ΑΕΚ- Παναθηναϊκός: Ο Βιγιαφάνιες έδειξε το δρόμο…

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έχοντας τον Λούκας Βιγιαφάνιες «κινητήριο μοχλό» και τον παίκτη που έβαλε τους κανόνες στο παιχνίδι του «τριφυλλιού»

ΑΕΚ- Παναθηναϊκός: Ο Βιγιαφάνιες έδειξε το δρόμο…

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες ήταν ο «παίκτης κλειδί» για τη νίκη του Παναθηναϊκού απόψε στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ και η προσφορά του στην επιτυχία φάνηκε όταν… έλλειψε από το χορτάρι!

Όταν άρχισε να βγάζει κράμπες και ζήτησε αλλαγή στο 70’ από τον Μπόλονι, οι «πράσινοι» έχασαν τον… μαέστρο τους και μάλιστα το κενό έδειξε μεγαλύτερο όταν ο Αγιούμπ που τον αντικατέστησε δεν μπορούσε καν να προσεγγίσει πνευματικά το ματς.

Ο Παναθηναϊκός φάνηκε στα πρώτα 15 λεπτά να ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξή του από την αριστερή του πτέρυγα με Ζαγαρίτη - Μαουρίσιο - Βιγιαφάνιες.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον είχε το «τρικ» του Μπόλονι με τον Αλεξανδρόπουλο σε θέση... δεκαριού για να πρεσάρει τον χώρο μπροστά του στη μεσαία γραμμή.

Η στόχευση ήταν να «απονευρωθεί» ο άξονας της ΑΕΚ και να μην υπάρχει καμία περίπτωση δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων μπροστά από τους αμυντικούς.

Το πλάνο πέτυχε διότι η «Ένωση» είχε σε κακή κατάσταση τους Τάνκοβιτς, Κρίστισιτς, Λιβάγια με συνέπεια οι «πράσινοι» να βγάζουν φάσεις από τα αριστερά.

Την ίδια στιγμή ο Βιγιαφάνιες έβαζε… ζάχαρη στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γραμμών στην επίθεση.

Ήταν εκείνος που δημιουργούσε χώρους και προϋποθέσεις για να «πλαγιοκοπήσουν» οι μπακ την άμυνα της ΑΕΚ και ειδικότερα τον Ινσούα.

Το «τριφύλλι» προηγήθηκε με 0-2 και μετουσίωσε στον πίνακα του σκορ την ανωτερότητά του σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την… τύχη του.

Κι αυτό διότι αν δει κανείς προσεκτικά το πλασέ του Κουρμπέλη στο δεύτερο γκολ, ουσιαστικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν πλασάρει κανονικά, αλλά η μπάλα καταλήγει στο δοκάρι και στα δίχτυα λόγω… των φάλτσων που είχε!

Η ΑΕΚ προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα για ανατρέψει την κατάσταση με τους Γκαρσία και Παουλίνιο, ώστε να φέρει τους αντιπάλους της σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός».

Ωστόσο δεν μπορούσε να ρισκάρει με πίεση ψηλά, διότι υπήρχε τεράστια ανασφάλεια και ανισορροπία στα μετόπισθεν, ενώ οι χώροι στην άμυνα του Παναθηναϊκού έγιναν μικρότεροι.

Την ίδια στιγμή οι «πράσινοι» διαχειρίζονταν την κατάσταση με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αδικαιολόγητη οπισθοχώρηση

Ο Βιγιαφάνιες ζήτησε αλλαγή και αντικαταστάθηκε στο 70' από τον Αγιούμπ. Ο Μπόλονι τράβηξε μπροστά από τους σέντερ μπακ του τον Κουρμπέλη και ο Αγιούμπ τοποθετήθηκε πίσω από τον Καρλίτος, που πήρε τη θέση του Μακέντα στην επίθεση.

Με την κίνηση αυτή η ΑΕΚ πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και αύξησε την πίεσή της.

Ο Μπόλονι έβγαλε τον Αλεξανδρόπουλο και πέρασε στο ματς τον Πούγγουρα θέλοντας να «κλειδώσει» τη νίκη, αλλά έχασε τρεξίματα στο κέντρο, ενώ το γκολ του Ολιβέιρα έβαλε... φωτιά στο ΟΑΚΑ και παραλίγο να «κλέψει» τον έναν βαθμό.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τρεις βαθμούς, αλλά και… ένεση αυτοπεποίθησης, καθώς οι παίκτες του είδαν πως εάν παίξουν σωστά και συγκεντρωμένα μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος…