Ο Kλάτενμπεργκ εξηγεί τον νέο κανονισμό για το «χέρι»

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ αναφέρθηκε στο νέο κανονισμό για το «χέρι» στη στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα Daily Mail

Ο Kλάτενμπεργκ εξηγεί τον νέο κανονισμό για το «χέρι»

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής της Super League απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον νέο κανονισμό για το «χέρι», με αφορμή τα όσα έγιναν στο ματς της Τότεναμ με τη Νιούκαστλ.

Αναλυτικά όσα έγραψε

Ποιος είναι ο κανονισμός για το χέρι;

«Είναι φάουλ εάν ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα με το χέρι ή με το σημείο του χεριού του κάτω από το μανίκι όταν έχει κάνει το σώμα του «αφύσικα μεγαλύτερο». Αυτό ισχύει ακόμη και αν η μπάλα εξωστρακιστεί από έναν αντίπαλο στο χέρι του, όπως και με το πέναλτι που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Ντόχερτι μετά την κόντρα της μπάλας από τον Γουίνκς. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο νόμος δεν προσφέρει στο πνεύμα του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οπαδοί είναι απογοητευμένοι».

Πότε θεσπίστηκε αυτός ο νόμος;

«Αν και άρχισε να μαστίζει μόνο την Premier League αυτή τη σεζόν, ο νέος νόμος εισήχθη από την IFAB – τους νομοθέτες του παιχνιδιού – το καλοκαίρι του 2019. Η IFAB πρόσθεσε ότι κάτι παραπάνω από το ύψος του ώμου δεν ήταν «φυσική» θέση, εξ ου και η τιμωρία του Ντάιερ την Κυριακή. Αντί να επισπεύσουν αυτούς τους κανόνες για να εισαχθούν το 2019-20 την ίδια σεζόν με το VAR, ο επικεφαλής της PGMOL (επιτροπή διαιτησίας στην Αγγλία) Ράιλι αποφάσισε να καθυστερήσει την εισαγωγή αυτού του κανονισμού στην Πρέμιερ Λιγκ έως το 2020-21».

Ο κανονισμός δεν ήταν ήδη σε ισχύ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018;

«Μια ερμηνεία ήταν. Η FIFA αποφάσισε να πάρει μια σκληρή απόφαση για το χέρι μέσα στην περιοχή στη Ρωσία. Ίσως θυμάστε ότι ο Ιβάν Περίσιτς της Κροατίας τιμωρήθηκε στον τελικό εναντίον της Γαλλίας. Συνολικά, υπήρξε ρεκόρ με 29 παραβάσεις που δόθηκαν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, πολλές από αυτές μετά από αμφισβητούμενες αποφάσεις για χέρι».

Θα αλλάξει η Premier League την προσέγγισή τους στα χέρια;

«Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν την ερμηνεία του νόμου, δηλαδή αυτό που θεωρούν ως «αφύσικη» θέση. Τα κακά νέα είναι ότι είναι απίθανο να το κάνουν. Αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των μετόχων τον Οκτώβριο. Όμως, επιστρέφοντας σε έναν πιο επιεική τρόπο να βλέπεις το χέρι, θα υπάρχουν ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι με άλλους κανονισμούς στο πρωτάθλημα και με άλλους κανονισμούς στις διοργανώσεις της UEFA. Επιπλέον, οι αρχηγοί της Πρέμιερ Λιγκ θα ανησυχούσαν για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού αλλάζοντας την προσέγγισή τους στο χέρι κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Περιμένω πολλούς ακόμη μήνες, φοβάμαι».

Τι πιστεύουν οι διαιτητές;

«Οι παίκτες και οι προπονητές δεν έχουν καθυστερήσει την κριτική τους για τον κανονισμό και, είτε το πιστεύουν είτε όχι, αν και τον εφαρμόζουν διαιτητές, σε ορισμένους δεν αρέσει. Υπάρχουν αξιωματούχοι της PGMOL που πιστεύουν ότι αυτή η νέα ερμηνεία για το χέρι είναι σκληρή για τους αμυντικούς και κάνει τους διαιτητές να φαίνονται ασυγχώρητοι. Οι διαιτητές κρίνονται για κάθε αγώνα και λαμβάνουν σχόλια από τους παρατηρητές. Εάν δεν εφαρμόζουν το νόμο με τον τρόπο που τους λένε, κινδυνεύουν να υποβιβαστούν ή να πέσουν. Αυτό θα τους κόστιζε χρήματα και ένα σημαντικό κομμάτι των μισθών τους με βάση τα μπόνους από παιχνίδι σε παιχνίδι».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110