Ένα πρωτάθλημα αλλιώτικο

Η Παναγιά έκανε κι άλλο θαύμα τούτες τις μέρες. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, το πρωτάθλημα της SuperLeague αρχίζει στην ώρα του.

Ένα πρωτάθλημα αλλιώτικο

Πάρτε τις θέσεις σας, στην εξέδρα των γηπέδων ή στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση, γιατί η μπάλα κυλάει ξανά από σήμερα στο χορτάρι, αναπηδώντας και κάνοντας γκελ σε μικρούς και μεγάλους.

Αρχίζει το πρώτο μεταμνημονιακό αλλά πάντα κηδεμονευόμενο από τη FIFA πρωτάθλημα αφού εδώ κι ένα μήνα στρογγυλοκάθεται στα γραφεία (και στο σβέρκο) της ΕΠΟ ο Τσέχος Πετρ Φούσεκ που φέρει τον τίτλο του υπερσυμβούλου αλλά ουσιαστικά είναι εκεί για να θυμίζει στους διοικούντες ότι το Grexit δεν πήγε διακοπές.

Θέλοντας και μη, το φετινό θα είναι ένα διαφορετικό πρωτάθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα. Μη ρωτάτε αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Αυτό κανείς δε θα το πει με σιγουριά, εφόσον στη σκηνή ανεβαίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές και από κάτω τούς παρακολουθεί το ίδιο κοινό.

Στην αφετηρία, πάντως, θα βρεθούν για τελευταία (;) φορά 16 ομάδες αφού βρίσκεται (;) σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών με στόχο τη σεζόν 2019-20 να αγωνίζονται στην SuperLeague 12 ομάδες.

Για να υλοποιηθεί το πλάνο στο τέλος της περιόδου θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες και θα ανέβει μία. Καμιά φυσικά δε θέλει να γίνει Ιφιγένεια στο βωμό του Βασιλειάδη, όλες θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν στην κατηγορία ώστε να μη χάσουν τα προνόμια που δίνει η SuperLeague στα μέλη της.

Από μειονεκτική θέση θα ξεκινήσουν ο ΠΑΟΚ (-2) και ο Παναθηναϊκός (-6) που πληρώνουν περσινές αμαρτίες των προέδρων τους στο πρωτάθλημα των (*). Ο δεύτερος, μάλιστα, από εξαιρετικά δεινή θέση, αφού του απαγορεύτηκαν οι μεταγραφές (για παίκτες κάτω των 23 ετών) και κατέφυγε στο παιδομάζωμα για να φτιάξει μια ομάδα οικονομική και παράλληλα σωτήρια.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το πρωτάθλημα θα προβάλλεται από δυο κανάλια, καθώς επτά ομάδες βρέθηκαν άστεγες τηλεοπτικά και ανέλαβε η (πάντα ελεούσα) ΕΡΤ να τις προσφέρει συμβόλαιο, παίρνοντας ένα μερίδιο της αγοράς από τη NOVA που μονοπωλούσε μέχρι τώρα τις μεταδόσεις.

Για πρώτη επίσης φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια ξένοι διαιτητές θα καλούνται για να σφυρίξουν τα σημαντικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Ο στόχος, όπως είπε ο αρχιδιαιτητής Πορτογάλος Περέιρα, είναι να ανέβει η απόδοση των επιτυχημένων διαιτησιών από το 73%, που ήταν πέρσι, στο 90% (τώρα πως προκύπτει αυτό το 73%, είναι άλλη ιστορία).

Υποτίθεται ότι στο πρωτάθλημα αυτό θα έκανε ντεμπούτο και το VAR, το Video Assistant Referee που λανσαρίστηκε μέχρι και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, για να δώσει ένα χεράκι στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου μας αλλά τα λεφτά είναι πολλά και η γραφειοκρατία μεγάλη στην Ελλάδα, οπότε μη βιάζεστε, καλό 2019 και βλέπουμε…

Μιλώντας καθαρά για ποδόσφαιρο πάντως, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για το τι μπάλα θα παρακολουθήσουμε φέτος. Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, παρά το πρώιμο της εποχής, έπαιξαν καλή μπάλα τον Αύγουστο στην Ευρώπη ανοίγοντας την όρεξη των φιλάθλων ενόψει του κυρίως πιάτου που θα σερβιριστεί τους επόμενους μήνες.

«Καλή αρχή», λοιπόν….