Ολυμπιακός: «Τσουνάμι» στον σχεδιασμό φέρνει ο κορονοϊός!

Στον αέρα τινάχθηκε ο προγραμματισμός του Ολυμπιακού και των περισσότερων ομάδων του πλανήτη λόγω κορονοϊού, όχι μόνο για φέτος, αλλά κυρίως για του χρόνου.

Ολυμπιακός: «Τσουνάμι» στον σχεδιασμό φέρνει ο κορονοϊός!

Το χθεσινό (13/3) έκτακτο Δ.Σ. της Λίγκας διήρκησε κάτι λιγότερο από 15 λεπτά. Δεν υπήρχε άλλωστε και λόγος να διαρκέσει περισσότερο. Όλες οι ομάδες συμφώνησαν στην επ’ αόριστον αναβολή των πλέι οφ, αλλά από αυτή την ολιγόλεπτη κουβέντα που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων, κατέληξαν όλοι στο εξής: Ότι πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία και όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με το αγωνιστικό κομμάτι, είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ξαναδούμε ποδόσφαιρο, όλος ο προγραμματισμός έχει τιναχτεί στον αέρα. Κι αν οι διοργανώτριες αρχές θα βρουν λύση όταν θα φτάσει η στιγμή που ο κορονοϊός θα έχει περιοριστεί, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα θα ζορίσουν αρκετά για τις ομάδες και δη για τον Ολυμπιακό που θα μπει το καλοκαίρι στα προκριματικά του Champions League.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, οι «ερυθρόλευκοι» δεν γκρινιάζουν για τις αναβολές. Είναι υπέρ των αναβολών στο 100%. Απλώς, οφείλουμε από τώρα και στο εξής να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα για να αντιληφθείτε τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο φονικός ιός και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια ζημιά όχι μόνο οικονομική, αλλά και εξοντωτική για τους ποδοσφαιριστές...

Δώδεκα σερί μήνες παίζουν μπάλα!

Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος στις δηλώσεις του έδωσε το στίγμα ότι το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο ως προς το πότε θα ξαναξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όταν ολόκληρη UEFA αναβάλλει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πάει το Γιούρο για την επόμενη χρονιά, δείχνει ξεκάθαρα το πόσο ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό και το πόσο επηρεάζει πλέον και το ποδόσφαιρο. Υποτίθεται η σεζόν θα ολοκληρωνόταν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου λόγω Γιούρο. Το θετικό είναι ότι η UEFA αναγκαστικά θα πάει το Γιούρο την επόμενη χρονιά, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις ημερομηνίες.

Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την Κίνα που έχει αρχίσει να περιορίζει τα κρούσματα κορονοϊού μετά από σχεδόν δύο μήνες, τότε με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορούμε να πούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση οι αγώνες μπορεί να ξεκινήσουν τον Μάιο και κατ’ επέκταση να ολοκληρωθεί η χρονιά γύρω στα τέλη Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον δεν αλλάζει μόνο το καλαντάρι της UEFA, για το οποίο θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω τι αναμένεται να συμβεί, αλλά και όλος ο προγραμματισμός των ομάδων. Ένας προγραμματισμός που τινάχθηκε στον αέρα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού ξεκίνησαν την φετινή σεζόν από τις 10 Ιουνίου. Τότε μαζεύτηκαν στον Ρέντη για την «πρώτη» και από τότε είναι συνεχώς με προπονήσεις και αγώνες. Οι ειδικοί λένε ότι ο οργανισμός ενός ποδοσφαιριστή θέλει μίνιμουμ 20 μέρες ξεκούραση μετά από σχεδόν 11 μήνες αγώνων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, οι παίκτες των Πειραιωτών θα κάνουν προπονήσεις και θα δίνουν αγώνες για 12 μήνες συνεχόμενους! Αυτό από μόνο του είναι εξοντωτικό. Αν τελειώσουν λοιπόν τις υποχρεώσεις τους στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 15 – 20 Ιουνίου, τότε θα πρέπει να πάρουν μίνιμουμ 20 μέρες άδεια και να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους κοντά στις 10-15 Ιουλίου. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα εξουθενωθούν την επόμενη σεζόν. Μάλιστα, οι 20 μέρες θεωρούνται και ελάχιστες όταν έχει προηγηθεί ένας χρόνος επίπονος με υψηλών απαιτήσεων αγώνες και δυνατές προπονήσεις. Αλλά ας πάρουμε το καλύτερο σενάριο, αυτό των 20 ημερών διακοπές.

Αναγκαστικά πάει πίσω όλο το πρόγραμμα

Παραλείψαμε να πούμε ότι δύο εβδομάδες έχει και παιχνίδια για το Nations League. Αυτά τα παιχνίδια πότε θα διεξαχθούν; Αναγκαστικά θα πρέπει να πάνε αμέσως μετά το τέλος της σεζόν. Οπότε, καλό... Ιούνιο ή Ιούλιο, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει το καλαντάρι. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι διεθνείς θα πρέπει να ενσωματωθούν στις ομάδες τους πολύ αργότερα στην προετοιμασία. Στον Ολυμπιακό λοιπόν παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν. Δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά άλλωστε. Και θα πορευτούν το καλοκαίρι ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιβάλει η UEFA. Ένα πρόγραμμα που ίσως να είναι διαφοροποιημένο αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η αίσθηση για μονά νοκ άουτ προκριματικά

Ρωτώντας χθες ανθρώπους από τον Ρέντη, όταν έβαλαν κάτω τα πράγματα και έχοντας ως «μπούσουλα» ότι η χρονιά μπορεί να τελειώσει γύρω στα τέλη Ιουνίου, αυτό που έλεγαν εύστοχα είναι ότι είναι πολύ πιθανό τα νέα προκριματικά του Champions League να είναι μονά νοκ άουτ παιχνίδια! Να αποφασίσει η UEFA να μην γίνονται διπλοί αγώνες και να διεξάγονται τα προκριματικά σε ουδέτερα γήπεδα, έτσι ώστε να «τρέξει» η διοργάνωση και να ξεκινήσουν οι όμιλοι στην ώρα τους. Δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα πάνε για μετάθεση οι πρώτοι αγώνες του Nations League ενόψει Μουντιάλ που είναι ήδη προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο. Η αίσθηση που επικρατεί στον Ρέντη είναι ότι όταν με το καλό ξεμπλέξουμε με τον κορονοϊό, τότε η UEFA θα θέσει στο τραπέζι πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν παιχνίδια «μπαμ και κάτω» σε ουδέτερα γήπεδα.

Ας μιλήσουμε με ημερομηνίες και αυτό που αφορά τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες οδεύουν ολοταχώς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο προ-προκριματικός γύρος του Champions League αρχίζει στις 23 Ιουνίου. Αυτός ο γύρος μπορεί να διεξαχθεί επειδή συμμετέχουν μόλις τέσσερις ομάδες από πρωταθλήματα της χαμηλότατης κατηγορίας (Β. Ιρλανδία, Κόσοβο, Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο). Ο α’ προκριματικός γύρος ξεκινάει στις 7 Ιουλίου. Εκεί λοιπόν αναμένεται να υπάρξει η τροποποίηση και να πάει για σχεδόν 20 μέρες μετά ή ακόμα και ένα μήνα! Να ξεκινήσει δηλαδή γύρω στις αρχές Αυγούστου ο α’ γύρος με νοκ άουτ παιχνίδι και εν συνεχεία κάθε εβδομάδα να παίζεται ένα νοκ άουτ ματς για κάθε προκριματικό. Δηλαδή στις 11 Αυγούστου που είναι προγραμματισμένες προς το παρόν οι ρεβάνς του γ’ προκριματικού να γίνει το μονό νοκ άουτ παιχνίδι για τον β’ προκριματικό γύρο, στις 18 Αυγούστου (ήταν προγραμματισμένο το πρώτο ματς των πλέι οφ με το τωρινό καλαντάρι) να πραγματοποιηθεί το μονό νοκ άουτ παιχνίδι για τον γ’ προκριματικό γύρο απ’ όπου θα ξεκινήσει ο Ολυμπιακός (θα δώσει δύο γύρους από το μονοπάτι των πρωταθλητών και όχι τρεις όπως φέτος) και στις 25 Αυγούστου που ήταν προγραμματισμένοι οι επαναληπτικοί των πλέι οφ, να διεξαχθεί το νοκ άουτ παιχνίδι για τα πλέι οφ.

Είναι ένα πρόχειρο σχέδιο, το οποίο έχει σοβαρές πιθανότητες να το δούμε στην πράξη. Αυτό που φτάνει στα αφτιά των ανθρώπων του Ολυμπιακού είναι ότι πρόκειται για ένα σενάριο που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η ΟΥΕΦΑ αν βάλει κάτω όλα τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, τότε θα διαπιστώσει ότι πολύ απλά τα κουκιά δεν βγαίνουν! Εκτός κι αν– επαναλαμβάνουμε – η ΟΥΕΦΑ μεταθέσει τα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων που είναι προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο και κατ’ επέκταση γίνουν προκριματικά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τι συνεπάγεται σε αυτό; Και η παράταση στη μεταγραφική περίοδο... Δεν θα τελειώνουν οι μεταγραφές στις 31 Αυγούστου. Απλώς αν ο Ολυμπιακός ξεκινήσει τελικά τις επίσημες υποχρεώσεις του γύρω στις 18 Αυγούστου, τότε θα πρέπει μίνιμουμ να ξεκινήσει προετοιμασία γύρω στις 10 Ιουλίου. Οπότε, οι 20 μέρες ξεκούρασης για τους παίκτες που αναφέραμε παραπάνω ότι είναι το μίνιμουμ που χρειάζονται για να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες, ίσως να αποδειχθούν στο τέλος και... πολλές! Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αλλαγή πλάνων με την καλοκαιρινή προετοιμασία

Ο Ολυμπιακός πάντοτε προετοιμάζει πολύ νωρίς το έδαφος για την επόμενη σεζόν. Οι άνθρωποί του είχαν αρχίσει να ασχολούνται με το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας ενόψει της νέας χρονιάς. Πέρσι η ομάδα είχε πάει σε Πολωνία και Αυστρία. Στην Πολωνία για τις προπονήσεις και για κάποια φιλικά περισσότερο για ξεμούδιασμα, στη δε Αυστρία για τα πιο δυνατά φιλικά. Κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός πάει σε δύο διαφορετικά μέρη για την προετοιμασία του. Οι άνθρωποι που επιμελούνται τα της καλοκαιρινής προετοιμασίας θα δουν τι συμφέρει τον σύλλογο. Ποιος ξέρει;

Μπορεί μετά από ακριβώς δέκα χρόνια να πάει ο Ολυμπιακός μόνο σε ένα μέρος για προετοιμασία. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν το 2010, στο καλοκαίρι που άλλαζε χέρια η ΠΑΕ και περνούσε από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη. Με λίγα λόγια αναπόφευκτα αλλάζουν τα πάντα και στον σχεδιασμό για την καλοκαιρινή προετοιμασία και φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρεθεί καλό προπονητικό κέντρο στα μέσα προς τέλη Ιουλίου. Περισσότερα θα έχουμε να πούμε από... Απρίλιο όταν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο αναφορικά με το πότε αναμένεται να γίνει η επανεκκίνηση των εγχώριων διοργανώσεων. Στην Κίνα πάντως έχουν αρχίσει μετά από σχεδόν δύο μήνες να μπαίνουν σιγά-σιγά σε ρυθμούς και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο...