Ιωάννης Τραγάκης στο «ΦΩΣ»: Τι είπε για Βατσλίκ, Κελεσίδη, Φρονιμίδη, lockdown, Λοβέρδο και ΚΙΝΑΛ

Φανατικός Ολυμπιακός, παρακολουθεί τα πάντα σχετικά με τον Ολυμπιακό σε όλα τα αθλήματα. Έχει κοουτσάρει τον Μητσοτάκη στο μπάσκετ μου είπε και είναι εξαιρετικό 3άρι. Σιγά μην δεν γίνουν λοκντάουν...

Ιωάννης Τραγάκης στο «ΦΩΣ»: Τι είπε για Βατσλίκ, Κελεσίδη, Φρονιμίδη, lockdown, Λοβέρδο και ΚΙΝΑΛ

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ιωάννης Τραγάκης είναι ο αρχαιότερος βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι μόνο! Φανατικός Ολυμπιακός, παρακολουθεί τα πάντα σχετικά με τον Ολυμπιακό σε όλα τα αθλήματα. Τον ρώτησα για τον Ολυμπιακό και ορισμένα άλλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Έχει μεγάλες διασυνδέσεις τόσα χρόνια... Θα γίνουν λοκντάουν; Διαβάστε τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/11/2021

Για άλλο θέμα σάς πήρα τηλέφωνο, έψαχνα κάτι, αλλά πάνω στη συζήτηση άκουσα κάτι που με κέντρισε. Για πείτε μου λοιπόν.

Έκανα έρευνα, δεν υπάρχει άλλος εν ενεργεία βουλευτής στην Ευρώπη αρχαιότερος από εμένα! Έχω εκλεγεί 14 φορές βουλευτής από το 1974 και είμαι ακόμα εκλεγμένος μέσα στη Βουλή, αυτό δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη! Ένας λόρδος μόνο υπήρχε -και, ξέρεις, είναι ισόβιοι αυτοί-, αλλά απεβίωσε ο άνθρωπος πριν από δύο χρόνια. Ούτε στη γαλλική γερουσία υπάρχει.

Ηλικία λέμε;

Πώς δεν λέμε; Είμαι γεννηθείς το 1944.

Πού;

Σύνορα Νίκαιας με Κορυδαλλό.

Και ποιος σας έκανε Ολυμπιακό;

Όλοι στην οικογένεια ήταν Ολυμπιακοί!

Πρώτη αγάπη από παίκτες;

Ο Υφαντής και στη συνέχεια ο Σιδέρης.

Μήπως ο Ελ Αραμπί είναι ο πιο πλήρης φορ στην Ιστορία του Ολυμπιακού; Δεν του λείπει τίποτα!

Πραγματικά δεν του λείπει τίποτα. Οι ενέργειές του στα γκολ είναι μοναδικές, κλειστή ντρίμπλα έχει, ψύχραιμος είναι, πάσες βγάζει, κινείται οριζόντια και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού! Είναι υπερπλήρης παίκτης.

Πείτε μου για το ματς.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους φιλάθλους της ΑΕΚ, παρά την ήττα ήταν κόσμιοι. Είδαμε μεγάλο ντέρμπι, τα είχε όλα, πολλά γκολ, θέαμα, αγωνία. Συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες για το θέαμα. Κορυφαίοι του Ολυμπιακού για εμένα ήταν ο Ελ Αραμπί, ο Αγκιμπού και ο Λαλά. Και από την ΑΕΚ ο Αραούχο και ο Μάνταλος. Θέλω να πω κάτι όμως. Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Υπάρχουν τα πλέι οφ, έχει δρόμο ακόμα. Βλέπουμε ότι γίνονται εκπλήξεις, η ψαλίδα έκλεισε μεταξύ μεγάλων και μικρών, ο τελευταίος Ατρόμητος νίκησε τον ΠΑΟΚ και έκοψε δύο βαθμούς από εμάς στο Καραϊσκάκη.

Έχετε δει πολλές δεκάδες τερματοφυλάκων στον Ολυμπιακό. Ο Βατσλίκ γιατί είναι καρφωμένος στο έδαφος στις εξόδους;

Είναι το μεγάλο του μειονέκτημα αυτό. Στο πρώτο γκολ έχει 100% ευθύνη. Εμένα μου αρέσει ο Τζολάκης, πιστεύω στο παιδί αυτό. Τον είδα και στο Ολυμπιακός Β’ - Λάρισα, έκανε δύο μεγάλες αποκρούσεις.

Βλέπετε και Ολυμπιακό Β’;

Βλέπω και γυναίκες πόλο Ολυμπιακού και γυναίκες βόλεϊ Ολυμπιακού, όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού! Και είμαι φανατικός με το «ΦΩΣ» από τότε που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '50!

Ποιος ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού στις εξόδους;

Ο Γιάννης Φρονιμίδης!

Του έκανα συνέντευξη πέρσι.

Δεν έχανε ποτέ φάση ψηλά! Και ο Κελεσίδης βέβαια στη συνέχεια ,ο οποίος ήταν καταπληκτικός στις εξόδους και είχε καταπληκτικά ρεφλέξ στη μικρή περιοχή.

Πού θέλει ενίσχυση ο Ολυμπιακός; Αριστερό μπακ;

Πολλές μεταγραφές δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους. Η ομάδα είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις. Πρέπει να αποκτηθεί ένα αριστερό μπακ να βοηθήσει τον Ρέαμπτσιουκ που έχει ταχύτητα και αντοχή απεριόριστη, αλλά πρέπει να φτιάξει τα τελειώματά του, δεν έχει ασίστ.

Σε ποιον αντίπαλο είχατε ιστορικά τον μεγαλύτερο σεβασμό;

Στον Δομάζο. Και από την ΑΕΚ στον Σταματιάδη και στον Νεστορίδη. Με αυτούς τους τρεις ανέπτυξα και κοινωνικές επαφές. Θαύμαζα επίσης και τον Ταουξή, τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα, έπαιζα ποδόσφαιρο στην Κύπρο Κορυδαλλού, του είχα βάλει γκολ έξω από την περιοχή και είχε να το λέει. Τον βοήθησα αργότερα σε μεγάλη ταλαιπωρία που είχε με τα νεφρά του.

Ο Μητσοτάκης είναι ένθερμος Ολυμπιακός;

Ναι, ερχόταν και στο γήπεδο, μάλιστα ο γιος του, ο Κωνσταντίνος, φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ορισμένα ματς!

Αυτός που είναι με τη Σάκκαρη;

Ναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και καλός μπασκετμπολίστας. Είχα κοουτσάρει την ομάδα της Βουλής, ανάμεσα στους παίκτες μου ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος είναι καλό «τριάρι»! Έχει πολύ καλή διείσδυση. Παίκτη μου είχα και τον Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν το όνειρό μου να τον κοουτσάρω και να τον βγάλω αλλαγή! Όταν τον έβγαλα, γκρίνιαζε. Μου λέει «γιατί με έβγαλες;», του λέω «γιατί δεν έχεις αναπνοές»! Έπαιζε και ο Κικίλιας σε εκείνη την ομάδα. Έχω ψώνιο με τον αθλητισμό, έχω κοουτσάρει και τους παλαίμαχους της Προοδευτικής με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Μεγάλη Παρασκευή στο Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός.

Εμένα μου αρέσει από την κυβέρνηση ο Πιερρακάκης.

Βεβαίως, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά αυτό το παιδί. Μας έχει βάλει στον 21ο αιώνα με τα μπούνια. Αυτό που έχει συντελεστεί στην ψηφιακή λειτουργία του κράτους είναι μοναδικό. Κάναμε άλματα!

Να ρωτήσω κάτι στο οποίο κανείς επιστήμονας ή πολιτικός δεν μου απαντάει. Γιατί όταν βλέπαμε στις ειδήσεις επί πολλές μέρες το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας, δεν έκλεισαν οι άλλες χώρες τα αεροδρόμια και τα λιμάνια να μη βγει το πρόβλημα από την Κίνα;

Δεν έχω άποψη σε αυτό το θέμα. Θα αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κάνει έρευνες. Βλέπουμε ότι άλλαξε και ο «άνθρωπος μηδέν», δηλαδή ο πρώτος που νόσησε στην Ουχάν... Είμαι πρόεδρος στην ελληνοκινεζική ομάδα φιλίας κοινοβουλίων Κίνας και Ελλάδας.

Γι' αυτό σας ρωτάω.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, αλλά το σίγουρο είναι ένα: εμβολιαστείτε. Το εμβόλιο τώρα είναι η μόνη μας άμυνα. Εγώ έκανα και τις τρεις δόσεις, όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να κάνουν και τις τρεις δόσεις. Μη νομίζουν ότι με τις δύο δόσεις είναι ασφαλείς...

Να ρωτήσω κάτι άλλο. Πώς δεν θα γίνει λοκντάουν στην Ελλάδα; Πέρσι που φάγαμε τα λοκντάουν τον χειμώνα στο κεφάλι, τέτοια εποχή σαν σήμερα, είχαμε μικρότερο πρόβλημα απ’ ό,τι τώρα. Οι ΜΕΘ γεμίζουν. Στην Αυστρία, που είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε δυναμικό ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό, έδωσαν λοκντάουν.

Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση, είχαμε τις μισές ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τώρα. Όμως σε περιφερειακά νοσοκομεία είναι όντως τώρα οι ΜΕΘ σχεδόν γεμάτες. Η μετάλλαξη δέλτα έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Δεν γίνεται ολικό λοκντάουν διότι θα καταστρέψει ό,τι έχουμε πετύχει στον οικονομικό τομέα αλλά και στους εμβολιασμούς...

Α, αυτός είναι ο λόγος του ψέματος.

Δεν είπα εγώ για ψέμα.

Εγώ το λέω. Κατά την προσωπική μου κρίση είναι ψέμα ότι δεν θα γίνει λοκντάουν.

Το θέμα είναι ένα. Βασιζόμενοι πολλοί στο ότι θα γίνει λοκντάουν, θα σταματήσουν να εμβολιάζονται. Επιβάλλεται να εμβολιαστεί ο κόσμος και να φοράνε μάσκα και να κρατάνε αποστάσεις. Βλέπω έξω τι γίνεται, πολλοί δεν φοράνε μάσκα και δεν κρατάνε αποστάσεις.

Τοπικά λοκντάουν θα γίνουν;

Τα τοπικά λοκντάουν, όπου το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο, θα γίνονται.

----1.jpg
Ο εγγονός του με τον Κώστα Φορτούνη

Άλλο θέμα τώρα. Στις εκκλησίες θα μπαίνουν και ανεμβολίαστοι με rapid test. Θα μπαίνουν υγιείς, αλλά θα βγαίνουν άρρωστοι! Θα τους κολλάνε οι εμβολιασμένοι... Και είναι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία, ευπαθείς ομάδες...

Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση κάνει αυτό που αποφάσισε η ίδια η Ιερά Σύνοδος. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει τον έλεγχο... Εκεί υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί... Από εκεί και πέρα, μέσα στην εκκλησία και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι πρέπει να φοράνε μάσκες. Και πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Αν γίνουν αυτά, η μετάδοση είναι πολύ δύσκολη από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους.

Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ποιος θέλετε να νικήσει;

Ο Λοβέρδος είναι Ολυμπιακός και έχουμε συνυπάρξει σε εκατοντάδες ματς στο Καραϊσκάκη και στο ΣΕΦ. Όμως δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Ούτε καν θα εκφράσω άποψη ποιος είναι ο καταλληλότερος για το ΚΙΝΑΛ.

Ο Λοβέρδος είπε ότι, αν εκλεγεί, αποκλείεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν βγει ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκλείεται;

Είναι απρόβλεπτος...

Τελευταίο. Πείτε μου το πιο τρελό ρουσφέτι που σας έχουν ζητήσει τόσα χρόνια.

(γελάει). Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε, μου το έχουν ζητήσει! Γιατί είμαι πολιτικός που γύρναγα στις γειτονιές, έχω ασχοληθεί πολύ με τον κόσμο. Και έχω υποστηρίξει όλους τους προέδρους της ΝΔ.