Νίκος Καρύδας στο «ΦΩΣ»: «Οι παικταράδες που έζησα στον Ολυμπιακό, η πρεμιέρα των πλέι οφ»
Ο ομοσπονδιακός γυμναστής Νίκος Καρύδας, που έχει δουλέψει σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Ντνιέπρ, Στεάουα, και Αλ Ιτιχάντ, μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου απαντώντας σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα για την επανεκκίνηση της Super League.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει μια πρωτοφανή κατάσταση, μετά την καραντίνα εν μέσω της σεζόν. Οι προπονήσεις των παικτών γίνονταν στην αρχή στο σπίτι. Έπειτα από πολύ καιρό βρέθηκαν στο γήπεδο όπου γυμνάζονταν ατομικά και κατόπιν σε γκρουπ.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Έφτασε λοιπόν η ώρα το ποδόσφαιρο να επαναρχίσει. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν; Πώς γυμνάζονται οι ομάδες; Σε πολλά ερωτήματα απαντά με επιστημονικό τρόπο ο γυμναστής που έχει δουλέψει με παικταράδες σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Ντνιέπρ, Στεάουα, Αλ Ιτιχάντ -και νυν ομοσπονδιακός- Νίκος Καρύδας.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/6/2020
Κοιτούσα το βιογραφικό σου και έχασα την μπάλα με τις ομάδες. Σε θυμάμαι για χρόνια στον Ολυμπιακό.
Στον Ολυμπιακό ήμουν από το 2003 έως το 2008 και ξαναήρθα το 2010, όμως τότε παραιτήθηκα για λόγους προσωπικούς. Όχι για να πάω στον ΠΑΟΚ, όπως έλεγαν κάποιοι. Έπρεπε να πάω στην πόλη μου τη Βέροια, όπου ήταν άρρωστος ο πατέρας μου. Στον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι με τον Λίνεν δεν ήμουν στην ομάδα. Μετά πήγα στον ΠΑΟΚ.
Πες μου όλες τις ομάδες στις οποίες έχεις εργαστεί.
Άρχισα από τη Βέροια, την ομάδα της πόλης μου. Άρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ννιέπρ, Κουμπάν Ρωσίας, Τάβρια Ουκρανία, Στεάουα, Άστρα Ρουμανία, Αλ Ιτιχάντ Σαουδικής Αραβίας και τώρα στην Εθνική Κ19 εδώ.
Κορυφαίοι παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκες;
Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Τουρέ στα καλά του, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Καρεμπέ, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς… Στην αλλαγή του στο επικό διπλό στη Βέρντερ εγώ πήγα με τον τέταρτο διαιτητή. Πολλοί σπουδαίοι παίκτες, ποιον να αφήσω έξω;
Και πολλοί προπονητές στον Ολυμπιακό. Έμενες μαζί τους.
Προτάσοφ, Αλέφαντος, Μπάγεβιτς, Σόλιντ, Λεμονής, Σεγκούρα. Στον ΠΑΟΚ Μπόλονι, στον Άρη Ανρί Μισέλ, που ήταν Εθνική Γαλλίας, μην τους πω όλους σε όλες τις ομάδες...
Φαινόταν ο Τουρέ στα 22 του τι παικταράς θα γινόταν;
Φαινόταν, ναι. Ήταν μεγάλη πάστα ποδοσφαιριστή. Είχαμε πάντως κάποια θέματα με παραπανίσια κιλά όταν γύρισε από το Κόπα Άφρικα... Αλλά γρήγορα τα έχασε.
Πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι ο Τζιοβάνι δεν ήταν της προπόνησης. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Όχι, ήταν πολύ δυνατός και πολύ επαγγελματίας. Λανθασμένα πίστευαν ότι ήταν νωχελικός στην προπόνηση. Ήταν πολύ επαγγελματίας, όπως ο Καρεμπέ και ο Τζόρτζεβιτς. Παίκτες μεγάλης κλάσης. Νιώθω ευτυχής που δούλεψα μαζί τους. Τον Στολτίδη επίσης μην ξεχάσω, ιδιαίτερη περίπτωση.
Ποιος από όλους στον Ολυμπιακό ξεχώριζε ταχυδυναμικά;
Ο Καρεμπέ, ο Τζόρτζεβιτς, ο Γκαλέτι, ο Πάντος, ο Καστίγιο. Για εμένα ο Καστίγιο στα καλά του ήταν θαύμα της φύσης.
Ο Ριβάλντο πώς ήταν;
Επίσης πάρα πολύ συνειδητοποιημένος και επαγγελματίας. Όσοι ήταν έτσι στην προπόνηση, είχαν μεγάλη διάρκεια ποδοσφαιρικής ζωής, δεν είναι τυχαίο. Δούλευαν και ξεχωριστά από την ομάδα για τον εαυτό τους, με ατομική προπόνηση. Ο Ριβάλντο λάτρευε την προπόνηση!
Από τον φετινό Ολυμπιακό ποιος σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο θέμα της ταχυδύναμης και της αντοχής; Εμένα ο Τσιμίκας.
Ο Τσιμίκας πραγματικά ήταν το κάτι άλλο, θα συμφωνήσω. Εμένα μου θυμίζει τον Γεωργάτο! Και το μέτρο σύγκρισης είναι τιμητικό για τον Τσιμίκα, διότι θεωρώ τον Γεωργάτο τον κορυφαίο αριστερό μπακ στην Ελλάδα. Ο Τσιμίκας είναι στον δρόμο για να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει!
Πάμε τώρα να μιλήσουμε για την επανέναρξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Γερμανία διδάσκει; Τι συμπεράσματα έχεις βγάλει από το γερμανικό πρωτάθλημα;
Η Γερμανία είχε μια μεγάλη διαφορά από τα άλλα πρωταθλήματα. Σταμάτησαν τελευταίοι και ξεκίνησαν προπονήσεις πρώτοι! Ουσιαστικά ένα μήνα μόνο έμειναν εκτός προπόνησης. Και σε αυτό τον μήνα μάλιστα έκαναν ατομικές με τους προπονητές μέσω τηλεδιάσκεψης. Γι’ αυτό και εμφανίστηκαν στο πρωτάθλημα μην έχοντας χάσει σχεδόν τίποτα από φυσική κατάσταση σε σχέση με πριν από την καραντίνα. Έχασαν άλλα πράγματα, όπως σε σουτ, σε αυτοματισμούς, σε τελικές κ.λπ. Έλειψε ο αγωνιστικός ρυθμός. Αυτό θα γίνει και στα πλέι οφ εδώ. Οι Γερμανοί πάντως έκαναν περίπου 6 εβδομάδες προπονήσεις, σαν προετοιμασία καλοκαιριού.
Τι περιμένεις για τα δικά μας ματς;
Περιμένω να δω ενθουσιώδεις ποδοσφαιριστές, ορεξάτους, αλλά συντηρητικούς στο α’ ημίχρονο. Πιστεύω ότι στο β’ ημίχρονο θα δούμε καλύτερη μπάλα στους αγώνες! Οι ποδοσφαιριστές θα ξελυθούν, θα ξεπεράσουν έναν δισταγμό που είναι φυσικό να έχουν στην αρχή. Δεν ξέρουν και οι ίδιοι ακόμα σε τι επίπεδο θα παρουσιαστούν. Στην αρχή θα είναι επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους. Πιστεύω ότι θα δούμε και αλλαγές σε ό,τι αφορά την τακτική κάποιων ομάδων. Θα δούμε λιγότερες ατομικές ενέργειες και περισσότερο ομαδικό παιχνίδι.
Στη Γερμανία στην πρεμιέρα είχε παρουσιαστεί αύξηση στις πάσες, πήγαιναν δηλαδή οι ομάδες σε πιο σίγουρο παιχνίδι. Θεωρώ ότι θα δούμε λιγότερες κάθετες πάσες, διότι η κάθετη πάσα προϋποθέτει υψηλής έντασης τρεξίματα. Και πιθανολογώ ότι θα έχουμε λιγότερες τελικές προσπάθειες και γκολ. Επίσης θα δούμε περισσότερα γυρίσματα της μπάλας πίσω και μεγαλύτερη συμμετοχή των τερματοφυλάκων με τα πόδια στο παιχνίδι. Και πρέσινγκ όχι πολύ ψηλά, αλλά επιφυλακτικό πρέσινγκ, πιο κοντά στο κέντρο του γηπέδου.
Τραυματισμούς περιμένεις;
Οι τραυματισμοί είναι κάτι φυσικό στο ποδόσφαιρο. Αρκεί να μην παρουσιαστούν πολλοί σε μία ομάδα. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για τραυματισμούς. Είναι καλό που οι 3 πρώτες αγωνιστικές ορίστηκαν να γίνονται ανά μία εβδομάδα. Αν υπήρχε μεγαλύτερη συχνότητα αγώνων θα ήταν επίφοβο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός. Το καλοκαίρι οι ομάδες δίνουν φιλικά παιχνίδια. Τώρα δεν είχαμε φιλικά ματς. Παίζει ρόλο επίσης τι καιρό θα έχουμε κατά τη διάρκεια των πλέι οφ.
Δηλαδή;
Η απόδοση των ποδοσφαιριστών δεν εξαρτάται μόνο από τη φυσική τους κατάσταση. Παίζουν ρόλο πολλά άλλα, η τεχνική, οι αυτοματισμοί, η τακτική, η ψυχολογία, επίσης οι καιρικές συνθήκες. Αν υπάρχουν πολλές βροχές και βαρύς αγωνιστικός χώρος, ή αν υπάρχει πολλή ζέστη. Δεν πιστεύω ότι θα έχουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης οι ομάδες, ούτε τεχνικής δεξιότητας, διότι το ποδόσφαιρο είναι σαν το... ποδήλατο, δεν ξεχνιέται.
Ούτε πρόβλημα τακτικής θα έχουν. Το κομμάτι της ψυχολογίας πρέπει να προσεχθεί, το να υπάρχει κίνητρο στους παίκτες, το να ξεπεράσουν τον όποιο φόβο για προσωπικές μονομαχίες λόγω πανδημίας ή λόγω φόβου τραυματισμών. Θα φανεί και τι δουλειά έκαναν μόνοι τους στην καραντίνα, πόσο επαγγελματίες ήταν. Παίζει ρόλο και το DNA επίσης στο πώς θα επανέρθουν ομαλά.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει τώρα στις ομάδες;
Η έλλειψη ικανής προπόνησης στις ποδοσφαιρικές κινήσεις που γίνονται στο γήπεδο. Πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε ένα σπίτι ή στην αυλή ενός σπιτιού κατά τη διάρκειας της καραντίνας. Σχεδόν 2 μήνες ήταν η καραντίνα. Λόγου χάρη, οι αλλαγές κατεύθυνσης, οι έντονες διαδρομές, τα μπρος- πίσω, τα τάκλιν, τα σουτ, οι μεγάλες σέντρες. Οι παίκτες ήταν για πολύ καιρό μακριά από όλα αυτά που τα ονομάζουμε ποδοσφαιρικές κινήσεις. Τα κινητικά πρότυπα. Πάντως πιστεύω ότι σύντομα θα βρουν στα επόμενα ματς τα πατήματά τους. Θα έχουν προπονηθεί περισσότερο.
Στο θέμα των τραυματισμών έχω διαβάσει ότι παίζει ρόλο γενικώς στον αθλητισμό ο τομέας του στρες, της έντασης της υψηλής επίδοσης. Μήπως είναι κακό που ξεκίνησαν τα πλέι οφ με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα;
Σίγουρα παίζει ρόλο το στρες στους τραυματισμούς. Όμως και στη Γερμανία, μέσα σε λίγες μέρες από την επανέναρξη είχαν το ντέρμπι Ντόρτμουντ - Μπάγερν. Σίγουρα αν κάποια ντέρμπι πήγαιναν πιο πίσω θα ήταν καλύτερο, αλλά ποια ματς από τα πλέι οφ δεν είναι αμφίρροπα;
Τι θα γίνει αν έχουμε πάλι καραντίνα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα; Πόσο κακό είναι για τους παίκτες να σταματούν κάθε λίγο και λιγάκι; Μην ξεχνάμε και τις καλοκαιρινές διακοπές που θα έχουν μεσολαβήσει.
Εύχομαι να μην υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά για τις ανθρώπινες ζωές και την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, θα είναι πολύ άσχημο. Η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα, ο λαός έδειξε συνειδητοποιημένος και πειθαρχημένος, έχουμε αποκτήσει πλέον γνώση και συνείδηση του πώς να συμπεριφερόμαστε και να ακολουθούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να διακοπεί ξανά το ποδόσφαιρο. Οποιαδήποτε διακοπή φέρνει τον αθλητή μακριά από τον αγωνιστικό ρυθμό του. Είτε είναι διακοπή από τραυματισμό, είτε διακοπή σκόπιμη για καλοκαιρινές διακοπές είτε αναγκαστική λόγω πανδημίας.
Νίκο, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις;
Ναι. Δεν θεωρώ ότι θα έχουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης οι ομάδες ούτε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών. Τα επιτελεία έχουν τη γνώση. Επίσης, οι τηλεδιασκέψεις στην καραντίνα πιστεύω ότι βοήθησαν. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν υπήρχαν τηλεδιασκέψεις με τους προπονητές και αφηνόταν στην επαγγελματική ευσυνειδησία κάθε ποδοσφαιριστή το πώς θα παρουσιαστεί την πρώτη μέρα της προετοιμασίας.
Καλό επίσης είναι ότι μπορούν οι ομάδες να κάνουν 4η και 5η αλλαγή, μετρά αυτό, μπορεί να αλλάξει η μισή ομάδα ~εκτός του τερματοφύλακα που δεν τρέχει πολύ. Και επαναλαμβάνω, πολύ σημαντικό ότι οι 3 πρώτες αγωνιστικές ορίστηκαν με συχνότητα ανά μιας εβδομάδας. Οι ομάδες και οι παίκτες θα έχουν χρόνο να βρουν τα πατήματά τους, να προπονηθούν στις ποδοσφαιρικές κινήσεις και να επανέρθουν σε αγωνιστικό ρυθμό. Φαντάζομαι ότι θα γίνονται πολλά εσωτερικά διπλά για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης φιλικών αγώνων όλο αυτό το διάστημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ