Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Oι δικαστές λαμβάνουν υπόψη το φύλλο αγώνα

Την τύχη του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός θα κρίνουν οι δικαστικές Αρχές, που κυρίως λαμβάνουν αποφάσεις βάσει του φύλλου αγώνα. Η χειρότερη εξέλιξη ότι ένα παιχνίδι που κυλούσε ομαλά, μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Oι δικαστές λαμβάνουν υπόψη το φύλλο αγώνα

Με άλλη διάθεση λαχταρούσαμε το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και με διαφορετική διάθεση μπαίνουμε στη διαδικασία να γράψουμε για όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη.

Για ελάτε στη θέση του Ιταλού διαιτητή. Ελάτε επίσης στη θέση των παικτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που ανυπομονούσαν για το ντέρμπι.

Θα μας πείτε ότι έχει συμβεί πρόσφατα διακοπή και στο Άγιαξ – Φέγενορντ, όπου ο διαιτητής είχε διακόψει το ματς οριστικά επειδή υπήρξαν δύο διακοπές εξαιτίας ρίψης φωτοβολίδων στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να τραυματιστεί κάποιος.

Στην Ελλάδα, όμως, πάντοτε κάτι βρίσκουμε για να οδηγούνται τα παιχνίδια στις δικαστικές αίθουσες. Και τις περισσοτερες φορές το φύλλο αγώνα αποτελεί τον «οδηγό» για τη δικαστική απόφαση.

Ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να παίξει. Από την πλευρά του Ολυμπιακού προέκυπτε ότι ο διαιτητής γράφει στο φύλλο αγώνα ότι το «τριφύλλι» αποχώρησε από μόνο του για τα αποδυτήρια και όχι επειδή έδωσε εκείνος κάποια σχετική εντολή, καθώς δεν υπέπεσε στην αντίληψή του το σκηνικό με την κροτίδα και τον Χουάνκαρ. Αυτό από μόνο του, εφόσον τα έχει γράψει στο φ.α. ο Μαρέσκα, είναι υπερασπιστικό όπλο για τον Ολυμπιακό, καθώς ο κανονισμός είναι σαφής. Αν μια ομάδα αποχωρήσει από μόνη της από τον αγωνιστικό χώρο κι όχι μετά από σχετικό νόημα του διαιτητή, τότε τιμωρείται! Η μοναδική περίπτωση που δεν τιμωρείται είναι αν π.χ. οπαδοί μπουν στον αγωνιστικό χώρο και κυνηγούν τους παίκτες. Εκεί δεν χρειάζεται κάποιο νεύμα του διαιτητή για να μπουν οι παίκτες στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός που ανέφερε ότι ο Χουανκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει από το ωστικό κύμα της κροτίδας, τόνιζε επίσης ότι ο γιατρός του αγώνα άλλα έλεγε αρχικά και άλλα στη συνέχεια, κατι που το διέψευσε ο κ. Γώγος. Αυτό που μετράει στο τέλος και λαμβάνουν υπόψη οι δικαστές, είναι το φύλλο αγώνα. Αυτή είναι η ξερή νομική προσέγγιση που μπορεί να γίνει, βάσει άλλων υποθέσεων στο παρελθόν.

Για να μην παρεξηγηθούμε, είναι κατακριτέο ότι έπεσε κροτίδα. Το αν μπορούσε ο Ισπανός αμυντικός να συνεχίσει το ματς ή όχι, αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε στις δικαστικές αίθουσες και από τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε ο παικτης. Αλλά ως ενέργεια δεν θεωρείται και η πιο σοφή από πλευράς οπαδού, γιατί η κροτίδα έπεσε σε ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός είχε το μομέντουμ μετά το γκολ του Καμαρά και του κόβει κατά κάποιο τρόπο τον ενθουσιασμό, την ορμή και τον ρυθμό. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά μας το έχουν πει κατά καιρούς οι ποδοσφαιριστές όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και άλλων ομάδων. Τους κόβεται ο ρυθμός όταν υπάρχει διακοπή λόγω του… νέφους που προκαλείται από τα καπνογόνα.

Οι οπαδοί λατρεύουν την ομάδα τους και πάνω στον ενθουσιασμό τους για να μετατρέψουν σε «κόλαση» το γήπεδο μετά από το γκολ της αγαπημένης τους ομάδας, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα με μπόλικη κάπνα. Όμως, ίσως θα πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο σε αυτό το κομμάτι.

Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες. Θα έχουμε μπόλικο χρόνο να ασχοληθούμε, αφού η υπόθεση δεν θα εκδικαστεί μόνο σε πρώτο βαθμό, αλλά ο «ηττημένος» του δικαστηρίου θα εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση και -ποιος ξέρει;- ίσως φτάσουμε και στο... CAS. Οπότε, όρεξη να έχετε και κυρίως υπομονή. Το φύλλο αγώνα θα κρίνει τα πάντα, γιατί οι ποινές επιβάλλονται βάσει των κανονισμών του πειθαρχικού κώδικα και όσων έχουν γραφτεί στο φ.α.

Η ρίψη κροτίδας ως γεγονός θα επιβάλει σίγουρα πρόστιμο στον Ολυμπιακό. Δεν έχει σημασία για τους δικαστές αν έπεσε δίπλα του ή μακριά του. Σημασία θα είχε αν έπεφτε πάνω του, που στην πραγματικότητα δεν έπεσε πάνω στον Χουανκαρ.

Από εκεί και πέρα, όμως, παρουσιάζει ενδιαφέρον η θέση του διαιτητή σχετικά με την αποχώρηση του ΠΑΟ. Αν οι φιλοξενούμενοι δεν αποχώρησαν μετά από σχετική εντολή του Ιταλού ρεφερι, τότε ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης, γιατί ναι μεν υπήρξε η πτώση του Χουανκαρ, αλλά καμία ομάδα δεν φεύγει για τα αποδυτήρια δίχως τη σχετική εντολή του ρεφερι. Αυτό λέει ο κανονισμός. Εννοείται ότι πάντοτε υπάρχουν τα νομικά παραθυράκια, αλλά ας έχουμε σε πρώτη φάση ως βάση τον πειθαρχικό κώδικα. Όπως φυσικά περιμένουμε να δούμε και όσα έγραψε ο διαιτητής στο φ.α. σχετικά με όλα όσα του είπε ο γιατρός του αγώνα, ο οποίος διέψευσε όσα έβγαζε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω ραδιοφωνικού σταθμού της ιδιοκτησίας Αλαφούζου περί αλλαγής γνωμάτευσης.

Ο Παναθηναϊκός φυσικά θα επιδιώξει να παρουσιάσει στοιχεία περί τραυματισμού του Ισπανού μπακ για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του. Πρέπει να ξεχωρίσουμε λοιπόν την ανόητη πράξη του τύπου που έριξε την κροτίδα με το νομικό κομμάτι και τα σημεία του πειθαρχικού κώδικα στα οποία θα πατήσουν οι δικηγόροι για να βοηθήσουν τα πειθαρχικά όργανα να βγάλουν μια δίκαιη απόφαση.

Το επαναλαμβάνουμε: Το φύλλο αγώνα θα ορίσει την τύχη του αγώνα. Αν πράγματι ο Παναθηναϊκός έφυγε μόνος του για τα αποδυτήρια (σ.σ. αυτό καταλαβαίνουμε πάντως από τα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν, με τον διαιτητή να παρακολουθεί εκπληκτος την αποχώρηση των «πράσινων»), τότε το γ' ημίχρονο θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο κανονισμός είναι σαφής ως προς τα περί αποχωρήσεων δίχως την σχετική εντολή των διαιτητών.

Το φύλλο αγώνα λέγεται ότι δεν συντάχθηκε στο γήπεδο, αλλά στο ξενοδοχείο από τον Μαρέσκα. Οπότε αναμένουμε να δούμε και τον λόγο που διέκοψε οριστικά το ματς. Να δούμε δηλαδή με ποιανού υπαιτιότητα δεν ολοκληρώθηκε το ντέρμπι.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί και ο τύπος που πέταξε την κροτίδα και ότι πρέπει να μην ξαναπατήσει στο γήπεδο. Είτε τραυματίστηκε, είτε όχι ο Χουανκαρ (σ.σ. θα το δείξουν οι εξετάσεις), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος οπαδός.