Δεν φτάνουν μόνον οι Λάζαροι

Ο Χρήστος Μεγγλίδης ΔΕΝ γράφει για τον θόρυβο της μεταγραφής του Λάζαρου, αλλά για τον τελικό του Κυπέλλου που πάει να περάσει στο ντούκου.

Δεν φτάνουν μόνον οι Λάζαροι

Η μετακίνηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ελληνική ποδοσφαιρική επικαιρότητα από την ώρα που ο διεθνής παίκτης ανακοίνωσε ότι φεύγει από τη μία ομάδα μέχρι την χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της άλλης. Πρόκειται δικαιολογημένα για μία ηχηρή είδηση, μόνο που πάμε κιόλας να ξεχάσουμε ότι μόλις μερικές ώρες νωρίτερα είχε διεξαχθεί ένας αγώνας, ένας τελικός Κυπέλλου, για τον οποίο μια ολόκληρη πρωτεύουσα είχε χάσει τον ύπνο της για ένα διήμερο και στη διάρκεια του οποίου συνέβησαν επεισόδια που αιτιολογούν σοβαρές ποινές, αλλά πάνε να περάσουν «στα μαλακά».

Το κατηγορητήριο με το οποίο θα δικαστούν την Παρασκευή ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν είναι πλήρες. Οι εκθέσεις των παρατηρητών και της Αστυνομίας δεν καταγράφουν λεπτομερώς όσα συνέβησαν και με βάση αυτές το πιθανότερο είναι ότι οι δύο ομάδες δεν θα τιμωρηθούν όπως θα έπρεπε και όπως ορίζουν οι κανονισμοί για όσα πραγματικά έγιναν.

Οι φθορές που υπήρξαν σε χώρους εντός του γηπέδου (αγωνιστικό χώρο και εξέδρες) δεν είναι στη φαντασία κάποιων. Είναι πραγματικότητα. Οι φωτοβολίδες, οι «κόφτες», τα επικίνδυνα αντικείμενα δεν τα έβγαλαν κάποιοι από το μυαλό τους, τα είδε όλη η Ελλάδα (και άλλες χώρες που έκαναν σοβαρότατες αναφορές στα μεγάλα τους ΜΜΕ). Οι οπαδοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο ή εντός των «νεκρών ζωνών» δεν ήταν φαντάσματα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν φαντάσματα, ούτε νεκροί, μόνο ζώνες, αλλά αυτό έχει να κάνει με την τύχη και όχι με τα μέτρα ασφάλειας. Ο...συμπαθής κύριος που σπρώχνει το ball boy για να του πάρει την μπάλα την ώρα του αγώνα έχοντας φτάσει σχεδόν στον αγωνιστικό χώρο είναι καταγεγραμμένος σε video που έχει γίνει viral. Και δεν είναι μόνον αυτός.

Oι παρατηρητές και η Αστυνομία δεν τα έχουν δει όλα ή δεν έγραψαν όσα είδαν. Οι εκπρόσωποι των διεθνών φορέων που ήταν στο γήπεδο μπορεί να τα έχουν δει. Η FIFA και η UEFA μπορεί να είναι ευχαριστημένες που η δικαστική διαδικασία προχωρά γρήγορα αυτή τη φορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι ικανοποιημένες εάν δεν επιβληθούν οι ποινές που προβλέπουν οι νόμοι. Οι δηλώσεις του Υπουργού για όσα συνέβησαν αποδεικνύουν ότι είδαν και επίσημα μάτια τα έκτροπα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι ok επειδή καταδικάστηκαν επισήμως με δηλώσεις. Αν δηλαδή δεν επιβληθεί ούτε τώρα πραγματική δικαιοσύνη και γλιτώσουν πάλι ομάδες που συνήθως γλιτώνουν ό,τι κι αν κάνουν οι οπαδοί τους εδώ και καιρό.

Διότι εάν ο Ολυμπιακός παίρνει πάλι καλούς παίκτες για το γήπεδο, αλλά εκτός γηπέδου εξακολουθήσει να βλέπει βαθμούς να αφαιρούνται μόνο σε αυτόν ή να επιστρέφονται στους άλλους, ξένους διαιτητές να παίζουν όποτε βολεύει τους άλλους και γενικά να γίνεται ό,τι εξυπηρετεί τους άλλους, τότε η κατάληξη της νέας σεζόν δεν θα είναι αυτή που ονειρεύεται και επιδιώκει, αλλά αυτή που καταφέρνουν οι άλλοι.