Ουδείς αναντικατάστατος, αλλά όχι βιαστικές αποφάσεις

Τα μεταγραφικά σενάρια είναι πολλά, οι Σα, Τσιμίκας, Σισέ, Σεμέδο και Καμαρά έχουν την τιμητική τους, ξαφνικά στις τάξεις του κόσμου επικρατεί ένας πανικός για το «καυτό» καλοκαίρι που έρχεται, αλλά ο Ολυμπιακός αν δεν πάρει βιαστικές αποφάσεις, τότε έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει το «ουδείς αναντικατάστατος».

Ουδείς αναντικατάστατος, αλλά όχι βιαστικές αποφάσεις

Είναι λογικό όλο το βάρος τον τελευταίο μήνα που ο κορονοϊός έχει «παγώσει» τα πάντα σε όλο τον πλανήτη, το ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο να το μονοπωλούν από τη μία το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων και από την άλλη τα μεταγραφικά σενάρια.

Δόξα τω Θεώ, οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού έχουν μπόλικη δουλειά συγκριτικά με τους ρεπόρτερ των άλλων ομάδων. Το υλικό που υπάρχει στον Ρέντη ειναι σαφέστατα και ανώτερο, αλλά και πιο διαφημισμένο στο εξωτερικό. Όταν διαβάζεις στην Ισπανία ότι η Ατλέτικο εξετάζει τον Ζοσέ Σα ή στην Ιταλία για το ενδιαφέρον της Νάπολι στον Τσιμίκα, τότε αντιλαμβανόμαστε και τη διαφορά του Ολυμπιακού με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Φέραμε ως παραδείγματα τους δύο ερυθρόλευκους άσους, γιατί μιλάμε για δύο περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα σενάρια είναι υπαρκτά 100%. Το αν θα τους δούμε στην Ατλέτικο ή στη Νάπολι είναι μία άλλη κουβέντα και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες (σ.σ. από τις προσφορές, από το αν θα ενδώσει ο Ολυμπιακός, από τη στάση των παικτών), αλλά δεν παύει να είναι μία πραγματικότητα.

Σα, Τσιμίκας, Σισέ, Σεμέδο, Καμαρά, ακόμη-ακόμη και ο Ελ Αραμπί στα 33 του έχει βρεθεί σε μεταγραφικά σενάρια. Ένας Ελ Αραμπί που τον χειμώνα είχε τρεις προτάσεις! Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι για τον πολύπειρο Μαροκινό φορ το καλοκαίρι. Προσοχή: Δεν λέμε ότι θα φύγει ο Ελ Αραμπί. Δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Όπως δεν θα πάει και ο Μπα πουθενά, όπως είχε αναφέρει το «ΦΩΣ» αρχές της εβδομάδας.

Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε ωστόσο είναι ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει περίτρανα το «ουδείς αναντικατάστατος». Όσο καλός παίκτης κι αν ήταν αυτός που έφυγε, όσο καλός παίκτης κι αν ήταν αυτός που τραυματίστηκε σοβαρά, ο Ολυμπιακός όταν δεν βιαζόταν στις επιλογές του, πετύχαινε τις περισσότερες φορές διάνα. Θέλει βέβαια και λίγο τύχη, αλλά πολύ περισσότερο θέλει... κοφτερό μάτι!

Όταν πέρσι το καλοκαίρι που οι Πειραιώτες έψαχναν έναν «killer» για την κορυφή και κατανάλωσαν σχεδόν ένα μήνα για να «ψήσουν» τον Μάρκους Μπεργκ και τελικά πήραν τον Ελ Αραμπί, στο τέλος το πρόσημο ήταν κάτι παραπάνω από θετικό, αν δούμε κιόλας τι έκανε ο Σουηδός φορ στην Κράσνονταρ.

Η τακτική του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια είναι να μην πουλάει «ενδεκαδάτους». Φτάνει σε πώληση μόνο όταν φτάνει στο... αμήν! Δηλαδή, όταν τα λεφτά είναι «τρελά» (όπως τα 20+εκ. ευρώ του Ρέτσου) ή όταν ένας παίκτης πιέζει για να αποχωρήσει (όπως ο Ποντένσε). Και μιας και αναφέραμε τον Ποντένσε, είδαμε ότι ακόμα και αν ο Ολυμπιακός έχασε αρκετά από τη «φαντασία» του στο δημιουργικό κομμάτι, στο τέλος κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα με διπλό στην Τούμπα, αλλά και να ξεπεράσει το εμπόδιο της Άρσεναλ μέσα στο «Emirates» χωρίς τον Πορτογάλο άσο. Αυτό λοιπόν κάτι δείχνει, ότι κανένας δεν μπορεί να θεωρηθεί... τοτέμ, κανένας δεν μπορεί να νομίζει ότι είναι αναντικατάστατος.

Ο Μαρτίνς κλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι να πορευτεί χωρίς τον Κώστα Φορτούνη λόγω του τραυματισμού του. Κανένας πανικός δεν έπιασε τον Πορτογάλο. Την βρήκε τη λύση κυρίως με τον Ματιέ Βαλμπουενά. Άλλες φορές έπαιξε με τρία χαφ και χωρίς καθαρόαιμο «δεκάρι». Άλλες με δύο φορ. Το θέμα είναι ότι λύση ευρέθη!

Όπως θα βρεθεί, ακόμα κι αν φύγει π.χ. ο Σεμέδο, παρότι έψαχνε για χρόνια ο Ολυμπιακός έναν «βράχο» και τον βρήκε στο πρόσωπο του Πορτογάλου. Παρόλα αυτά, και ο Σεμέδο έδειξε ορισμένες φορές μία συμπεριφορά που λίγο έλειψε να «κρεμάσει» την ομάδα του! Και με τον Σα βρήκε την υγειά του στα γκολπόστ, αλλά και πάλι δεν είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που κυκλοφορεί στον κόσμο. Με λίγο ψάξιμο μπορεί να βρει τον Σα και καλύτερο από τον Σα.

Αυτό έχει διδάξει η ιστορία τα τελευταία δύο χρόνια και με αυτή τη φιλοσοφία θα κινηθεί ο Ολυμπιακός σε ένα «καυτό» καλοκαίρι. Κακά τα ψέματα, με αυτά που φτάνουν στα αφτιά μας, θα έρθουν σοβαρές προτάσεις στην πειραϊκή ΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να τις απορρίψει όλες για να μην χαλάσει ο «κορμός». Από εκεί και πέρα, όμως, όπως δεν χάθηκε ο κόσμος με την πώληση του Ποντένσε, έτσι δεν θα χαθεί ο κόσμος ούτε με την αποχώρηση κάποιου άλλου «βασικού». Είπαμε: Ουδείς αναντικατάστατος, αρκεί οι αντικαταστάτες να έρθουν βάσει πλάνου και όχι... «άρπα κόλλα»...

Το είδαμε φέτος τόσο με τον Φορτούνη που τραυματίστηκε και ουσιαστικά δεν τον είχε ο Μαρτίνς στο 90% της σεζόν που παίχτηκε, όσο και με τον Ποντένσε. Ακόμα-ακόμα και με τον Βαλμπουενά που έμεινε για περίπου ένα δίμηνο εκτός δράσης λόγω μυικού τραυματισμού, ο Ολυμπιακός δεν καταστράφηκε.