Κώστας Μπράτσος για το «αιώνιο» ντέρμπι: «Έτσι περιμένω να παίξουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός»

Εξαιρετική ανάλυση από τον Κώστα Μπράτσο στο «ΦΩΣ» για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Ένας ουδέτερος προπονητής, αυτός του Βόλου, που βρίσκεται πιο ψηλά στη βαθμολογία από κάθε άλλον Έλληνα τεχνικό.

Κώστας Μπράτσος για το «αιώνιο» ντέρμπι: «Έτσι περιμένω να παίξουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Για το ντέρμπι των «αιωνίων» μίλησα με έναν ουδέτερο προπονητή, ο οποίος δεν είναι απλώς ουδέτερος αλλά έχει δύο καλά. Πρώτον, είναι ο Έλληνας προπονητής που βρίσκεται στην πιο υψηλή βαθμολογική θέση! Ο Βόλος είναι στην 5η θέση. Πάνω και από τον Άρη, ο οποίος έκανε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι και έλεγαν ότι θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Δεύτερον, ο Κώστας Μπράτσος είναι εξαιρετικός αναλυτής. Είναι διαβασμένος, με σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/2/2023

Πώς περιμένεις να παίξουν οι δύο ομάδες; Είναι καταστροφή αυτό το ματς για όποιον χάσει;

Στοχευμένα άρχισες, αυτές οι δύο ερωτήσεις συνδέονται μεταξύ τους. Διότι οι δύο προπονητές θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτό το ματς, οι επιλογές τους, η τακτική τους. Δύο αξιοσέβαστες προσωπικότητες, πολύ πιο σημαντικές από εμένα. Το αν είναι καταστροφή λοιπόν η ήττα είναι ερώτημα που θα επηρεάσει την τακτική τους. Η απάντησή μου είναι όχι, δεν είναι καταστροφή. Υπάρχουν πολλά ντέρμπι ακόμα, υπάρχουν τα πλέι οφ, οι δύο αυτές ομάδες θα παίξουν τρία ματς μεταξύ τους. Περιμένω πάντως έναν Παναθηναϊκό που θα μπει στο Καραϊσκάκη να παίξει όπως μπήκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δηλαδή συντηρητικά, σφιχτά.

Ανάλυσέ μου το αυτό.

Ήδη ο Παναθηναϊκός παίζει συντηρητικά για ομάδα που πρωταγωνιστεί. Πάει περισσότερο στην ασφάλεια, πόσω μάλλον μπαίνοντας στο Καραϊσκάκη. Θεωρώ ότι το ματς της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό θα επηρεάσει τον Παναθηναϊκό, αφού εκεί επέλεξε μια τακτική που δεν του βγήκε.

Θέλω από εσένα πράγματα που δεν μπορεί να πει ένας απλός φίλαθλος.

Λόγω Ιστορίας, αυτές οι δύο ομάδες πάντα μπαίνουν σε ένα ματς έχοντας στο μυαλό τους να νικήσουν. Όμως υπάρχει και η στρατηγική, η τακτική προσέγγιση. Σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη, με την ενέργεια που δίνει αυτό το γήπεδο, με έναν Ολυμπιακό διψασμένο να κάνει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι φέτος και έχοντας στο μυαλό το πρώτο ματς στη Λεωφόρο, θεωρώ ότι ο Γιοβάνοβιτς θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική. Ο Ολυμπιακός πήγε στη Λεωφόρο και έπαιξε πολύ θαρραλέα, αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό, ήταν καλύτερος, θεωρώ ότι και στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός θα μπει για να πάρει τα ηνία, προσέχοντας βέβαια και τα μετόπισθεν. Στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός επικράτησε όχι τόσο λόγω της αμυντικής του λειτουργίας στο χαμηλό μπλοκ (δηλαδή κοντά στην περιοχή του) αλλά επειδή όταν επανακτούσε την μπάλα δραπέτευε εύκολα από το άμεσο πρέσινγκ του Παναθηναϊκού.

Πάμε να το πούμε αναλυτικά αυτό να μην μπερδευτεί ο κόσμος.

Ο Παναθηναϊκός έκανε άμεσο πρέσινγκ στους αγώνες του α' γύρου, όμως με τον Ολυμπιακό δεν πέτυχε αυτή η λειτουργία. Ο Ολυμπιακός με την ποιότητα του Χάμες και των άλλων παικτών έπαιζε κάθετα μπροστά, οι παίκτες του Ολυμπιακού έβρισκαν χώρους και όσο προχωρούσε η ώρα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχαναν την αυτοπεποίθησή τους. Εκεί πρέπει να επενδύσει ο Ολυμπιακός. Αφού το έκανε εκτός έδρας, μπορεί να το κάνει και εντός. Όμως δεν πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει πάλι με τόσους πολλούς παίκτες στο άμεσο πρέσινγκ αφήνοντας χώρους πίσω. Το πάθημα στη Λεωφόρο θα του γίνει μάθημα. Το κάουντερ πρέσινγκ, το άμεσο πρέσινγκ, αφήνει χώρους πίσω, άμα σου το σπάσει ο αντίπαλος, γίνεσαι ευάλωτος αμυντικά. Γι' αυτό είπα στην αρχή ότι περιμένω έναν Παναθηναϊκό πιο συντηρητικό, πιο σφιχτό. Έχω τη γνώμη ότι όταν ο Παναθηναϊκός κάνει επιθέσεις και χάνει την μπάλα, δεν θα πρεσάρει με τόσους πολλούς παίκτες να την ανακτήσει άμεσα. Την κυριαρχία του αγώνα, λοιπόν, θα την έχει ο Ολυμπιακός. Όμως...

Πάμε στο «όμως».

Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο Ολυμπιακός, γιατί ο Παναθηναϊκός με τον Ιωαννίδη είναι δυνατός στο άμεσο παιχνίδι.

Δηλαδή στην αντεπίθεση.

Ναι. Πρόσεξε το γκολ της ισοφάρισης που έβαλε ο Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός.

Περιμένεις τον Ιωαννίδη βασικό;

Έτσι πιστεύω. Διότι έχει επίδραση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, έχει τις μονομαχίες και κάνει περισσότερη δουλειά στο αμυντικό κομμάτι, είναι πιο εργατικός. Το ματς στο Καραϊσκάκη χρειάζεται τέτοιον επιθετικό για τον Παναθηναϊκό.

Ποια είναι η δύναμη του Παναθηναϊκού και ποια του Ολυμπιακού;

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει ένα μπιλντ απ με ασφάλεια, σε έναν σχηματισμό 3-2-4-1, κρατώντας πίσω τον έναν ακραίο αμυντικό, ώστε αν χαθεί η μπάλα να έχει τρεις παίκτες πίσω και να πρεσάρει άμεσα με τους τέσσερις αμυντικούς και τους δύο αμυντικούς μέσους όπου χαθεί η μπάλα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας τού δίνει μια ισχύ στα πλάγια και τη δυνατότητα να κάνει υπεραριθμίες στους πλάγιους χώρους. Οι περισσότερες πάσες-κλειδιά και ασίστ του Παναθηναϊκού γίνονται στους χώρους δίπλα στη μεγάλη περιοχή. Από εκεί ξεκινούν οι επικίνδυνες φάσεις του Παναθηναϊκού.

Θέλει, δηλαδή, δυνατές πτέρυγες ο Ολυμπιακός.

Θεωρώ ότι οι παίκτες-βαρόμετρα στην εξέλιξη του ματς θα είναι οι ακραίοι αμυντικοί και των δύο ομάδων αλλά και οι ακραίοι επιθετικοί. Ο Παναθηναϊκός ανεβάζει κατά κύριο λόγο τον αριστερό του πλάγιο μπακ. Στον Ολυμπιακό ανεβαίνουν και οι δύο ακραίοι με ένα πιο ρισκαδόρικο 2-2-1-5. Οι δύο στόπερ του και οι δύο μέσοι του κάνουν ένα κουτί προκαλώντας τον αντίπαλο να ανέβει, στη συνέχεια με συνδυαστικό παιχνίδι προσπαθούν να διεισδύσουν κάθετα ή να εκμεταλλευτούν το πλάτος που δίνουν οι ακραίοι αμυντικοί. Οι πλάγιοι μπακ θα είναι τα κλειδιά, πρέπει να βοηθήσουν και αμυντικά και επιθετικά, θα καταναλώσουν μεγάλους πόρους φυσικής κατάστασης. Πιστεύω πάρα πολύ ότι σε αυτό το ματς θα έχουμε πολλές απώλειες μπάλας και κάουντερ πρέσινγκ, θα παίξουν λοιπόν σημαντικό ρόλο οι πόροι φυσικής κατάστασης που έχει κάθε ομάδα.

Πες μου κι άλλα για το ματς, ό,τι θες εσύ.

Θεωρώ ότι στον χώρο του κέντρου οι δύο ομάδες θα εξουδετερωθούν. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος στο αμυντικό κομμάτι στα χαφ, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος στο επιθετικό κομμάτι στα χαφ. Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικός στην κυκλοφορία της μπάλας περιμετρικά κοντά στην περιοχή και ειδικά στις ζώνες δεξιά και αριστερά από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, με κάθετες διεισδύσεις και παίκτες που έρχονται από πίσω.

Πολλοί λένε ότι το αδύναμο σημείο του Ολυμπιακού είναι η άμυνα. Πες μου γι' αυτό.

Η άμυνα είναι ομαδική λειτουργία. Δεν θεωρώ ότι η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν δεις τα γκολ, ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί μόλις ένα περισσότερο γκολ από τον Παναθηναϊκό. Και μόλις δύο γκολ περισσότερα από την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί περισσότερα γκολ από τον Ολυμπιακό. Έχει βελτιώσει πολύ το πρέσινγκ του ο Ολυμπιακός, έχει φτάσει στα επίπεδα του Παναθηναϊκού τώρα. Κάθισα και μελέτησα τα δεδομένα επειδή μου ζήτησες να προετοιμαστώ. Είναι εντυπωσιακό, αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν απόλυτη ισορροπία σε όλους τους δείκτες! Μιλάμε για τώρα. Στην αρχή του πρωταθλήματος ήταν αρκετά καλύτερος ο Παναθηναϊκός. Τώρα ανέβηκε ο Ολυμπιακός και με την ελαφριά κάμψη που έχει ο Παναθηναϊκός οι δύο ομάδες ισορρόπησαν. Αυτήν τη στιγμή οι δύο ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Γι' αυτό θεωρώ ότι θα δούμε ένα ματς στο οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο η λεπτομέρεια.

Θέλω να μου μιλήσεις για τον Μπακαμπού τώρα. Γρήγορος φορ, αρκετά γκολ, όσα και ο Λιβάι, αλλά δεν παίρνει τις προσωπικές ενέργειες που παίρνει ο Λιβάι Γκαρσία.

Όντως, μπορεί να μην παίρνει τις προσωπικές ενέργειες που παίρνει ο Λιβάι Γκαρσία, αλλά για εμένα είναι πιο σέντερ φορ από τον Λιβάι. Ο Μπακαμπού είναι φορ που δημιουργεί μπελάδες στην αντίπαλη άμυνα, έχει εξαιρετικά κοψίματα στον χώρο, δηλαδή κάθετες και διαγώνιες κινήσεις στην πλάτη της άμυνας.

Ήρθε η ώρα να βάλει το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι φέτος;

Εφόσον έχει παίκτες όπως ο Χάμες, ο Χουάνγκ, ο Φορτούνης που μπορούν να τον αξιοποιήσουν, έχει τις κινήσεις για να σκοράρει. Ο Μπακαμπού για εμένα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που σκοράρει. Τι άλλο να ζητήσεις από έναν φορ; Αν είχε και το ένας εναντίον ενός με την μπάλα, θα ήταν βέβαια σε άλλο επίπεδο.

Ο Μαντσίνι είναι πολύ σημαντική μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό ή όχι;

Το αν είναι πολύ σημαντική μεταγραφή είναι νωρίς για να το πούμε. Όμως έδωσε ήδη κάτι διαφορετικό στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού, διότι είναι ποδοσφαιριστής που έχει ποικιλία κινήσεων. Έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις και εκτός περιοχής και εντός περιοχής και να δημιουργεί προβλήματα. Πατάει πιο πολύ περιοχή από τον Παλάσιος. Και είναι πιο καλός στο συνδυαστικό παιχνίδι από τον Βέρμπιτς. Είναι διαφορετικός παίκτης και από τον Παλάσιος και από τον Βέρμπιτς. Έχει δώσει κάτι διαφορετικό στον Παναθηναϊκό από αυτό που βλέπαμε πριν.

Θέλω τώρα από εσένα πρόβλεψη αποτελέσματος.

Δεν το κάνω ποτέ αυτό. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες στο ποδόσφαιρο, όπως ο παράγοντας τύχη, ο παράγοντας διαιτησία.

Δοκάρι και μέσα ήρωας, δοκάρι και έξω μοιραίος.

Ακριβώς. Ή να γλιστρήσει ένας αμυντικός και να πέσει κάτω. Το ποδόσφαιρο είναι όμορφο σπορ, γιατί έχουμε δει τόσες φορές μία ομάδα να κυριαρχεί, αλλά να μη νικάει.

Έρχεται ένας και σου βάζει το πιστόλι στον κρόταφο και σου λέει «πες αποτέλεσμα, αλλιώς πυροβολώ».

(γελάει). Θα μείνω σταθερός στις αρχές μου και θα προτιμήσω να φάω τη σφαίρα!

Τι άλλο έχεις ετοιμάσει για το ντέρμπι;

Ο Ολυμπιακός σκοράρει το 30% των γκολ του στο διάστημα 30’-45’, δηλαδή στο τέλος του α' ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός έχει βάλει το 1/3 των γκολ του στο διάστημα 75’-90’!

Αυτό δείχνει ότι έχει καλή φυσική κατάσταση;

Προφανώς. Αλλά, όπως το ερμηνεύω, θα έδινα μεγάλη προσοχή σε αυτά τα χρονικά σημεία, προσαρμόζοντας τη στρατηγική ή κάνοντας αλλαγές για να φρεσκάρω την ομάδα...