Μπαλίτσα ρε εσείς, όχι θέατρο σκιών!

Ένα πρωτάθλημα όπου κάποτε γέμιζε τις εξέδρες και κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε της σεζόν τείνει να εξελιχθεί σε θέατρο σκιών.

Μπαλίτσα ρε εσείς, όχι θέατρο σκιών!

Έχει τον τρόπο της να μαγνητίζει τα βλέμματα η Β’ Εθνική ή Σούπερ Λιγκ 2 αν σας βολεύει πιο πολύ. Να μας συμπαθάτε, αλλά εμείς οι παλαιότεροι έτσι τη μάθαμε και έτσι θα τη λέμε όσο υπάρχει. Ένα πρωτάθλημα όπου κάποτε γέμιζε τις εξέδρες και κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε της σεζόν τείνει να εξελιχθεί σε θέατρο σκιών. Μπάχαλο, φωνές για τη διαιτησία, ομάδες με ρόλο ρυθμιστή και έλλειψη ανταγωνιστικότητας διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια μια εικόνα απαξίωσης.

Όχι άδικα θα πει κάποιος, αφού η δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας δεν έχει πλέον την αίγλη του παρελθόντος. Παρότι σε αυτήν συμμετέχουν ιστορικοί σύλλογοι (Ηρακλής, Πανσερραϊκός, Αιγάλεω, Προοδευτική, Παναχαϊκή, Καλλιθέα, Βέροια κ.ά), οι αρμόδιοι φορείς και ο στοιχηματισμός τής έχουν στερήσει τα «φώτα». Και όταν αυτά πέφτουν πάνω της, δεν είναι για καλούς λόγους. Τον τελευταίο μήνα, λοιπόν, βλέπουμε τη μία ΠΑΕ μετά την άλλη να «φωνάζουν» για τις διαιτητικές αποφάσεις και μάλιστα δικαιολογημένα. Αυτογκόλ στο ματς της Καλλιθέας με τον Ολυμπιακό Β’ δίνεται… οφσάιντ.

Μην πάμε όμως μακριά. Η ΑΕΛ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για ένα τέρμα που δεν μέτρησε και ένα πέναλτι που δόθηκε στον Πανσερραϊκό. Όλα τα παραπάνω, την ώρα που τους χορηγούς για το δεύτερο καλύτερο (σηκώνει κάμποση συζήτηση αυτό) πρωτάθλημα της χώρας τούς ψάχνεις με τη… διόπτρα. Πάμε όμως στο αγωνιστικό σκέλος και ας αφήσουμε τα άλλα στην άκρη. Στον βόρειο όμιλο ο ανταγωνισμός είναι εμφανέστατος. Λάρισα, Πανσερραϊκός, Αναγέννηση Καρδίτσας και η ανεβασμένη Νίκη Βόλου θα παλέψουν για μια θέση στο ρετιρέ.

Ας ελπίσουμε ο νέος χρόνος να φέρει καλύτερο θέαμα και παράλληλα να κρατήσει την ένταση εντός των τεσσάρων γραμμών. Όσον αφορά τα χαμηλά στρώματα, εκεί βρίσκονται ομάδες που περιμέναμε να εντυπωσιάσουν, αλλά παραμένουν πολύ πίσω, τόσο που, αν δεν ανεβάσουν στροφές, θα έχουν άλλους μπελάδες. Η περσινή πρωταθλήτρια Βέροια έχει μαζέψει μόλις 10 βαθμούς, ενώ έναν παραπάνω έχει ο Ηρακλής. Στον Νότο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, βλέπουμε κούρσα για… έναν! Η Κηφισιά, ομάδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε στα αθηναϊκά πρωταθλήματα, είναι έτοιμη για το μεγαλύτερο βήμα της.

Φιγουράρει στην κορυφή με το απόλυτο ύστερα από επτά αγώνες και με τις εμφανίσεις της δείχνει ικανή να το πάει ως το τέρμα, αγνοώντας τους… από κάτω της που φιλοδοξούν να κατακτήσουν την πρωτιά. Αυτά, βέβαια, μέχρι τη διακοπή, γιατί με την επανέναρξη και το 2023 ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. Η Καλλιθέα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και έχει τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο. Το αυτό και ο Απόλλων Σμύρνης αλλά και η Καλαμάτα που γνώρισε ανέλπιστη ήττα. Προσοχή όμως: σε όλα τα παραπάνω κομβικό ρόλο θα παίξουν οι ομάδες… ρυθμιστές. Οι δεύτερες των μεγάλων της Σούπερ Λιγκ, που ούτε ανεβαίνουν ούτε πέφτουν, είναι πιθανό να καθορίσουν την τελική κατάταξη.

Οι ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας μας αποφάσισαν να ακολουθήσουν μοντέλο Ισπανίας όπου δεν αποδείχθηκε και πολύ… σοφό! Και είναι κρίμα γιατί σε άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία (Τσάμπιονσιπ) και η Γερμανία (Τσβαϊτελίγκα), οι δεύτερες εθνικές κατηγορίες είναι απολαυστικές. Με λίγα λόγια, ανώτερες από κάθε άλλη. Ψιλά γράμματα για εμάς, που δεν θα φτάσουμε ποτέ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το νέο έτος να διορθώσει σημαντικά ζητήματα στη Β’ Εθνική και να αποκτήσει λίγο από την αίγλη των περασμένων χρόνων. Μεγαλώσαμε σε αυτά τα γήπεδα, δεν είναι εύκολο να το σβήσουμε από τη μνήμη μας…