Δεν ήταν το γκολ το μεγαλύτερο κέρδος του Σισέ

O Παπέ Σισέ μπήκε νωθρά στο ματς με τον Άρη και σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν δύσκολα σήκωνε κεφάλι. Φέτος έχει τέτοια αυτοπεποίθηση που ξεπερνάει με χαρακτηριστική ευκολία τις αναποδιές που μπορεί να του παρουσιαστούν.

Δεν ήταν το γκολ το μεγαλύτερο κέρδος του Σισέ

Έναν διαφορετικό Παπέ Σισέ βλέπουμε από το καλοκαίρι. Έναν Σισέ πιο ώριμο, με τα μυαλά στο κεφάλι του και δίχως τον μεγάλο όγκο των πάλαι ποτέ «υπερβολών» στο παιχνίδι του. Δεν έχει αποβάλει βέβαια όλα τα κουσούρια του, όπως κάποιες ανόητες κάρτες που δέχεται για διαμαρτυρίες ή καυγάδες, κάτι που (ξανα)είδαμε στην Αμβέρσα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διορθωθεί με συζήτηση και όπως είπε ο Μαρτίνς, ακόμα κι αν χρειαστεί να τσακωθεί μαζί του, κάτι που έχει κάνει ήδη στο παρελθόν.

Κατά την άποψή μας, το μεγαλύτερο κέρδος του Σενεγαλέζου στόπερ δεν είναι ότι αποτελεί «φόβο και τρόμο» των αντιπάλων του στις στατικές φάσεις. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, προηγούνται κάποια πράγματα που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί στον ξένο αμυντικό με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του συλλόγου, σίγουρα αποτελεί τεράστιο παράσημο.

Παράσημο όμως είναι για τον ίδιο και η αλλαγή νοοτροπίας. Θυμόμαστε στο παρελθόν, όταν ξεκινούσε τα παιχνίδια και έκανε ένα «τσαφ», τότε αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον επηρεάσει και στην εξέλιξη του αγώνα. Σαν να τον «χτυπούσε» στο ψυχολογικό κομμάτι και έβγαζε την εικόνα ενός ποδοσφαιριστή που φοβόταν ότι θα ξαναέκανε λάθος και δεν είχε τη δύναμη να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Με τον Άρη είδαμε το ακριβώς αντίθετο. Έναν Σισέ που μπήκε νωθρά, είχε δύο κακές εκτιμήσεις στα πρώτα λεπτά (σ.σ. ένα κακό κοντρόλ με το στήθος από υπερβολική σιγουριά που κατέληξε κόρνερ και ακόμη ένα κακό κοντρόλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς), αλλά δεν τον πήρε από κάτω. Το αντίθετο μάλιστα…

Είδατε όλοι τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το παιχνίδι και πόσο κομβική ήταν η παρουσία του Σενεγαλέζου στόπερ. Εκτός από το νικητήριο τέρμα, είχε και κάποιες επεμβάσεις, ώστε να μην γίνει καν τελική πάσα (όχι μόνο τελική προσπάθεια) από τους παίκτες του Άρη.

Αυτή τη νοοτροπία την «έχτισε» με τα χρόνια, με μπόλικη δουλειά, αλλά και με πολλή συζήτηση με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Είναι παίκτης ψυχολογίας, αλλά έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει τα συναισθήματά του ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι. Όταν κάνει δηλαδή κάποιο λάθος, να μην πέφτει στο ναδίρ η ψυχολογία του.

Λάθη έκανε, κάνει και θα κάνει, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές. Το ζήτημα είναι να ξανασηκωθεί. Κι ο Σισέ στέκεται με χαρακτηριστική ευκολία στο ύψος του στο «άψε-σβήσε».