Το πρωτάθλημα των (*)

Μια ματιά στην επίσημη βαθμολογία, που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Super League, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η διοργάνωση που μόλις ολοκληρώθηκε θα μείνει στην ιστορία ως «το πρωτάθλημα των *».

Το πρωτάθλημα των (*)

Όπου * οι υποσημειώσεις που αναγράφονται κάτω από τον πίνακα της βαθμολογίας και οι οποίες σκοπό έχουν να διαφωτίσουν τον φίλαθλο για το πώς ακριβώς διαμορφώθηκε ο πίνακας, ύστερα από τις αφαιρέσεις βαθμών που υπέστησαν διάφορες ομάδες μέσα στην τρέχουσα σεζόν.

Και είναι τόσες πολλές αυτές οι «παρεμβάσεις» που έχουν φτάσει στο σημείο να καταλαμβάνουν στη συγκεκριμένη σελίδα χώρο μεγαλύτερο ακόμη και από τον χώρο που πιάνει ο ίδιος ο πίνακας, συνιστώντας έτσι ένα φαινόμενο μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά.

Την… τιμητική τους, σε αυτό το μνημείο «πεσόντων βαθμών», έχουν τρεις από τους τέσσερις λεγόμενους μεγάλους συλλόγους του ποδοσφαίρου μας. Με χρονολογική σειρά εμφάνισης: Ο Παναθηναϊκός (σε τρεις περιπτώσεις), ο ΠΑΟΚ (σε δυο) και ο Ολυμπιακός (σε μια περίπτωση).

Ο Παναθηναϊκός έχει «θαμμένους» στο μνημείο αυτό 8 ολόκληρους βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ πέντε, κι αν υπολογιστούν και τα δυο ματς (με Ολυμπιακό και ΑΕΚ) που έχασε στα χαρτιά, μπορεί να φτάνει και τους 11. Τέλος, τρεις βαθμούς έχει «ενταφιασμένους» ο Ολυμπιακός.

Το γεγονός ότι από το «μνημείο των πεσόντων βαθμών» απουσιάζει εντελώς το όνομα του τέταρτου «μεγάλου» του ποδοσφαίρου μας, δεν είναι διόλου άσχετο με την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος από την ΑΕΚ.

Θα πει κάποιος ότι οι άλλοι, όπως έστρωσαν, κοιμήθηκαν. Αν δεν κάνανε μαγκιές οι οπαδοί τους ή οι διοικήσεις τους, δεν θα τους αφαιρούσαν βαθμούς. Σωστά. Σωστό όμως είναι επίσης ότι στα δικαστήρια, άλλοι βγαίνουν λάδι και άλλοι ποτίζονται όξος.

Βλέποντας όλο αυτό το κατεβατό των υποσημειώσεων κάτω από τον βαθμολογικό πίνακα, με το δίκιο του να σκεφτεί ο πάσα ένας ότι ο φετινός τίτλος δεν κρίθηκε στα γήπεδα αλλά στα χαρτιά.

Και μην βαυκαλίζεστε ότι μπορεί του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα. Αντίθετα, το ξέρουμε από τώρα, ότι τη νέα σεζόν οι αστερίσκοι κάτω από τη βαθμολογία θα είναι περισσότεροι, μετά την πρόσφατη απόφαση που πήραν οι σύλλογοι-συνεταιράκια στη Λίγκα.

Αντικαθιστώντας τον κανονισμό που προέβλεπε υποβιβασμό για τις ομάδες οι οποίες δεν θα εξασφάλιζαν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα με άλλο που υπαγορεύει ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών από την αρχή της σεζόν, θα είναι ευχής έργον αν οι μισές ομάδες παραταχθούν στην αφετηρία έχοντας μηδέν βαθμούς.

  • Οι υποσημειώσεις κάτω από τη βαθμολογία της Superleague.

    Οι υποσημειώσεις κάτω από τη βαθμολογία της Superleague.