Ολυμπιακός: Το «φράγμα» του Τσιμίκα

Ο Κώστας Τσιμίκας πάει για ρεκόρ καριέρας τη φετινή σεζόν και είναι έτοιμος να ξεπεράσει το «φράγμα» των 45 αγώνων σε μία χρονιά. 

Ολυμπιακός: Το «φράγμα» του Τσιμίκα

Αναμφίβολα ο Κώστας Τσιμίκας εξελίσσεται στην «αποκάλυψη» της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Εξελίσσεται στον παίκτη που επέστρεψε δειλά-δειλά το καλοκαίρι του 2018 στο λιμάνι μετά το «αγροτικό» του στη Βίλεμ και μέσα σε 1,5 χρόνο έφτασε στο σημείο η Νάπολι να δίνει 10+ εκ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ο Τσιμίκας φέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αποχώρηση του Κούτρη για τη Μαγιόρκα.

Φυσικά ο Μαρτίνς δεν τον έχει «βιδώσει» άδικα στην ενδεκάδα. Ο Ολυμπιακός έχει στα αριστερά έναν παίκτη – τούρμπο που ανεβοκατεβαίνει την πλευρά χωρίς να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Ίσως προχθές για πρώτη φορά, στο δεύτερο ημίχρονο με την Ξάνθη, περιόρισε έως έναν βαθμό τις κατεβασιές του. Δεν είναι και τόσο εύκολο για επτά συνεχόμενους μήνες, ο Τσιμίκας να βγάζει τα 90λεπτα χωρίς να νιώθει βαρύ το κορμί του.

Αντιθέτως, είναι κάτι πολύ φυσιολογικό να του βγαίνει η κόπωση από κάποιο σημείο και μετά. Για τον τρόπο που θα διαχειριστεί ο Μαρτίνς τον «Τσίμι» θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε παρακάτω. Τώρα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σπάει τα «κοντέρ». Ο 23χρονος αριστερός μπακ πέτυχε με την Ξάνθη το εξής μοναδικό για τον ίδιο: Κατέρριψε το… προσωπικό του ρεκόρ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμετοχές του με τα ερυθρόλευκα.

Πέρσι είχε 28 παρουσίες και «κονταροχτυπιόταν» στα ίσα με τον Κούτρη. Κόντρα στην Ξάνθη έφτασε τα 29 ματς και ο στόχος του είναι να ξεπεράσει το «φράγμα» των 45 αγώνων μέσα σε μία σεζόν! Μιλάμε για αδιανόητο αριθμό αγώνων, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχουν προηγηθεί εδώ και 1,5 χρόνο, με τον Τσιμίκα να επιστρέφει από την Ολλανδία με την ταμπέλα «στοίχημα» να βρίσκεται στο μέτωπό του. Ο Μαρτίνς ήταν εκείνος που τον είχε δει σε κάποια βίντεο από τα ματς που είχε δώσει με την Βίλεμ και ήθελε να τον «τσεκάρει» στην προετοιμασία σε Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία. Ο Τσιμίκας λοιπόν φέτος βρίσκεται στα 29 παιχνίδια με τα ερυθρόλευκα. Απομένουν ακόμη 4 αγωνιστικές έως το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και φυσικά οι 10 αγώνες για τα πλέι οφ. Σε αυτά προσθέστε και τα δύο παιχνίδια με την Άρσεναλ.

Κι αν ο Ολυμπιακός κάνει την υπέρβαση και ξεπεράσει το εμπόδιο των «κανονιέρηδων», τότε θα «γράψει» κι άλλες δύο συμμετοχές στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Φυσικά υπάρχουν και οι αγώνες του Κυπέλλου. Αύριο με την Λαμία θα πάρει ανάσες, αλλά ο Τσιμίκας θα είναι διαθέσιμος για ημιτελικά του θεσμού, αν και εφόσον ο Ολυμπιακός ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας της Φθιώτιδας. Οπότε, μπορεί και οι 45 αγώνες να αποδειχθούν λίγοι και να φτάσει τους… 50! Αδιανόητο νούμερο για έναν αριστερό μπακ. Να φτάσει τους 50 αγώνες σε μία χρονιά! Έως τώρα η καλύτερή του σεζόν από πλευράς συμμετοχών ήταν με τη Βίλεμ τη σεζόν 2017-18, έχοντας 37 παρουσίες. Είναι ένα νούμερο που θα το στείλει γρήγορα στα αρχεία τις επόμενες 30 μέρες.

«ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ» Ο ΓΚΑΣΠΑΡ

Όταν η διοίκηση ρώτησε τον Μαρτίνς αν θέλει έναν αντι-Κούτρη, ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν κάθετος. «Έχω τον Γκασπάρ και τον Τοροσίδη, είμαστε καλυμμένοι στο θέμα της εναλλακτικής επιλογής του Τσιμίκα», είπε ορθά-κοφτά ο κόουτς. Δεν ήθελε δηλαδή ένα «μπακ απ» τύπου Κούτρη. Έναν κανονικό αριστεροπόδαρο μπακ υψηλού επιπέδου δηλαδή. Το θέμα φυσικά είναι ότι ο Γκασπάρ (σ.σ. εκείνος έχει τον πρώτο λόγο να καλύψει το κενό του έναντι του Τοροσίδη) θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει τις απαιτούμενες ανάσες στον Τσιμίκα.

Η αρχή θα γίνει αύριο στο Κύπελλο με την Λαμία. Μπορεί να πάρει ανάσες και με τον Πανιώνιο σε δύο εβδομάδες στο Καραϊσκάκη, καθώς μετά το παιχνίδι με τους Νεοσμυρνιώτες αρχίζει το 7ήμερο – φωτιά με Άρσεναλ (μέσα), ΠΑΟΚ (έξω) και Άρσεναλ (έξω). Κόντρα στον Πανιώνιο λογικά θα δούμε και τον Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας, καθώς δηλώθηκε να εκτίσει σε αυτό το ματς την ποινή της μίας αγωνιστικής ο Ελαμπντελαουί.

Τα σημάδια κόπωσης που παρουσίασε ο Τσιμίκας στο δεύτερο ημίχρονο με την Ξάνθη είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει ο Μαρτίνς να μπαίνει σε σοβαρές σκέψεις για το πώς θα τον προφυλάξει, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκος στα υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια που ακολουθούν. Τον Γκασπάρ λοιπόν θα τον δούμε μέσα στο μήνα να παίζει τουλάχιστον δύο φορές στο αριστερό άκρο της άμυνας…

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕ Η ΝΑΠΟΛΙ

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Νάπολι έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια ακόμα και την τελευταία μέρα των μεταγραφών για να αποκτήσει τον Τσιμίκα. Ο Ολυμπιακός δεν το συζητούσε να χάσει και δεύτερο βασικό του παίκτη μετά τον Ποντένσε και ειδικά σε μία περίοδο που είχε ήδη παραχωρηθεί δανεικός στη Μαγιόρκα ο Κούτρης. Οπότε, εκ προοιμίου η προσπάθεια της Νάπολι δεν είχε καμία τύχη. Ο Τσιμίκας δεν είχε πρόβλημα να συνεχίσει στο Καμπιονάτο. Όπως δεν είχε και κανένα πρόβλημα να παραμείνει στο λιμάνι.

Κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν «χάλασε» το μυαλό του όταν πληροφορήθηκε τα «όχι» που μοίρασε ο Ολυμπιακός στη Νάπολι. Ο Τσιμίκας δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε μία μέρα να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έγινε η μεταγραφή του στους «παρτενοπέι», έδειξε και κόντρα στην Ξάνθη το πόσο αφοσιωμένος είναι στον Ολυμπιακό. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τη διοίκηση, ούτε από τον Μαρτίνς. Αν για παράδειγμα είχε χαλάσει η μεταγραφή του Ποντένσε στη Γουλβς, να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχε αρκετή γκρίνια στα αποδυτήρια από τον Πορτογάλο εξτρέμ