Ολυμπιακός: Η κορυφή είναι δική του!

Απλά ο απόλυτος κυρίαρχος, ο Θρύλος της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Ολυμπιακός: Η κορυφή είναι δική του!

Κατακόκκινη για ακόμη μια χρονιά η κορυφή της Α1 ανδρών στο πόλο. Όχι δεν τελείωσε το πρωτάθλημα. Απλά ο απόλυτος κυρίαρχος, ο Θρύλος της ελληνικής υδατοσφαίρισης, εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Με την αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΝΟ Χανίων έπεσε η αυλαία της 19ης αγωνιστικής στην Α1 πόλο ανδρών. Το 15-2 των πρωταθλητών Ευρώπης κόντρα στους Κρητικούς, έστειλε τους Πειραιώτες στο +11 από τη δεύτερη Βουλιαγμένη κι ενώ απομένουν ακόμη τρεις αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής περιόδου. Όπερ σημαίνει πως ο Θρύλος για ακόμη μια σεζόν, τερματίζει πρώτος και θα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ούτε και η τελευταία. Μιλάμε για μια ομάδα που τα τελευταία 20 χρόνια, 17 φορές έχει τερματίσει πρώτη στο φινάλε της κανονικής περιόδου. To 1999-2000, o Ολυμπιακός εξασφαλίζει την πρωτιά (δεύτερη η Βουλιαγμένη δυο βαθμούς πίσω) και κατακτά το πρωτάθλημα (2-1 οι τελικοί με αντίπαλο το ΝΟΒ) όπως και έναν χρόνο μετά (3-0 τη Βουλιαγμένη στους τελικούς). Το 2001-02 με τον Ζόλταν Κάσας στον πάγκο είναι η χρονιά του τρεμπλ. Απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για ακόμη αγωνιστική περίοδο και φυσικά πρωτάθλημα (3-2 νίκες τη Βουλιαγμένη). Ο Κάσας φεύγει, ο Τζούχο έρχεται και ο Ολυμπιακός μπορεί ύστερα από τρεις σερί σεζόν χάνει την πρωτιά στην κανονική περίοδο αλλά όχι και το πρωτάθλημα αφού κερδίζει στο Λαιμό δυο φορές και κατακτά τον τίτλο (3-0 νίκες).

Η επιστροφή

Το 2003-04, ο Θρύλος επιστρέφει στην κορυφή (κανονική περίοδος) και στα πλέι οφ...σαρώνει σηκώνοντας έναν ακόμη τίτλο (2-0 νίκες με αντίπαλο το ΝΟΒ). Το 2004-05, ο Εθνικός που εκείνη την περίοδο έχει ενισχυθεί για να επιστρέψει στην κορυφή, παίρνει την πρωτιά στην κανονική περίοδο αλλά χάνει το πρωτάθλημα ύστερα από μια συγκλονιστική σειρά (3-2 νίκες ο Ολυμπιακός). Το 2005-06, είχαμε αντιστροφή των γεγονότων. Οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν στην κανονική περίοδο αλλά χάνουν στους τελικούς των πλέι οφ από τον Εθνικό (3-2).

Ακολουθεί μια πενταετία (2006-2011), όπου ο Ολυμπιακός με τον Βαγγέλη Πάτερο στον πάγκο του πλέον «σαρώνει» τους πάντες και τα πάντα. Πέντε σερί αγωνιστικές περιόδους, οι Πειραιώτες κατακτούν την πρωτιά στην κανονική περίοδο, έχοντας σε αυτά τα πέντε χρόνια: 108 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις μια ήττα κι αυτή όταν η Βουλιαγμένη κέρδισε στον Πειραιά το εφηβικό του Ολυμπιακού λόγω της αποχής των παικτών σε εκείνο το παιχνίδι. Φυσικά αυτά τα πέντε χρόνια, ο Θρύλος δεν έχασε και κανένα τίτλο.

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12, η Βουλιαγμένη ύστερα από εννέα χρόνια καταφέρνει και πάλι να πάρει το πλεονέκτημα έδρας, τερματίζοντας πρώτη στην κανονική περίοδο. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν, οι «μπέμπηδες» του Τεό Λοράντου κατακτούν και το πρωτάθλημα. Το μοναδικό για τον Όμιλο – σε επίπεδο ανδρών – τα τελευταία 20 χρόνια.

Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και φέτος, ο απόλυτος κυρίαρχος είναι και πάλι ο Ολυμπιακός. Ο Θρύλος της Ελληνικής υδατοσφαίρισης, που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν έχει χάσει αγώνα σε κανονική περίοδο ενώ εάν προσθέσουμε και τα πλέι οφ έχει ηττηθεί μόλις σε ένα ματς (5-7 από τη Βουλιαγμένη στις 8/5/2013 πρώτος τελικός πλέι οφ). Η ουσία είναι πως επτά σερί σεζόν (με τη φετινή) η ομάδα του μεγάλου λιμανιού βρίσκεται στην κορυφή της κανονικής περιόδου, έχει έξι σερί πρωταθλήματα κι αν δεν υπάρξει κάτι συγκλονιστικό στα πλέι οφ, θα πάρει και τον έβδομο σερί τίτλο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα παραπάνω, πως εδώ και μια εικοσαετία, ο Ολυμπιακός μόλις τρεις φορές δεν έχει τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Το 2003 και 2012 όπου πρώτη ήταν η Βουλιαγμένη και τη σεζόν 2005-2006, όπου ο Εθνικός έκοψε πρώτος το νήμα.