτε μία ξένη πήραν την Ευρωλίγκα; Σας το ρωτάω γιατί εσείς πρώτη κάνατε αναφορά σε αυτόν τον θρίαμβο.

Το περίμενα από την αρχή της σεζόν, το είπα και στον Χάρη Παυλίδη, γιατί συσπειρώθηκαν. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ δυνατό ρόστερ, κάποιες κοπέλες ηλικιακά ωρίμασαν και το ότι δεν υπήρχαν ξένες έκανε κάποια κορίτσια να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ δυνατός. Και οι άλλες ομάδες δεν είχαν ξένες -με εξαίρεση τη Σαμπαντέλ- και έτσι φάνηκε η δύναμη των Ελληνίδων, κοίταξαν όλες τις ομάδες στα μάτια. Η απόδοση του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική. Αφού νίκησαν τη Σαμπαντέλ και πέρασαν στο φάιναλ φορ, πίστευα ότι θα σήκωναν και την κούπα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε έντεκα ευρωπαϊκούς τελικούς.

Αλεξία, ωραία συνέντευξη μού δίνεις. Τώρα θέλω και την τεχνική σου ανάλυση για την Ξενάκη. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού της;

Η Έλενα είναι μια παίκτρια με πολύ υψηλή τεχνική. Από τις κορυφαίες φουνταριστές τεχνικά στον κόσμο! Μπορεί να παίξει πολλαπλό ρόλο σε μία ομάδα.

Χωράει μαζί με τη Μυριοκεφαλιτάκη;

Είναι ευλογία να έχεις δύο τέτοιες παίκτριες! Είναι τελείως διαφορετικό στυλ φουνταριστού οι δυο τους. Η Έλενα μπορεί να τραβηχτεί και στην περιφέρεια λόγω του ότι είναι αριστερόχειρας που δεν βρίσκεις εύκολα. Όμως ό,τι καλύτερο για έναν προπονητή είναι να μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα σε δύο καλές φουνταριστές. Στο σύγχρονο πόλο σε υψηλό επίπεδο οι φουνταριστοί εναλλάσσονται για να παίρνουν ανάσες. Επειδή είναι η πιο δύσκολη θέση στην επίθεση, στο μοντέρνο πόλο δεν μπορεί μία φουνταριστή να βγάλει πάνω από 4-5 λεπτά συνεχόμενα.

Ποια είναι η καλύτερη φουνταριστή που είχες ποτέ; Η Ασημάκη;

Ναι. Όχι μόνο φουνταριστή αλλά παίκτρια γενικώς! Τη μεγάλη παίκτρια τη δείχνει η διάρκεια. Ο ψυχισμός και το σθένος της Αλεξάνδρας την κράτησαν πολλά χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι μόνο η κλάση αλλά το σθένος. Κοντά στην Ασημάκη βάζω και την Αντιγόνη Ρουμπέση, η οποία από τη θέση του περιφερειακού προσέφερε τα μέγιστα επί σειρά ετών. Με μεγάλη διάρκεια και εκείνη, παρά τους τραυματισμούς της.

Αν ήσουν στη Βουλιαγμένη τώρα, θα ήθελες την Ασημάκη; Μου είχε πει ότι σκέφτεται να επιστρέψει στο πόλο.

Αν αποφασίσει να γυρίσει η Αλεξάνδρα, θα σημαίνει ότι θα παρουσιαστεί σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προπονητής στον κόσμο που να μη θέλει την Ασημάκη σε καλή κατάσταση!

Ξέρεις τι μου είπε ένας συνάδελφος; «Η Καμμένου τις φτιάχνει και τις παίρνει ο Ολυμπιακός».

(γελάει). Τόσο μεγάλες αθλήτριες σε όλων των προπονητών τα χέρια θα προχωρούσαν. Θα ήθελα πάντως να κλείσουμε με κάτι: ο συναγωνισμός βοηθάει ένα άθλημα να πάει μπροστά, να κεντρίζει το ενδιαφέρον, να αυξάνει τις προσπάθειες των αθλητών και των προπονητών. Το μονοπώλιο δεν βοηθάει κανένα άθλημα. Θα ήθελα και οι άλλες ομάδες να μπουν στον χάρτη και να έχει το πόλο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Διότι αν ξέρουμε από την αρχή της σεζόν τον πρωταθλητή, δεν κάνει καλό στο πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση στην Εθνική.