Αυτό είναι πρωτάθλημα

Η μάχη των «Big 4» για τον τίτλο στη Σούπερ Λίγκα μαίνεται, προς τέρψιν των ποδοσφαιρόφιλων

Αυτό είναι πρωτάθλημα

Κόντρα στους λίγους χούλιγκαν που καταστρέφουν την ευχαρίστηση των πολλών φιλάθλων, κλείνοντας τα γήπεδα για δύο μήνες, οι ποδοσφαιριστές εξακολουθούν να κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους.

Αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο, ο καθένας στα κυβικά του, και προσφέρουν -έστω και τηλεοπτικά, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου- θέαμα και σασπένς στο καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Το τέλος του έτους βρίσκει τους λεγόμενους «Big 4» να δίνουν μάχες σώμα με σώμα και το προβάδισμα στην κορυφή να αλλάζει ανά μέρα ή και ανά… ώρα. Χθες, για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός πέρασε το απόγευμα στην πρώτη θέση, αλλά το βράδυ επανήλθε στο ρετιρέ ο ΠΑΟΚ για να απολαύσει εκεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Και πώς να μην κάνουν χαρούμενες γιορτές ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του! Ο «δικέφαλος αετός»… πετάει στον έβδομο ουρανό, έχοντας ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του.

Στην Ευρώπη πέρασε ήδη στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ, εντός των συνόρων έκλεισε το 2023 με έξι συνεχόμενες νίκες. Χθες στην Καισαριανή οι Θεσσαλονικείς παρέσυραν στο διάβα τους και την Κηφισιά με το απίθανο 0-6 και πλέον το «φωνάζουν» πως είναι έτοιμοι για να ανέβουν στον θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα των βορείων προαστίων είχε κάνει τη νίκη που στόχευε με τον ΠΑΣ Γιάννινα και παρουσιάστηκε «άδεια» απέναντι σε έναν σαφώς ποιοτικότερο αντίπαλο. Έναν πόντο πίσω από τους «μαυρόασπρους», ωστόσο, καραδοκεί ο Παναθηναϊκός.

Οι «πράσινοι», που πλήρωσαν το πρόσφατο ντεφορμάρισμα με αρνητικά αποτελέσματα εντός και εκτός συνόρων, βρήκαν την ηρεμία που χρειάζονταν για να περάσουν από τον Βόλο και εξακολουθούν να παραμένουν γερά στο κόλπο για την πρωτιά.

Έχοντας απολέσει, πάντως, βαθμολογικό προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τις μνήμες του χαμένου τίτλου από την ΑΕΚ να ξυπνούν και φέτος, Ο Βόλος έτρεχε αήττητο τεσσάρων αγώνων, αλλά με τον Παναθηναϊκό «υποψιασμένο» και σε ανάγκη νίκης δεν μπόρεσε να διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα στο Πανθεσσαλικό.

Τρεις βαθμούς πίσω από την κορυφή βρίσκονται ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός που «κόλλησε» στην ισοπαλία στο Περιστέρι, τη δεύτερη στα τρία πιο πρόσφατα ματς, αφού είχε χάσει δύο βαθμούς και στον Βόλο, έκλεισε τη χρονιά στους 32 βαθμούς. Ο Ατρόμητος επιβεβαίωσε κόντρα στους Πειραιώτες την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως αποτυπώνεται στο αήττητο σερί επτά αγώνων.
Παρέα με τους «ερυθρόλευκους» στην κατάταξη αλλά και στα χθεσινά αποτελέσματα η ΑΕΚ, που υποχρεώθηκε σε δεύτερη συνεχόμενη γκέλα, στις Σέρρες.

Όπως και στο Αγρίνιο, οι «κιτρινόμαυροι» έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα (2-2) και σε ένα «πακέτο» αγώνων που υπολόγιζαν πως θα μαζέψουν έξι βαθμούς περιορίστηκαν στους… δύο. Είναι και αυτό ακόμα ένα επιπλέον θετικό στοιχείο στη φετινή Σούπερ Λίγκα. Οι λεγόμενοι «μικροί» μπορεί να απέχουν ποιοτικά από τις κορυφαίες ομάδες, αλλά όποτε τους δίνεται η ευκαιρία θα την κάνουν τη ζημιά, με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.

Το έκανε, στην ίδια αγωνιστική, η Λαμία στο Χαριλάου. Η ομάδα της Φθιώτιδας έκανε την κοιλιά της έπειτα από το εκρηκτικό ξεκίνημα στη σεζόν, αλλά έχει την ποιότητα που της επέτρεψε να βάλει δύσκολα στον Άρη. Οι «κίτρινοι», που και φέτος ήθελαν να αποτελέσουν μέλος της ελίτ των λεγόμενων «Big 5», όμως όπως όλα δείχνουν και φέτος θα μείνουν τέσσερις για να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους.

Ανάλογη μάχη λαμβάνει χώρα και στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης. Εκεί όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα πλέον βρίσκεται μόνος, ουραγός στην κατάταξη. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» στο ντεμπούτο του Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο του πόνταρε στη νίκη κόντρα στον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Αγρινίου, ωστόσο, έχοντας μόλις πάρει ισοπαλία από την ΑΕΚ, είχε την ψυχολογία και τη δυναμική για να διευρύνει το αήττητο σερί στα τρία παιχνίδια.

Ανάλογο το σκηνικό και στο Ηράκλειο, όπου ο ΟΦΗ ήταν αυτός που καιγόταν για το τρίποντο με «φρέσκο» κόουτς τον Πέπε Μελ, αλλά ο φορμαρισμένος Αστέρας απέδρασε από το «Γεντί Κουλέ» με το τρίποντο που τον έστειλε στη ζώνη των πλέι οφ.