Όταν ο Κομίνης λεγόταν Κρικώνης- Η φάρσα της ιστορίας 40 χρόνια μετά

Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Όταν ο Κομίνης λεγόταν Κρικώνης- Η φάρσα της ιστορίας 40 χρόνια μετά


Τη φάρσα τη βιώσαμε προχτές στην Τούμπα, με όσα έγιναν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Το γκολ του Βαρέλα στο 89΄, που ο διαιτητής μέτρησε και δεν μέτρησε, τα επεισόδια που ξέσπασαν στον αγωνιστικό χώρο, τη διακοπή του αγώνα, την αποχώρηση του διαιτητή και των ομάδων, τη... συσκότιση που επικράτησε επί δυο ώρες γύρω από το αποτέλεσμα.

Η τραγωδία είναι παλιά, σαράντα χρονών και κάτι. Οι νεότεροι αποκλείεται να την ξέρουν. Οι παλαιότεροι ίσως να τη θυμούνται. Εκτυλίχτηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη, μια Κυριακή μεσημέρι, σε ένα ντέρμπι αιωνίων. Το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό, είχε τέσσερις αποβολές -δύο για κάθε ομάδα- από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Ωστόσο, κανείς δεν φανταζόταν το φινάλε του. Εκεί που δεν το περίμενε κανείς ξέσπασε η τραγωδία.

Όπως έγραψε το ΦΩΣ την άλλη μέρα, «ποτέ άλλοτε ίσως οι φίλαθλοι δεν είδαν τέτοια ποδοσφαιρική κωμωδία που είχε όμως τραγικό επίλογο μόνο για τον Ολυμπιακό, αφού μετά «περιπετειώδεις» εξελίξεις βγήκε ηττημένος στα αποδυτήρια και ενώ οι φίλαθλοι ώρες μετά τη λήξη δεν γνώριζαν το αποτέλεσμα του αγώνος».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κυριακή 11 Οκτωβρίου 1977. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει 40.000 φίλαθλοι και των δυο ομάδων. Ο Ολυμπιακός δέχεται αιφνιδιασμό νωρίς. Στο 11΄ο Ασλανίδης, με ένα από τα γνωστά του φάουλ-δυναμίτες, δίνει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Η αδρεναλίνη περισσεύει στο τερέν και όσο περνάει η ώρα ανεβαίνει. Στο 34΄ ο διαιτητής Κρικώνης αποβάλει τους Παπαδημητρίου (ΠΑΟ), Κυράστα (ΟΣΦΠ) και στο 41΄ τους Αλβαρέζ (ΠΑΟ), Σιώκο (ΟΣΦΠ).

Οι αντίπαλοι συνεχίζουν με εννιά παίκτες. Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να ισοφαρίσει στο 69΄ με τον Κρητικόπουλο. Ο αγώνας «παίρνει φωτιά». Γράφει το ΦΩΣ στο πρωτοσέλιδό του: «Ο δραματικός επίλογος του ντέρμπι άρχισε στο 84΄, όταν διαιτητής και επόπτης έκοψαν με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Λοσάντα, που έμπαινε ακάθεκτος μέσα στην περιοχή του Κωνσταντίνου. Με το χτύπημα του οφσάιντ ο Παναθηναϊκός αντεπετέθη και ενώ οι Ολυμπιακοί είχαν ακινητοποιηθεί θεωρώντας τον Γιαννακούλα ως οφσάιντ, ο πράσινος παίκτης πλάσαρε τον Κελεσίδη σημειώνοντας γκολ.

Ο διαιτητής που ήταν πίσω απ΄ τη φάση, κοίταξε τον επόπτη και, όταν τον είδε να τρέχει προς την σέντρα, το κατακύρωσε. Αμέσως, μετά όλοι οι Ολυμπιακοί έπεσαν σαν σίφουνες πάνω σε διαιτητή και επόπτη και ζήτησαν ακύρωση του γκολ. Επακολούθησε κομφούζιο και ο Κρικώνης ακύρωσε το γκολ, για να δεχθεί στη συνέχεια την κεραυνοβόλο αντίδραση των Παναθηναϊκών, που ζητούσαν την κατακύρωσή του. Νέο κομφούζιο και και μετά αποχώρησις διαιτητού και εποπτών χωρίς να ξέρει κανείς ποιό ήταν το σκορ του ντέρμπι».

Οι θεατές περίμεναν στις θέσεις τους επί ώρα, ώσπου ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ο αγώνας δεν θα συνεχιστεί και γινόταν σύσταση για να αποχωρήσουν. Άρχισαν να φεύγουν ρωτώντας ο ένας τον άλλο για το αποτέλεσμα. Δεν ήταν μόνο το πάθος τους για την ομάδα τους, αλλά και το ενδιαφέρον για την τσέπη τους. Πολλοί το είχαν παίξει στο ΠΡΟ-ΠΟ και δεν γνώριζαν ποιο σημείο αντιστοιχούσε στη νικήτρια στήλη.

Το μυστήριο λύθηκε ώρες αργότερα. Ο διαιτητής έγραψε στο φύλλο αγώνος ότι η συνάντησις έληξε κανονικώς 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. Διαβάζουμε από το ρεπορτάζ στη δεύτερη σελίδα του ΦΩΤΟΣ: «Το αποτέλεσμα κύριοι είναι 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού. Απεχώρησα από το γήπεδο γιατί ο χρόνος είχε λήξει με τις αμφισβητήσεις των Ολυμπιακών». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν σημείωσε τη λήξη του αγώνα, γιατί 40.000 φίλαθλοι περιμένουν να δουν το τέλος του, ενώ περιμένουν και οι δυο ομάδες, είπε: «Δεν ξέρω ποιοι περιμένουν. Εγώ πήγα στη σέντρα και σφύριξα τη λήξη».

Στο σημείο αυτό επενέβη ο κ. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης και του είπε σε έντονο ύφος. «Θα βγάλετε τρελούς 40.000 φιλάθλους κ. Κρικώνη; Τι ψέματα είναι αυτά που λέτε; Ποτέ δεν πήγατε στη σέντρα και ούτε κατά διάνοια σφυρίξατε τη λήξη. Γι΄ αυτό περιμένει ο κόσμος...».

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε: «Σε ποιο λεπτό μπήκε το γκολ;». «Στο 89΄. Στο 89΄και κάτι» είπε αυτός . Θεοδωρακάκης: «Να το γράψετε αυτό». Κρικώνης: «Το δικό μου χρονόμετρο, αυτό έλεγε. Δεν με ενδιαφέρουν τί λένε τα δικά σας ρολόγια».

Και το ρεπορτάζ του ΦΩΤΟΣ συνεχίζει: Κάθιδρος και τρέμοντας, ο διαιτητής παρεκάλεσε να μείνει μόνος για να συντάξει το φύλλο αγώνος. Ο κ. Θεοδωρακάκης, μετά την παρέλευση του 30λεπτου, παρακάλεσε τον διαιτητή να κλείσει το λευκό ακόμη φύλλο αγώνος κι αυτός πάνω στην ταραχή του είπε: «Το έκλεισα κ. πρόεδρε. Κάνετε εσείς τις ενστάσεις σας κι εγώ θα απαντήσω μετά. Θεοδωρακάκης: «Γράψτε ότι ο αγώνας έληξε κανονικά και σε ποιο λεπτό σημειώθηκε το γκολ».
Κρικώνης: «Θα απαντήσω... Θα γράψω μετά»....
-Τι θα γράψεις;
- Εξυπακούεται ότι ο αγώνας έληξε κανονικά, δεν γράφω τίποτα τώρα, μετά... Ξέρω κ. πρόεδρε. Γράψτε εσείς τώρα...

Ο Ηπειρώτης ρέφερι ζήτησε κατ' επανάληψη από τον εισαγγελέα Πειραιώς κ. Τσίχλα, να τον προστατεύσει κατά την έξοδό του από το γήπεδο. Ο Θεοδωρακάκης τον κατακεραύνωσε. «Ζητάς προστασία γιατί δεν είσαι εντάξει. Αν ήσουν παληκάρι και είχες ήσυχη τη συνείδηση σου, δεν θα ζήταγες προστασία...» του είπε.

Στις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών ο Πέτρος Καραβίτης παρομοίωσε τον Κρικώνη με τον περιβόητο Παλοτάι: «Ήταν πολύ ωραία οργανωμένο το σχέδιο εξαφανίσεως μας. Ποιος άλλοτε σας είπε ότι δεν έχει η Ελλάδα τον δικό της Παλοτάι;»

Ο Κώστας Αϊδινίου, από την πλευρά ζήτησε «να σταματήσουν τα πειράματα και οι κληρώσεις. Στο ντέρμπι πρέπει να παίζει μόνο ένας. Ο πρώτος και καλύτερος διαιτητής μας. Ο Νίκος Ζλατάνος».

Ο Κρικώνης έφυγε από το γήπεδο στις 8.10 το βράδυ με συνοδεία της Αστυνομίας. Μέχρι εκείνη την ώρα έγραφε στα αποδυτήρια το φύλλο αγώνα, απαντώντας συγχρόνως στις υποβληθείσες ενστάσεις. Ο Ολυμπιακός υπέβαλε δυο ενστάσεις. Την πρώτη στο ημίχρονο «για τις αποβολές άνευ αιτίας των Κυράστα, Σιώκου».

Ο διαιτητής απαντώνττας στις ενστάσεις Ολυμπιακού έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι «η διαιτησία ήταν άψογος. Οι αποβολές σωστές. Οι υποδείξεις εποπτών καλές. Το γκολ κανονικό».

Στην υπόθεση έκανε παρέμβαση, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης: «Με τέτοια ΟΔΠΕ και τέτοιες διαιτησίες είναι αδιανόητο και πολύ ανόητο να περιμένουμε σωστό, τίμιο και ομαλό πρωτάθλημα. Ακόμη και οι πέτρες αυτού του τόπου το ξέρουν ότι η σημερινή ηγεσία της διαιτησίας είναι από δεκαετηρίδων στενά συνδεδεμένη με έναν μόνο σύλλογο».

Η διοίκηση Ολυμπιακού βγήκε την επομένη και ζήτησε «να φύγει από τη διαιτησία ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού Ασπρογέρακας».

Στο μεταξύ, στον Τύπο διέρρευσαν πληροφορίες για τιμωρία της έδρας του Ολυμπιακού (αλλά και του Παναθηναϊκού). Οι δυο σύλλογοι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για τα επεισόδια.

«Το ξύλο, που φωτογραφήθηκε στα χέρια του Παπαδημητρίου, ξηλώθηκε, άγνωστο από ποιούς, από το βάθρο των νικητών του στίβου, που ήταν δίπλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού και δεν πετάχθηκε από την εξέδρα, όπου επικράτησε υποδειγματική τάξις και επαινετόν φίλαθλον πνεύμα» υποστήριξε η ερυθρόλευκη πλευρά..

Το θέμα της τιμωρίας των δυο γηπέδων απασχόλησε το Δ.Σ της ΕΠΟ. Οι δυο σύλλογοι κλήθηκαν σε απολογία. Στην ακροαματική διαδικασία ηγραμμή που ακολούθησε ο Παναθηναϊκός ήταν να πλέξει το εγκώμιο του Ολυμπιακού «με τον οποίο μας συνδέουν κοινοί αγώνες δεκαετηρίδων για το καλό του ποδοσφαίρου» και να ρίξει όλη την ευθύνη στον Θεοδωρακάκη.

Ο παράγοντας του Ολυμπιακού είπε απολογούμενος: «Κάθησα στην εξέδρα των επισήμων και κατέβηκα στον πάγκο μόνο όταν αποβλήθηκαν οι Αλβαρέζ και Σιώκος, για να κατευνάσω τα πνεύματα. Του είπα, εσύ και η παρέα σου (δηλαδή οι επόπτες) μου δίνεται η εντύπωση ότι σας εξυπηρετούσε σαν διαιτητές να τελειώσει το ματς ισόπαλο.

Ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Μακρόπουλος κατήγγειλε ότι δέχτηκε λακτίσματα στους διαδρόμους του γηπέδου από άγνωστα άτομα. «Ζήσαμε ζούγκλα από τη στιγμή που μπήκαμε στα αποδυτήρια μέχρι την αποχώρηση μας».

Ο Ολυμπιακός προσκόμισε ως αποδεικτικό στοιχείο της αθωώτητάς του την μαγνητοσκόπηση του αγώνα.

Η απόφαση που εκδόθηκε ταρακούνησε τους «αιώνιους» που τιμωρήθηκαν να δώσουν τρεις αγώνες τους στο πρωτάθλημα 60 χιλιόμετρα μακριά από το Καραϊσκάκη και την Λεωφόρο, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα η ΟΔΠΕ παρέπεμπε τον διαιτητή Κρικώνη στην πειθαρχική.

Ο Παναθηναϊκός απείλησε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα κι απαγόρεψε στους παίκτες να απολογηθούν στην ΕΠΟ για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Το ΦΩΣ αποκάλυψε τότε ότι ήταν αδύνατη
η τιμωρία των 6 παικτών (Παπαδημητρίου, Ελευθεριάδης, Βαλλιάνος - Καραβίτης, Γκλέζος, , Κελεσίδης) επειδή κάτι τέτοιο δεν αναφερόταν στο φύλλο αγώνα).

Η ΕΠΟ ωστόσο προχώρησε στην απαγγελία ποινών: Αποκλεισμός ενός μηνός στον Καραβίτη, 15 ημερών σε Κελεσίδη, Ελευθεριάδη. Το ΦΩΣ έγραψε την άλλη μέρα ότι για «απαράδεκτες ψηφοφορικές κατασκευές» και για «εργαστήριο χαλκεύσεως ποινών που έχουν στόχο και σκοπό την εξόντωση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού».

Σε ένδειξη διαμαρτυρία παραιτήθηκε Απόστολος Νικολαίδης από την προεδρία του Παναθηναϊκού. Ωστόσο τα μέλη του Δ.Σ τον παρακάλεσαν να μείνει στη θέση του για μερικές ακόμη μέρες. Μπρος στον κοινό εχθρό Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τήρησαν κοινή γραμμή.

Στις 27 Οκτωβρίου εκδόθηκε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ με την οποία έπεσαν οι ποινές. Οι Παπαδημητρίου, Ελευθεριάδης, Καραβίτης, Γκλέζος, Βαλλιάνος, Κελεσίδης απηλάγησαν προς μεγάλη δικαίωση του ΦΩΤΟΣ που είχε παρουσιάσει ντοκουμέντα και είχε πάρει θέση υπέρ της παράνομης κλήτευσής τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΠΟ παρανόμησε λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση παρατητηρητή και του γυμνασιάρχου για θέματα των οποίων την αποκλειστικη αρμοδιότητα είχε ο διαιτητής και ότι για να επιβάλει τις ποινές η Ομοσπονδία επικαλέστηκε ανύπαρκτο άρθρο.

Αυτά γινόντουσαν το μακρινό 1977, που ωστόσο φαίνεται τόσο, μα τόσο κοντά στις μέρες μας.

Διαβάστε επίσης:

Τα ξένα ΜΜΕ για τη διακοπή του ντέρμπι