«Θα προσπαθήσω και για το 13ο»

Ο Βαγγέλης Δελακάς αποκαλύπτεται στο fosonline.gr. Ο διεθνής αμυντικός του Θρύλου μιλάει για το ρεκόρ των 12 πρωταθλημάτων, το μυστικό της επιτυχίας και την...πείνα στο μεγάλο λιμάνι για κούπες και διακρίσεις.

«Θα προσπαθήσω και για το 13ο»
Ο Δελακάς (δεύτερος από αριστερά) την ημέρα που παρουσιάστηκε από τον Ολυμπιακό πριν από 14 χρόνια στα γραφεία του Συλλόγου Eurokinissi

Ο Βαγγέλης Δελακάς τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισε τα 33. Γεννημένος στην Κεφαλλονιά, έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της υδατοσφαίρισης στο Ν.Ο. Αργοστολίου, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στον Ποσειδώνα Ιλισίων, στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 2004. Εκείνο το καλοκαίρι, ήρθε η μεταγραφή στον Ολυμπιακό του Βέσελιν Τζούχο τότε, με τον νεαρό πολίστα να επιμένει να φορέσει τα ερυθρόλευκα αφού ήθελε να παραμείνει και να παλέψει για μια θέση στην ομάδα και να όχι να παραχωρηθεί δανεικός. Ο «μικρός» Βαγγέλης δικαιώθηκε με την επιμονή του, την υπομονή του και 14 χρόνια μετά ήρθε μια ακόμη επιβράβευση. Έφτασε τα 12 πρωταθλήματα και έπιασε στην κορυφή τους Πλατανίτη, Χατζηθεοδώρου, Δεληγιάννη και Ντόσκα. 12 στα 14 λοιπόν για τον Βαγγέλη Δελακά ο οποίος θα έχει την ευκαιρία την επόμενη χρονιά (θα κουβεντιάσει με τη διοίκηση το καλοκαίρι για να ανανεώσει για 15η σερί σεζόν) να γίνει ο κορυφαίος των κορυφαίων για την Α1 εθνική κατηγορία. Ο Δελακάς δεν έχει μόνο 12 πρωταθλήματα αλλά και 11 κύπελλα Ελλάδας (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018).

«Είμαι πολύ τυχερός»
Αν και αμυντικός, ο Δελακάς εντός και εκτός πισίνας ήταν και είναι ένα «διαμάντι» για τον χώρο της υδατοσφαίρισης. Δεν τον άλλαξαν ούτε οι τίτλοι, ούτε τα τρόπαια, ούτε διακρίσεις. Σεμνός και ταπεινός, λίγα μόλις λεπτά μετά την απονομή του πρωταθλήματος από τον αντιπρόεδρο της ΚΟΕ Γιώργο Κατσαρό, ο διεθνής αμυντικός μίλησε στο fosonline.gr για το επίτευγμα των 12 πρωταθλημάτων και όχι μόνο. «Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα αυτά τα πρωταθλήματα. Όλα. Δεν ξεχωρίζω κανένα. Έχω καταβάλει κόπο και προσπάθεια για να φτάσω εδώ. Είμαι χαρούμενος. Είμαι πολύ τυχερός. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου για όλο αυτό που έχουμε καταφέρει και έχω καταφέρει. Είναι κάτι μοναδικό και τους ευχαριστώ όλους. Τους προπονητές μου, τη διοίκηση. Όλους εκείνους που συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό» τόνισε χαρακτηριστικά ο 33χρονος Βαγγέλης Δελακάς.

«Μοναδικός αθλητικός οργανισμός»
Ο Δελακάς είναι ο μοναδικός παίκτης που συνδέει αυτή τη στιγμή τις δυο φοβερές και τρομερές ομάδες του Ολυμπιακού. Του Βαγγέλη Πάτερου και φυσικά την τωρινή του Θοδωρή Βλάχου που έχει...σπάσει όλα τα ρεκόρ της προηγούμενης Θρυλικής ομάδας. Ο διεθνής αμυντικός αρχικά συνεργάστηκε με τον Τζούχο τον Κροάτη και εν συνεχεία με τον Βαγγέλη Πάτερο ενώ εδώ και μια επταετία ακούει τον Θόδωρο Βλάχο να του δίνει οδηγίες από τον πάγκο. «Αυτό που συνδέει τις δυο ομάδες είναι ένα. Η έννοια της ομάδας. Είναι ο Ολυμπιακός ο ίδιος. Είναι αυτός ο μοναδικός αθλητικός οργανισμός. Μιλάμε για δυο ομάδες καταπληκτικές. Με φοβερές μονάδες, απίθανους πολίστες και δυο ομάδες που άξιζαν και αξίζουν να είναι στην κορυφή και να κατακτούν πρωταθλήματα, κύπελλα και να έχουν διακρίσεις στην Ευρώπη».

«Πάθος, διάθεση, δίψα για τίτλους»
Όσον αφορά το κλειδί της επιτυχίας, ο Βαγγέλης Δελακάς μας είπε πως τα πράγματα είναι απλά και δεν υπάρχουν μυστικά. «Για να ξέρει ο κόσμος. Μυστικά δεν υπάρχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι πως παίζουμε σε μια ομάδα όπου υπάρχει πάντα το ίδιο πάθος, η ίδια όρεξη και διάθεση για τίτλους και διάκριση. Δεν σταματάμε. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Είμαι 14 χρόνια στην ομάδα και παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν δεν αλλάζει τίποτα στις σχέσεις μας. Ο Ολυμπιακός είναι μια οικογένεια».

Το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ
Το 2007 στο φάιναλ φορ του Μιλάνου, ο Δελακάς βρέθηκε με τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Πάτερου τότε στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Τότε στον ημιτελικό η Προ Ρέκο με ένα ξερό σουτ του Φελούγκο λίγο πριν από το τέλος...σκότωσε τον Ολυμπιακό που ήταν έτοιμος να...κλείσει το σπίτι των Ιταλών. Σε λίγες ημέρες ο Θρύλος και πάλι θα ταξιδέψει στην γειτονική χώρα, αυτή τη φορά για το final 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου δεν αποκλείεται να δούμε έναν τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Προ Ρέκο που και πάλι είναι η διοργανώτρια. Όπως και πριν από έντεκα χρόνια.
«Το περιμένουμε πως και πως. Έχουμε κάνει δουλειά όλο τη χρονιά για αυτά τα παιχνίδια. Μιλάμε για ένα τριήμερο όπου όλα μπορούν να συμβούν. Πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση εκείνες τις ημέρες και φυσικά να έχουμε τύχη. Ελπίζω να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Σίγουρα θα κάνομε το καλύτερο δυνατό. Ξεκινάμε από τη Σπαντάου. Δεν ασχολούμαστε με τις άλλες ομάδες. Αφοσιωνόμαστε μόνο στον προημιτελικό. Πρέπει να μπούμ δυνατά όπως κάναμε και στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις την φετινή αγωνιστική περίοδο. Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Πρώτα η Σπαντάου και μετά θα δούμε».

«Ήμασταν αγχωμένοι»
Για τον τρίτο τελικό με το ΝΟΒ και το πως εξελίχθηκε, ο Δελακάς μας είπε «ήμασταν αγχωμένοι στην αρχή. Έπρεπε σιγά-σιγά να βρούμε το ρυθμό μας και αυτό έγινε όσο περνούσαν τα λεπτά. Αυτό είναι το σημαντικό. Κερδίσαμε και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το νταμπλ. Ελπίζω κι εύχομαι οι εμφανίσεις μας στη Γένοβα να είναι καλύτερες όσον αφορά το ξεκίνημα των αγώνων. Όπως έχουμε συνηθίσει να μπαίνουμε καλά σε όλα τα παιχνίδια φέτος».

«Θα μιλήσω με τη διοίκηση, δεν σταματάω»
Ο Γιώργος Ντόσκας πέρσι έφτασε μια ντουζίνα πρωταθλήματα αλλά στο τέλος της σεζόν ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ενεργό δράση. Δεν συνέχισε για να κάνει 13 τα πρωταθλήματα και να αφήσει πίσω του τους Χατζηθεοδώρου, Πλατανίτη, Δεληγιάννη. Πλέον στην...παρέα των κορυφαίων προστέθηκε και ο Βαγγέλης Δελακάς, ο οποίος είναι έτοιμος την επόμενη σεζόν να βρεθεί μόνος πρώτος στην σχετική λίστα με 13 κατακτήσεις. «Θα προσπαθήσω φυσικά να κάνει 13 τα πρωταθλήματα. Θα μιλήσω με την ομάδα βέβαια πρώτα. Να τελειώσει με το καλό η σεζόν. Δεν έχω πρόθεση να σταματήσω, όπως συνέβη πέρσι με τον Ντόσκα». Να σημειώσουμε πως το περασμένο καλοκαίρι ο Δελακάς ανανέωσε για έναν χρόνο (14 σερί σεζόν στο μεγάλο λιμάνι) και μένει να φανεί το καλοκαίρι εάν θα συνεχίσει προκειμένου να έχει την ευκαιρία την επόμενη χρονιά να γράψει εκ νέου ιστορία...

  • Ο Βαγγέλης Δελακάς με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Μιχάλη Κουντούρη στην κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος

  • Οι Δεληγιάννης, Πλατανίτης σε γλέντι με τον 20χρονο τότε Δελακά. Και οι τρεις πλέον έχουν από 12 πρωταθλήματα

  • Με Θοδωρή Βλάχο, Τόμας Σερτβίτις πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2005