Χανιά: Αουτσάιντερ με… στόφα φαβορί!

Τα Χανιά με ντεμαράζ έφτασαν στην τρίτη θέση και σε απόσταση βολής από τη δεύτερη που οδηγεί στο μπαράζ για την άνοδο στη Super League 1.

Χανιά: Αουτσάιντερ με… στόφα φαβορί!

Όταν στην αρχή της σεζόν έγινε μια πρώτη εκτίμηση δυνάμεων των συλλόγων που θα έπαιρναν μέρος στο πρωτάθλημα, αμέσως πίσω από τους τρεις που έπεσαν από τη Super League 1, δηλαδή τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Λεβαδειακό, τοποθετούνταν τα Χανιά. Οι Κρητικοί, που προέρχονταν από μια πετυχημένη σεζόν που είχε χαρακτηριστεί ως μεταβατική περίοδος, έμοιαζαν να είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα, δηλαδή να διεκδικήσουν την άνοδο. Και η αλήθεια είναι πως συγκέντρωναν όλα τα στοιχεία για μια πορεία πρωταθλητισμού.

Ποιοτικό ρόστερ, αποτελούμενο από τη βάση της περασμένης περιόδου και με επιλεκτικές προσθήκες σε θέσεις όπου εκτιμήθηκε πως υπήρχε ανάγκη ενίσχυσης. Προπονητής με εμπειρία από την κατηγορία και ειδικότερα να ανεβάζει ομάδες, στο πρόσωπο του Αλέκου Βοσνιάδη. Διοίκηση με σταθερότητα στο οικονομικό πλάνο, που θα απάλλασσε τους παίκτες από κάθε άλλη έγνοια πέρα από τα αγωνιστικά. Και πολύ κόσμο που χρόνια περιμένει να ξεκολλήσει η ομάδα από τις μικρότερες κατηγορίες και να βρεθεί επιτέλους στα «μεγάλα σαλόνια». Όλα αυτά στην αρχή τουλάχιστον για κάποιον λόγο δεν λειτούργησαν, τα «δελφίνια» περιορίστηκαν σε αργές πλεύσεις και με μόλις δύο νίκες σε επτά ματς κινούνταν σταθερά έξω από τη ζώνη των πλέι οφ που αποτελεί τον μίνιμουμ στόχο της περιόδου.

Η ψυχραιμία και η υπομονή που επέδειξαν άπαντες στις τάξεις του συλλόγου σε αυτήν τη δυσχερή περίοδο επιβραβεύτηκε όταν στη συνέχεια μπήκε μπροστά το τούρμπο και οι «κυανόλευκοι» έκλεισαν την κανονική περίοδο πριν από την άδοξη διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού στην τρίτη θέση και σε απόσταση βολής από τη δεύτερη που οδηγεί στο μπαράζ για την άνοδο. Στο ευκταίο σενάριο της έγκαιρης επανέναρξης της περιόδου και ολοκλήρωσής της βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ο ΑΟΧ θα έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει στην υπέρβαση αν συνεχίσει με τις ίδιες υψηλές ταχύτητες του προηγούμενου τριμήνου.


Ο μετρ των ανόδων

Ο Αλέκος Βοσνιάδης είναι ένας προπονητής που έχει γράψει ατέλειωτα χιλιόμετρα στους πάγκους, ιδιαίτερα ομάδων Β’ Εθνικής. Σπεσιαλίστας να χαρίζει ανόδους όπου δουλεύει, είτε από τις μικρότερες κατηγορίες, όπως έκανε με το Πολύκαστρο και την Αναγέννηση Επανομής, είτε και στα «μεγάλα σαλόνια». Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η ιστορική άνοδος της Νίκης Βόλου στη Super League, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια εκτός από τους Θεσσαλούς πρόλαβε να στείλει στην πρώτη κατηγορία και την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Κόουτς που δεν έχει πρόβλημα να δουλεύει και με έμπειρους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές και με νεαρούς.

Για όλους έχει τα κουμπιά τους και παίρνει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, αρκεί φυσικά να έχει την ηρεμία και τον χρόνιο να δουλέψει μαζί τους. Και στα Χανιά τού δίνεται αυτή η δυνατότητα. Ακόμα και όταν ξεκίνησε με δύο νίκες σε επτά παιχνίδια περιοριζόμενος στη δέκατη θέση, η διοίκηση τον στήριξε απόλυτα και δικαιώθηκε. Στα δέκα πιο πρόσφατα παιχνίδια οι Κρητικοί είναι αήττητοι μετρώντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ διαθέτουν την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία. Σε θέση βολής από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης, ο 59χρονος κόουτς και οι παίκτες του αδημονούν για την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης για να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν στη μέση.


Ομαδική δουλειά
Παίκτες ποιότητας υπάρχουν σε όλες τις γραμμές των Χανίων. Δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ο «αστέρας» της ομάδας όταν η δουλειά γίνεται ομαδικά, υπό την καθοδήγηση του Βοσνιάδη. Ακόμα και ο Νίκος Κουσκουνάς με τις συνεχόμενες σεζόν με πάνω από 20 γκολ στην καθεμία, φέτος έχει σκοράρει μόνο τέσσερις φορές. Όλοι συνδράμουν και είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους παίκτες που έχουν πετύχει τρία γκολ στη δεύτερη θέση των σκόρερ είναι και ο Ξενοφώντας Πάνος, ο δεξιός μπακ των «δελφινιών».

Πληθωρική η παρουσία του Νίκου Βρεττού με γκολ και ασίστ στο ενεργητικό του, ενώ ο γκολκίπερ που πιστώνεται την έξοχη αμυντική επίδοση είναι ο έμπειρος Φώτης Κουτζαβασίλης, με την αμέριστη συμπαράσταση των παικτών που στελεχώνουν τα μετόπισθεν. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο πως πρόκειται για μια προσπάθεια με σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν» που έχουν δεχθεί και την υποστηρίζουν οι ποδοσφαιριστές και τα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτή την προσέγγιση.


Εγγύηση ηρεμίας
Στα Χανιά βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να πορεύονται με διοικητική ηρεμία, καθώς ο Αντώνης Ροκάκης και οι συνεργάτες του για μία ακόμα σεζόν φροντίζουν να λειτουργούν όλα σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Οι ίδιοι φρόντισαν να ανεβάσουν το μπάτζετ και συνακόλουθα την ποιότητα του ρόστερ των «δελφινιών» και με τους παίκτες πρώτης γραμμής που κράτησαν από την περασμένη περίοδο και με αυτούς που έφεραν το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο.

Οι πληρωμές γίνονται απρόσκοπτα, οι συμφωνίες τηρούνται κατά γράμμα και παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από τα τηλεοπτικά είναι μικρότερα από όσο υπολόγιζαν εξαρχής οι επιτελείς των Κρητικών, φροντίζουν με δικούς τους πόρους να διευθετούν κάθε εκκρεμότητα αφήνοντας τον Αλέκο Βοσνιάδη και τους παίκτες να ασχολούνται αμιγώς με το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτονόητα ενδεχομένως τα παραπάνω, αλλά σε άλλες χώρες. Για την Ελλάδα ακόμα και στο επαγγελματικό επίπεδο πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αποτελούν ζητούμενο, που τουλάχιστον στα Χανιά εκπληρώνεται και με το παραπάνω.


Κόσμος… υπάρχει

Τα Χανιά είναι μια ομάδα με πολύ κόσμο δυνητικά στο πλευρό της. Μετά τον ΟΦΗ είναι ο λαοφιλέστερος σύλλογος στην Κρήτη, αν και το γεγονός αυτό δεν αποτυπώνεται πάντα στην προσέλευση των φιλάθλων στο γήπεδο. Έχουν περάσει και δύσκολες σεζόν σε μικρότερες κατηγορίες τα «δελφίνια» και εκεί δύσκολα θα τους ακολουθούσε η πλατιά λαϊκή βάση που περιμένει και ελπίζει σε πολύ περισσότερα από την αγαπημένη της ομάδα.

Φέτος, που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, ξυπνάει σταδιακά και ο κοιμώμενος γίγαντας που είναι οι φίλαθλοι του ΑΟΧ. Και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι οργανωμένοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως και στις καλές και τις κακές ημέρες βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των «κυανόλευκων». Κάθε αγωνιστική και περισσότεροι και με τη φόρα που είχε πάρει η ομάδα αναμένονταν γεμάτες κερκίδες στα Περιβόλια στα πλέι οφ, όμως για την ώρα οι προσδοκίες αυτές τοποθετούνται σε μελλοντικό χρόνο, μέχρι τουλάχιστον να νικηθεί ο κορονοϊός που πάγωσε κάθε αθλητική δραστηριότητα και στη χώρα μας.