Οι παλιές καραβάνες και το... πόστερ του Άρη

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τις παλιές καραβάνες που έλαμψαν στην 5η αγωνιστική της Super League.

Οι παλιές καραβάνες και το... πόστερ του Άρη

Πόστερ τη φωτογραφία της βαθμολογίας θα κάνουν οι φίλοι του Άρη βλέποντας από χθες το βράδυ την ομάδα τους καμαρωτή καμαρωτή στην 1η θέση της βαθμολογίας, έχοντας τέσσερις βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ, μετά και τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Ενώ η αύρα του Άρη καλά κρατεί, η μιζέρια του ΠΑΟΚ συνεχίζεται. Μετά τις ισοπαλίες με Βόλο και Ατρόμητο, χθες στο ΟΑΚΑ άφησε άλλους δυο βαθμούς στο 1-1 με την ΑΕΚ, τον κακό του δαίμονα τον τελευταίο χρόνο (είχε ηττηθεί από αυτή και την 1η Ιουλίου στην Τούμπα). Και πάλι καλά γιατί θα μπορούσε να αφήσει και τρεις...

Σε μια αγωνιστική που οι παλιές καραβάνες έκαναν παρέλαση στα ελληνικά γήπεδα, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ πήρε τη σκυτάλη από τους Ελ Αραμπί, Βάτερμαν, Μπαράλες και με ένα γκολ-σήμα κατατεθέν «κάρφωσε» τον ΠΑΟΚ, όπως ακριβώς έκανε με τη Βόλφσμπουργκ πριν από έναν μήνα.

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (Τάνκοβιτς δημιουργός, Καρίμ εκτελεστής) φαινόταν να κερδίζουν την παρτίδα από τις αντίστοιχες του ΠΑΟΚ (Τσόλακ, Ουαγκέ, Νινούα, Μουργκ) όταν ο Αυστριακός που ήταν η τελευταία αλλαγή του Φερέιρα έκανε ονειρικό ντεμπούτο, σημειώνοντας το γκολ της ισοφάρισης στο 89’.

Το ντέρμπι των «Δικεφάλων» σημαδεύτηκε και από την επιλογή του Καρέρα να χρησιμοποιήσει μόνο έναν Έλληνα στην αρχική 11άδα, τον τερματοφύλακα Τσιντώτα, δίπλα σε δυο Ουκρανούς, έναν Ρουμάνο, έναν Κροάτη, έναν Σέρβο, έναν Ιρανό, έναν Σουηδό, έναν Τυνήσιο κι έναν Αλβανό!

Ωστόσο, ένας αλλά λέων… Ο Τσιντώτας ήταν αυτός που έκλεψε στο τέλος την παράσταση, σώζοντας την εστία του στις καθυστερήσεις στο τετ α τετ με τον Σφιντέρσκι.

«Espiazione» στα ιταλικά θα πει «εξιλέωση»… Mπροστά δεν ήμασταν αλλά είναι πολύ πιθανό ο Κίκο Μακέντα να ξεστόμισε τη λέξη όταν σημείωσε στην τελευταία φάση του αγώνα το 2-2 για τον Παναθηναϊκό στο ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Το γκολ αυτό ήταν μια εξιλέωση για τον Ιταλό φορ, ο οποίος νωρίτερα είχε χάσει πέναλτι, που θα έδινε προβάδισμα στην ομάδα του με 2-1.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός στο χθεσινό ματς έπεσε από έναν πύργο του «Γεντί Κουλέ» και όχι μόνο δεν τσακίστηκε αλλά βρήκε και… πορτοφόλι. Παραμένει ωστόσο χωρίς νίκη στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος προπονητής Λάζλο Μπόλονι έχει πολλή δουλειά από σήμερα να κάνει…

Ο ΟΦΗ πληγώθηκε για άλλη μια φορά φέτος στα τελευταία λεπτά. Αγνοεί τη νίκη στην έδρα του από την 1η Μαρτίου (3-0 τη Λαμία) και ίσως να έχανε από τον Παναθηναϊκό αν ο Μπόι Βάτερμαν δεν έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του. Ο 36χρονος Ολλανδός γκολκίπερ σταμάτησε ουκ ολίγες φορές τους «πράσινους», με χαϊλάιτ στην εμφάνισή του την απόκρουση του πέναλτι.

Ο Χερόνιμο Μπαράλες, πρώτος σκόρερ στην επαγγελματική Ιστορία του Αστέρα Τρίπολης, όταν βλέπει την ΑΕΛ… σεληνιάζεται καθώς έχει σκοράρει και τις τέσσερις φορές που βρήκε απέναντί του τη λαρισινή ομάδα. Χθες μάλιστα σημείωσε δυο γκολ βοηθώντας τον Αστέρα να πάρει τη νίκη με 3-1 που τον κρατάει ψηλά στη βαθμολογία.

Λίγη από τη λάμψη του Μπαράλες έκλεψε ο τερματοφύλακας, ο Νίκος Παπαδόπουλος, που έκοψε τον βήχα των γηπεδούχων όταν αποφάσισαν να γίνουν απειλητικοί. Τις τελευταίες ελπίδες τους, όταν μείωσαν στο 89’, έθαψαν δυο αλλαγές του Ράσταβατς, ο Λουίς Φερνάντεθ και ο Μπόρχα Φερνάντεθ, που συνδυάστηκαν για το 1-3 στο 90’+4’.

Η ΑΕΛ ακόμη ψάχνει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα και με έναν βαθμό από τέσσερα παιχνίδια θα πρέπει να την πιάνει ίλιγγος κοιτώντας προς τα… κάτω.