Ο Ατρόμητος Κάναντι

Με την επιλογή του Νταμίρ Κάναντι για τη θέση του προπονητή ο Ατρόμητος είναι σα να κέρδισε το τζακ ποτ στο μεγάλο λαχείο.

Ο Ατρόμητος Κάναντι

«Κάναντι, Ποιος Κάναντι;» αναρωτιόνταν όλοι στην ποδοσφαιρική πιάτσα, όταν τον περασμένο Ιούνιο η διοίκηση της ΠΑΕ ανακοίνωνε τον εκλεκτό της για τον πάγκο της ομάδας. Εννιά μήνες μετά, αυτός ο άσημος Κάναντι έχει βάλει τα γυαλιά σε όλους τους συναδέλφους του και, με όσα θαυμαστά έχει πετύχει στον Ατρόμητο, φλερτάρει δικαιότατα με τον τίτλο του καλύτερου προπονητή στη Super League.

Τυχαίο; Καθόλου. Μπορεί να μη διαθέτει κανένα ιλουστρασιόν όνομα αλλά, όπως αποδείχτηκε, ο γεννημένος στη Βιέννη από Σερβοκροάτες γονείς τεχνικός, έχει όλα εκείνα τα προσόντα για να πάραξει έργο σε ομάδες, που δεν είναι γεννημένες πρωταγωνίστριες αλλά ονειρεύονται μια μέρα να γίνουν, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τις εμπνεύσει και να τις οδηγήσει.

Να, μια ομάδα σαν τον Ατρόμητο, δηλαδή. Νοικοκυρεμένη, που έχει σταθερή διοίκηση, προπονητικό κέντρο, γήπεδο και ένα συγκεκριμένο κοινό. «Θέλαμε κάτι καινούριο. Κάτι νέο» είπε ο Δημήτρης Σπανός στην παρουσίαση του Κάναντι, δικαιολογώντας την επιλογή του. Ένας νέος, όμως, σε άγνωστο περιβάλλον συνιστά πάντα ρίσκο. Ο Σπανός ήταν αποφασισμένος να το πάρει: «Υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί και να καταλάβει ποιο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο» εξήγησε.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Ώσπου να μάθει την ομάδα, ο Κάναντι ο Ατρόμητος είχε υποστεί δυο βαριές ήττες σε φιλικά προετοιμασίας και οι επαΐοντες άρχισαν να βάζουν στοιχήματα για το αν θα προλάβει την παρέλαση. Περιττό να πούμε πόσο έξω έπεσαν. Ο Αυστριακός, και την 28η Οκτωβρίου «παρέλασε» και την 25η Μαρτίου θα «παρελάσει». Και το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι σε ποια σειρά θα είναι ο Ατρόμητος εκείνη τη μέρα (σήμερα φιγουράρει στην 4η θέση της βαθμολογίας).

Το μεγάλο κίνητρο

Ο Κάναντι δεν έκανε κανένα όνομα ως ποδοσφαιριστής. Ένας γυρολόγος ήταν που άλλαξε μια ντουζίνα ομάδες σε δώδεκα χρόνια. Γι΄ αυτό, όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής, δεν είχε συστάσεις κι αναγκάστηκε να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Πρώτη του δουλειά ήταν η ομάδα ενός χωριού, η Άλταχ που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Αυστρίας. Τον έκαιγε, όμως, η επιθυμία να αναδειχθεί και δούλεψε σκληρά για να πετύχει τον στόχο. Τον πρώτο που είχε βάλει...

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μια ψυχολόγος τον είχε βοηθήσει να βάλει τάξη στο χάος της ζωής του. Πως; Θέτοντας στόχους. Η ιστορία, λέει, ότι πέτυχε τον πρώτο στόχο. Ανεβάζοντας την Άλτεχ στην 1η κατηγορία, ανέβασε και τις δικές του μετοχές. Η πρόταση της Ραπίντ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Όμως ο πήχης παραήταν ψηλά και πέρασε από κάτω. Ο Ατρόμητος του έδωσε την ευκαιρία να πατήσει ξανά στα πόδια του και να κάνει ένα μικρό βήμα μπροστά στην καριέρα του.

Ο Κάναντι δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ξέρει ότι, για να βελτιωθεί, να γίνει καλύτερος, πρέπει να δουλέψει υπεύθυνα και αυτό κάνει από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Περιστέρι. Δεν είναι αυτός που ανακάλυψε την Αμερική. Τα πράγματα είναι απλά στο ποδόσφαιρο. Αν τα κάνεις σωστά, θα έχεις αποτελέσματα. Ο Αυστριακός έχει πλάνο και το ακολουθεί ευλαβικά... Με τη συμπεριφορά του έχει κερδίσει τους παίκτες. Με τις μετρημένες δηλώσεις του έχει κερδίσει την κοινή γνώμη.

«Αν οι στόχοι υλοποιηθούν, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μείνει για πολλά χρόνια» είχε πει ο μεγαλομέτοχος του Ατρομήτου στην παρουσίαση του Κάναντι. Οι στόχοι της ομάδας υλοποιήθηκαν και με το παραπάνω. Φοβάμαι όμως ότι ο Κάναντι δύσκολα θα μείνει γιατί οι Σειρήνες ηχούν ήδη στα αυτιά του. Τουλάχιστον, τώρα η διοίκηση ξέρει τι να κάνει. Θα ψάξει να βρει έναν άλλο Κάναντι...