Ο Μέντες βλέπει τον «επόμενο Ποντένσε» στο πρόσωπο του Σα!

Μόνο «αθώα» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα ρεπορτάζ σε Αγγλία και Ισπανία περί ενδιαφέροντος ομάδων της Premier League και της Primera Division για την απόκτηση του Ζοσέ Σα. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του Σα τον... «επόμενο Ποντένσε».

Ο Μέντες βλέπει τον «επόμενο Ποντένσε» στο πρόσωπο του Σα!

Σε μία περίοδο που τα πάντα έχουν «παγώσει» στον ποδοσφαιρικό πλανήτη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. στη Λευκορωσία που λένε ότι έχουν για φάρμακο τη... βότκα!) και που όλα κινούνται πλέον στο πότε και αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, οι διάφοροι μανατζαραίοι έχουν αρχίσει από τώρα να κάνουν τα... κόλπα τους. Έχουν ξεκινήσει από τώρα, που οι ομάδες δεν βρίσκονται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση και ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τη χασούρα τους λόγω του κορονοϊού, να κάνουν προώθηση την... πραμάτεια τους.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τον Ζοσέ Σα δεν είναι καθόλου «αθώο». Δεν πρόκειται για απλά ρεπορτάζ ή για σενάρια των δημοσιογράφων. Τη μία μέρα βγαίνει ότι τον εξετάζει η Μπέτις. Την επόμενη ότι τον θέλει η Γουέστ Χαμ, η Σαουθάμπτον και η Κρίσταλ Πάλας.

Να δείτε ότι τις επόμενες μέρες θα προκύψουν και άλλα ονόματα ομάδων που έχουν στη λίστα τους τον Πορτογάλο γκολκίπερ και θα εμφανίζονται κιόλας πολύ «ζεστές» για να τον αποκτήσουν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Δεν ξύπνησαν μια μέρα οι δημοσιογράφοι στην Ισπανία και στην Αγγλία αρχίζοντας να γράφουν ότι ο Σα βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μπέτις, της Γουέστ Χαμ, της Σαουθάμπτον και της Κρίσταλ Πάλας. Κάτι έχει προηγηθεί για να προκύψουν τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ. Κάτι έχει συμβεί, κάτι έχει συζητηθεί ή στο φινάλε, για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, κάποιος έχει κάνει προεργασία για να εμφανίζεται ο ποδοσφαιριστής ψηλά στη λίστα των δύο ομάδων.

Ναι μεν η Μπέτις από το περασμένο καλοκαίρι τον είχε βάλει στο «σημάδι» και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρει άκρη με την Πόρτο για να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του, αλλά η ξαφνική εμφάνιση της Γουέστ Χαμ άρχισε σιγά σιγά να ξετυλίγει το κουβάρι μίας ιστορίας που μόνο «αθώα» δεν είναι, όπως αναφέραμε παραπάνω.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΜΕΝΤΕΣ

Αυτή η περίοδος λοιπόν είναι η χαρά των μανατζαραίων. Να αρχίσουν να λένε αριστερά και δεξιά σε διάφορες ομάδες ότι μπορούν να αγοράσουν κάποιους ποδοσφαιριστές δίχως να βγάλουν τα πολλά χρήματα από τα ταμεία τους που θα έπρεπε να βγάλουν στην προ κορονοϊού εποχή. Λόγω του οικονομικού κραχ που έχει υποστεί ο κόσμος από την πανδημία, υπάρχει η αίσθηση ότι ένας παίκτης που π.χ. κοστίζει 20 εκατομμύρια μπορεί να αποκτηθεί με 12-15 εκατομμύρια ή και με λιγότερα.

Τι ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα αγγλικά μανατζερικά στέκια; Ότι ειδικά η Γουέστ Χαμ μπήκε ξαφνικά στον «χορό» για τον Σα εξαιτίας του Ζόρζε Μέντες.

Τα «σφυριά» όντως εδώ και μία τριετία ταλαιπωρούνται με τον «άσο». Είχαν αποκτήσει πριν από έναν χρόνο και τον Ρομπέρτο, αλλά δεν έμεινε για πολύ καιρό στο Λονδίνο ο Ισπανός πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, o οποίος πήγε δανεικός στην Αλαβές. Τον Ρομπέρτο δεν θέλουν να τον κρατήσουν το καλοκαίρι οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ και κάπως έτσι εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Ζοσέ Σα.

Ο Μέντες, που ξέρει πλέον τι θέλει κάθε ομάδα σε κάθε γωνιά του κόσμου, έχει τον τρόπο να πλασάρει τους πελάτες του. Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι τίποτα δεν κάνει τυχαία. Θέλετε και παράδειγμα; Όταν το περασμένο καλοκαίρι ακουγόταν ότι ο Ποντένσε μπορεί να φέρει πρόταση, ο Μέντες είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα είχε υποσχεθεί και στον Μαρινάκη ότι όταν φύγει θα φέρει μία πρόταση άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ και την έφερε!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βραχύσωμος άσος επέκτεινε τον περασμένο Οκτώβριο το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Όλη η πιάτσα όμως γνώριζε ή έστω διαισθανόταν ότι δύσκολα θα βλέπαμε και την επόμενη σεζόν στο λιμάνι τον βραχύσωμο άσο. Τελικά ο Ποντένσε πωλήθηκε τρεις μήνες αργότερα έναντι 20+ εκατομμυρίων ευρώ στη Γουλβς και έφυγε μεσούσης της χρονιάς. Τι ήθελε να πετύχει ο Μέντες με τον Ποντένσε; Ήθελε να του δοθεί η δυνατότητα να παίξει στο Champions League, να δείξει εκεί την αξία του και στη συνέχεια να βάλει μπρος τον μηχανισμό για να φέρει την πρόταση που είχε υποσχεθεί στον Μαρινάκη.

Ο... ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΝΤΕΝΣΕ!

Γιατί λοιπόν φέραμε ως παράδειγμα τον Ποντένσε; Επειδή ο Ζοσέ Σα στα μάτια του Μέντες είναι ο... επόμενος Ποντένσε. Όχι φυσικά με πώληση 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ως μεταγραφικό πρότζεκτ έστω και με τα μισά (ή κάτι παραπάνω) χρήματα. Πότε θα πωληθεί ο Πορτογάλος γκολκίπερ είναι κάτι που δεν μπορεί να το απαντήσει ούτε ο ίδιος ο Πορτογάλος μεγαλοατζέντης. Αν θα συμβεί δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι ή το καλοκαίρι του 2021.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ο Μέντες βγήκε πέρσι μπροστά για να κόψει τον βήχα στην Μπέτις που πήγε να «αρπάξει» τον Σα μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, ήταν μία κίνηση που δεν την έκανε καθόλου τυχαία. Πρώτον, η Μπέτις είναι μια ομάδα που έχει βασικό τερματοφύλακα (τον Ρόμπλες) και δύσκολα θα μπορούσε ο Σα να κερδίσει τα γάντια του βασικού. Δεύτερον, ο Ολυμπιακός τού έδινε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο Champions League, όπερ σημαίνει ότι θα είχε την ευκαιρία, εφόσον στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, να τον δει περισσότερος κόσμος.

Συν τοις άλλοις μέσω του Ολυμπιακού κέρδισε και την κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας, επειδή ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο λιμάνι. Όλα αυτά ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που εξέτασε ο Ζόρζε Μέντες και ήταν κάθετος ότι για τον Σα η καλύτερη προοπτική το περασμένο καλοκαίρι ήταν να παραμείνει στον Ολυμπιακό για να ανέβαζε κι άλλο τις μετοχές του.

Βέβαια, την ίδια άποψη ασπαζόταν και ο ποδοσφαιριστής που εξαρχής είχε «ψηφίσει»... Πειραιά, γιατί είχε μείνει ενθουσιασμένος από την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα, με τη ζωή εδώ, το ταμπεραμέντο του κόσμου, την ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα και με τις συνθήκες που συνάντησε στον Ολυμπιακό τις οποίες χαρακτήριζε και καλύτερες από την Πόρτο! Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν και οι δύο στο 100%.

Ας μη γελιόμαστε όμως... Οι μάνατζερ ζουν για τις μεταγραφές, παίρνουν τα ποσοστά τους και όταν οι μεταγραφές είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «φουσκώνει» για τα καλά ο δικός τους λογαριασμός. Επειδή κάποιοι μπορεί να απορούν με όλα αυτά που γράφουμε και με το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες βλέπουν ως «σκαλοπάτι» τον Ολυμπιακό και κάποιοι μάνατζερ κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους (κακά τα ψέματα, αυτή είναι η δουλειά τους), θα πρέπει να τονίσουμε ότι καλώς ή κακώς έτσι λειτουργούν τα πράγματα.

Ο Ποντένσε και ο Σα δεν θα έκλειναν την καριέρα τους στο λιμάνι. Ούτε από μικροί ήταν Ολυμπιακοί ούτε είχαν ως όνειρο να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Απλώς το μεγάλο κέρδος των «ερυθρολεύκων» είναι ότι ως «μαγαζί» προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια σε τέτοιους ποδοσφαιριστές, ώστε να νιώσουν ότι μέσω του Ολυμπιακού μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους και να αγωνιστούν σε κορυφαία πρωταθλήματα.

Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν έκοψε το βήμα κανενός... Απλώς πάντοτε έβρισκε τον τρόπο και τη φόρμουλα να βγαίνει κερδισμένος από όλες τις απόψεις.

ΤΟ... ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ

Επιπλέον, ένα ακόμη κέρδος των «ερυθρολεύκων» είναι ότι έχουν καταφέρει να συνεργάζονται με εξαιρετικούς μάνατζερ και να έχουν χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, ναι μεν ο Μέντες κάνει όλο αυτό το... παζάρι, αλλά αν δεν υπήρχε ο Μέντες δεν θα βλέπαμε στον Ολυμπιακό ούτε τον Ποντένσε ούτε τον Σα.

Και ειδικά τον Ποντένσε που όταν το καλοκαίρι του 2018 τον πήρε ο Ολυμπιακός τον ήθελαν δύο ισπανικές και τρεις αγγλικές ομάδες. Πάντοτε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργεί το «δούναι και λαβείν». Και να είστε σίγουροι ότι ο Μέντες θα έχει κι άλλους Ποντένσε, κι άλλους Σα στο πελατολόγιό του που υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσαν ούτε απέξω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό λοιπόν είναι σημαντικό όφελος για τους Πειραιώτες.

Η ΡΗΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ

Αν θα πρέπει να δώσουμε κάπου περισσότερη βάση ως προς την Μπέτις ή τη Γουέστ Χαμ, θα κλίναμε περισσότερο προς τους Λονδρέζους. Έχουμε και λέμε: Πρώτον, η Γουέστ Χαμ (και οι Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας επίσης) έχει καλύτερο «πορτοφόλι» και επιπλέον ψάχνεται εναγωνίως για τερματοφύλακα. Είναι δέλεαρ για τους Άγγλους το γεγονός ότι μπορεί να πάρουν παίκτη από το πελατολόγιο του Μέντες και δη έναν διεθνή Πορτογάλο γκολκίπερ.

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι στη συμφωνία που έκανε ο Ολυμπιακός με τον Μέντες και τον Σα το περασμένο καλοκαίρι ήταν να μπει και ένας όρος για ρήτρα. Σε περίπτωση που μια ομάδα καταβάλει ένα ποσό πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (κάποιοι λένε για 12, κάποιοι άλλοι για 13, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία), τότε ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να κάνει κάτι. Θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα, ο σύλλογος θα βάλει τα λεφτά της ρήτρας στα ταμεία του και κατ’ επέκταση δεν θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο (ο Ολυμπιακός έχει κάνει εξαίρεση με τον Σα, γιατί συνήθως δεν κάνει τέτοιες συμφωνίες με ρήτρες).

Ότι έχει μπει ρήτρα σημαίνει πολλά... Δείχνει μία διάθεση του Μέντες να μη μείνει για πολλά χρόνια ο Σα στο λιμάνι και να μην μπει ο Ολυμπιακός σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Λέει λοιπόν ο Μέντες σε όλους ότι ο πελάτης του έχει τη συγκεκριμένη ρήτρα και αναλόγως κάνει το «παιχνίδι» του.

Μην ξεχνάμε ότι έχει φτάσει πλέον τα 27 ο Σα και αν όχι τούτο το καλοκαίρι, το επόμενο θα μοιάζει με καθοριστικό για να κάνει ένα καλό ντιλ ο σπουδαίος ατζέντης. Κυρίως η προσοχή στρέφεται στην Αγγλία. Οπότε μη σας προκαλέσει εντύπωση αν εμφανιστούν κι άλλες... Γουέστ Χαμ το προσεχές διάστημα. Κι αυτό γιατί το ξαναλέμε: ακούγεται ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα στα μανατζερικά στέκια ότι ο Μέντες έχει ξεκινήσει την προεργασία για αρκετούς πελάτες του.

Μεταξύ άλλων και για τον Σα, χωρίς -επαναλαμβάνουμε- αυτό να σημαίνει ότι θα πωληθεί απαραίτητα το ερχόμενο καλοκαίρι. Μπορεί ο Μέντες να προετοιμάζει το έδαφος και για το καλοκαίρι του 2021. Άλλωστε μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τον «χρυσοδάκτυλο» μεγαλοατζέντη; Πάνω-κάτω τα ίδια έκανε πέρσι τέτοια εποχή και με τον Ποντένσε.