Επικοινωνιακή νίκη της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο θέμα των 3 παικτών που πήγαν στο πάρτι

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για την έξυπνη επικοινωνιακή στάση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο σοβαρό θέμα που προέκυψε με τη συμμετοχή «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών στο περιβόητο πάρτι του αθηναϊκού ξενοδοχείου, αλλά και για τις... αρρυθμίες του VAR και των διαιτητικών ομάδων στα παιχνίδια της περασμένης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Επικοινωνιακή νίκη της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο θέμα των 3  παικτών που πήγαν στο πάρτι

Παράταιρο με το κλίμα που γενικά επικρατεί στον Ολυμπιακό αυτό το διάστημα ήταν ό,τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής (8/11) και αποκαλύφθηκε χθες (9/11), σχετικά με τη συμμετοχή των τριών ποδοσφαιριστών του στην υπόθεση παράνομης συγκέντρωσης στο ξενοδοχείο της Αθήνας με σκοπό τη διασκέδαση. Προφανώς ήταν και σαφώς παράταιρο με την ίδια την εποχή. Με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό να είναι σε ισχύ, σαφώς δεν ήταν και το πιο… έξυπνο από τους Σεμέδο, Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο να μην μπορέσουν να κρατηθούν. Και να συνδέσουν και το όνομα της ομάδας τους σε αυτή την ιστορία, πέραν της δικής τους εμπλοκής. Με τους δύο, μάλιστα, να είναι και στις επιλογές των ομοσπονδιακών προπονητών των χωρών τους για τα παιχνίδια των προσεχών ημερών. Ο Σεμέδο να ψάχνει τη μόνιμη θέση στην ενδεκάδα της Πορτογαλίας και ο Ραντζέλοβιτς να έχει κληθεί για πρώτη φορά στην ανδρική εθνική ομάδα της Σερβίας. Θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει και για άλλους λόγους δηλαδή, πέραν του κινδύνου για τον κορονοϊό, αυτό το «ξεφάντωμα».

Από κει και πέρα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη η αντίδραση του ίδιου του Ολυμπιακού και μάλιστα, εν αντιθέσει με αυτήν των ποδοσφαιριστών, να αποτελεί έξυπνη επικοινωνιακή στάση εκ μέρους της πειραϊκής ΠΑΕ. Διότι δεν είναι μόνο το λογικό του πράγματος. Ότι εν καιρώ καραντίνας δημιουργείται σοβαρό ζήτημα όταν οι παίκτες μιας ομάδας κάνουν του… κεφαλιού τους. Ούτε ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπαικτών τους, στον Ολυμπιακό ή στις εθνικές ομάδες, συμμετέχοντας άνευ λόγου σε εκδήλωση συγχρωτισμού. Είναι και ότι ο Ολυμπιακός με την άμεση αντίδρασή του στέλνει το μήνυμα ότι παραμένει κοινωνικός αρωγός σε όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κράτος και τους πολίτες για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού. Οτιδήποτε άλλο για τον σύλλογο θα ήταν λάθος. Και με επίσης σωστή από κάθε άποψη -ουσίας και επικοινωνίας- την απόφαση να πληρωθούν τα πρόστιμα από τους παίκτες και να καταβληθούν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας, το οποίο δέχεται διαρκή πίεση τον τελευταίο καιρό. Συμβολική κίνηση με μεγάλη σημασία.

Όσον αφορά τους ίδιους τους παίκτες, ασφαλώς και δεν έκαναν κανένα «έγκλημα» πηγαίνοντας να διασκεδάσουν μετά από αγώνα της ομάδας τους κι ενώ ακολουθούσε ρεπό ή ταξίδι για να ενσωματωθούν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Σε άλλες περιόδους όμως. Η στάση τους σε μια δύσκολη περίοδο χαρακτηρίζεται ανεύθυνη. Σε κάθε περίπτωση. Ειδικά όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, τα οποία έχουν και την πρόσθετη υποχρέωση να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε τέτοιες περιστάσεις. Κι όχι προς αποφυγή. Ας τους γίνει μάθημα όχι μόνο για την επαγγελματική συνέχειά τους στον Ολυμπιακό ή σε οποιοδήποτε άλλο κλαμπ αλλά και για την ίδια τη ζωή τους…

Σε προβλήματα τεχνολογίας αποδόθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις του VAR, όταν χρειάστηκε η παρέμβασή του στην αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό. Είναι κάτι που λογικά μπορούσε να συμβεί με γενικό το πρόβλημα επικοινωνιών και διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες λόγω των μέτρων και της επιβάρυνσης στη σχετική χρήση. Ως εκ τούτου, η κριτική μας περί φοβισμένης διαιτησίας σε γήπεδο και στούντιο στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν υπερβολική. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι ήταν μια καλή διαιτησία. Ειδικά μέχρι την ώρα που δόθηκε και ακυρώθηκε το πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ δεν ήταν καθόλου καλή η παρουσία του Παπαδόπουλου και των συνεργατών του.

Αλλά, βέβαια, το VAR δεν λειτούργησε πάντα σωστά ακόμη κι όταν δεν υπήρχε αναπόφευκτη καθυστέρηση στη χρήση του. Στη Ριζούπολη για παράδειγμα με τις αποφάσεις για τα πέναλτι του ΠΑΟΚ και κυρίως για το τελευταίο. Και δεν είναι δίκαιο αυτό που λέγεται, ότι δεν έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης, διότι ακόμη και μετά το δεύτερο γκολ που δέχτηκε, ο Απόλλων είχε τη διάθεση και το κουράγιο να επιτεθεί ξανά για να επιδιώξει δεύτερη ισοφάριση. Με το δήθεν πέναλτι στο φινάλε έχασε όποιον μικρό χρόνο και λιγοστές πιθανότητες υπήρχαν. Συνεπώς ήταν μια απόφαση που έπαιξε ρόλο. Το βασικότερο, ήταν μια απόφαση λάθος. Κι εκεί δεν ήταν ευθύνη της τεχνολογίας, όπως αυτή της Κρήτης που εξόργισε τον Κλάτενμπεργκ. Ήταν ευθύνη επιλογών του, η οποία επίσης θα πρέπει να τον εξοργίζει…

Εδώ που τα λέμε, βέβαια, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σωστά ολόκληρο σύστημα για την περίφημη τηλεκπαίδευση. Το VAR θα μας ενοχλεί; Ήταν ένα ζήτημα που είχαμε εντοπίσει όταν αποφασίστηκε η λειτουργία των σχολείων μέσω του συγκεκριμένου συστήματος. Το παρελθόν της πρώτης καραντίνας δεν επέτρεπε ευοίωνες προβλέψεις. Εάν το πρόβλημα ήταν γενικότερο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σταδιακά θα επιλυθεί και στην Ελλάδα. Όπως είχαμε πει και τις προάλλες, η αισιοδοξία δεν… περισσεύει.

Για τον Ολυμπιακό, τέλος, το μεγαλύτερο κέρδος από τη νίκη στο Ηράκλειο είναι ότι θα έχει ηρεμία και καλή προετοιμασία στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος. Κάτι που θα ισχύσει και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, με το σερί νικών -έστω και με αγκομαχητό στη Ριζούπολη- στις μέρες του Πάμπλο Γκαρσία. Κάτι που φυσικά δεν θα ισχύσει στον Παναθηναϊκό και τα δικά του μεγάλα προβλήματα.