Αλεξία Πουτέγιας: Από την ρήξη χιαστού ξανά στην κορυφή της Ευρώπης

Σκέφτηκε ακόμα και να αποσυρθεί... έναν χρόνο μετά όμως, η Αλεξία Πουτέγιας επισφράγισε με την κατάκτηση του Champions League την επιστροφή της στο κορυφαίο επίπεδο! 

Αλεξία Πουτέγιας: Από την ρήξη χιαστού ξανά στην κορυφή της Ευρώπης

«Βρες κάποιον άλλον για να κατακτήσει το Champions League», είπε η Αλεξία Πουτέγιας στον προπονητή της Μπαρτσελόνα, Χιονάταν Χιράλδεθ.

«Εξετάζω όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και να αποσυρθώ και να γίνω προπονήτρια. Δεν ξέρω αν τελείωσε για μένα - δεν ξέρω αν θα επιστρέψω σε αυτό το επίπεδο», είπε στον ατζέντη της Ζοσέπ Μαρία Φιγκέρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αμέσως μετά τον τραυματισμό της.

Ήταν 5 Ιουλίου του 2022 - το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκίνησε την επόμενη μέρα. Η Πουτέγιας, σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις της Εθνικής Ισπανίας πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι της, ντρίπλαρε την άμυνα και ήταν έτοιμη να σουτάρει με το δεξί της πόδι. Μέσα στην ίδια κίνηση, η αστέρας της Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε ένα μικρό άλμα και αμέσως ένιωσε ένα τσούξιμο. Έπεσε στο χορτάρι και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ενέργεια. Τη βοήθησαν να σηκωθεί, έκανε ένα βήμα όμως το γόνατό είχε υποστεί ζημιά.

Ο χειρότερος εφιάλτης της είχε γίνει πραγματικότητα: είχε υποστεί τραυματισμό πρόσθιου χιαστού συνδέσμου την παραμονή του Euro.

«Δεν ξέρω πώς να προσεύχομαι, αλλά προσευχήθηκα με κάθε δυνατό τρόπο να μην ήταν αυτό που νόμιζα», είπε η μεσοεπιθετικός στο ντοκιμαντέρ της «Alexia» στο Amazon Prime: Labor Omnia Vincit (στα λατινικά «η δουλειά κατακτά τα πάντα»).

Το να πούμε ότι ο τραυματισμός χτύπησε την Πουτέγιας στην ακμή της θα ήταν υποτιμητικό. Στο πρωτάθλημα, η Μπαρτσελόνα είχε κάνει την τέλεια σεζόν: 30 νίκες σε 30 αγώνες. Είχε κατακτήσει το Κύπελλο. Και, παρόλο που η πικρή γεύση της ήττας από την Λιόν στον τελικό του Champions League παρέμενε, η ανάμνηση του πρώτου Champions League στην ιστορία του συλλόγου -που είχε κατακτηθεί την προηγούμενη σεζόν- ήταν ακόμα ζωντανή.

Ως επιστέγασμα αυτής της εκπληκτικής σεζόν, η 29χρονη Πουτέγιας τιμήθηκε με την Χρυσή Μπάλα.

Οι φίλαθλοι στο Euro την περίμεναν με αγωνία - η Πουτέγιας ήταν η ατραξιόν της διοργάνωσης και, για την ίδια, ήταν μια διοργάνωση στην οποία ένιωθε ότι μπορούσε να είναι καθοριστική και να κυριαρχήσει επί των αντίπαλων ομάδων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της παίκτριας αυτή ήταν μακράν η χειρότερη στιγμή της. Επτά ημέρες αργότερα, η Πουτέγιας υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Σε ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόνα ανέφερε: «Η Αλεξία θα μείνει εκτός δράσης για 10 με 12 μήνες». Εκείνη τη στιγμή, η Πουτέγιας πίστευε ότι ο κόσμος τελείωνε.

Όσοι την γνωρίζουν ξέρουν ότι η Πουτέγιας είναι αποφασισμένη - κάποια που έχει καθημερινή πρόθεση να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδό της- κάποια που πέφτει για ύπνο και ξυπνάει σκεπτόμενη το ποδόσφαιρο.

Είναι ανταγωνιστική, αλλά είναι και κάτι που ανησυχεί τους δικούς της ανθρώπους.

«Η εμμονή της είναι μέρος του κλειδιού της επιτυχίας της, αλλά και του ότι δεν το απολαμβάνει αρκετά. Είναι τόσο απαιτητική από τον εαυτό της και το περιβάλλον της που μερικές φορές ξεχνά να απολαμβάνει την διαδικασία. Είναι σε ένα σημείο όπου πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρόνια που της απομένουν στο ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να υποφέρει επειδή θέλει περισσότερα», δήλωσε ο Λουίς Κορτές στην Athletic. Ο Κορτές γνωρίζει καλά την Πουτέγιας - ήταν ο προπονητής που ήταν υπεύθυνος για την άνοδό της σε θρυλική κατάσταση στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μαζί του κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στο Champions League.

Η Πουτέγιας είναι ένα άτομο των άκρων. Θυμάται ότι αισθανόταν άφθαρτη περίπου την εποχή που τραυματίστηκε, αλλά η αναποδιά δημιούργησε μια φοβισμένη παίκτρια που συγκρούστηκε με την αυτοπεποίθηση που είχε προηγουμένως.

Οι κοντινοί της άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι από την υποδειγματική ψυχραιμία με την οποία αποχώρησε. Η Πουτέγιας άκουσε τους επαγγελματίες και αναζήτησε σαφήνεια σχετικά με τα διάφορα στάδια της ανάρρωσής της και την επίτευξη βασικών ορόσημων. Ένιωθε ότι αν επικεντρωνόταν σε κάθε στάδιο της απεξάρτησης, η επιστροφή θα ήταν αναπόφευκτη.

«Είχα στιγμές από τα πάντα», ξεκίνησε η Πουτέγιας σε συνέντευξή της στον καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TV3. «Σε κάποιες στιγμές είχα πολλή ενέργεια, πολλή ενέργεια - πολλή δύναμη και κίνητρο. Σε άλλες, έχασα το μυαλό μου γιατί έκανα τα πάντα, ενώ ήμουν εκτός γηπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συναισθηματικά είναι ένα τρενάκι του λούνα παρκ - και επίσης όσον αφορά την αποκατάσταση. Υπάρχουν στιγμές που προχωράς πολύ γρήγορα, άλλες φορές που κάνεις ένα βήμα πίσω και μετά τρία βήματα μπροστά. Είμαι ένα πολύ σταθερό άτομο και πρέπει να συνεχίσω να προχωράω γιατί νιώθω ότι, στην ελίτ, το να μην προχωράς είναι σαν να πηγαίνεις πίσω, αλλά να είσαι σταθερός. Και αυτός ο τραυματισμός ήταν μια εμπειρία εκμάθησης».

Η Πουτέγιας ήξερε ότι δεν μπορούσε να βιαστεί - η προθεσμία ήταν ένας χρόνος. Αυτό της έδωσε κάποιες ημερομηνίες για να εργαστεί και επίσης την ηρεμία που χρειαζόταν για να προχωρήσει με ηρεμία στην αποκατάσταση, ώστε να επιστρέψει σε καλή κατάσταση.

Τις ημέρες μετά την επέμβαση τις πέρασε στο γυμναστήριο δουλεύοντας το πάνω μέρος του σώματός της. Το πρώτο μέρος της αποκατάστασης το έκανε με την Μπαρτσελόνα και τον προσωπικό της γυμναστή, Αντριάν Μαρτίνεζ. Τον δεύτερο και τον τρίτο μήνα της αποθεραπείας δούλεψε εξ ολοκλήρου με τον σύλλογο. Η επιμονή στο πρόγραμμά της τής επέτρεψε να μειώσει κατά έναν μήνα την επιστροφή.

Κατά την διάρκεια της αποκατάστασής της, η Πουτέγιας κατέκτησε άλλη μια Χρυσή Μπάλα και κέρδισε το βραβείο καλύτερης παίκτριας της FIFA στις γυναίκες. Δεν το περίμενε, αλλά της έδωσε ώθηση το γεγονός ότι ήξερε ότι δεν είχε ξεχαστεί.

Στις 27 Μαρτίου, οκτώ μήνες μετά τον τραυματισμό της, επέστρεψε στις προπονήσεις με τις συμπαίκτριές της.

Οι γύρω της λένε ότι, εκτός από τον ίδιο τον τραυματισμό, αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εκείνη - να επιστρέφει στις προπονήσεις, αλλά να μην είναι ακόμα έτοιμη να παίξει. Αυτή η περίοδος απαιτούσε υπομονή επιπέδου ελίτ, καθώς παρακολουθούσε και υποστήριζε τις συμπαίκτριές της που προετοιμάζονταν για τα προημιτελικά του Champions League (με την Ρόμα) και τα ημιτελικά (με την Τσέλσι).

Από τον Μάρτιο, η Πουτέγιας έπρεπε να περιμένει άλλον ένα μήνα για την επιστροφή της.

Μέρες πριν, υπήρχαν εικασίες ότι θα επέστρεφε για τον δεύτερο αγώνα του ημιτελικού του Champions League με την Τσέλσι. Η Πουτέγιας είχε πάρει ιατρική άδεια, αλλά το αμφίρροπο αποτέλεσμα (1-1) σήμαινε ότι ο Χιράλδεζ δεν ήθελε να ρισκάρει με κάποια που είχε να παίξει 9 μήνες.

Η Πουτέγιας επέστρεψε στις 30 Απριλίου εναντίον της Ουέλβα, μπαίνοντας στο 74ο λεπτό και καταχειροκροτούμενη από τους οπαδούς των γηπεδούχων και των αντιπάλων. Ο οραματισμός αυτής της στιγμής ήταν εκείνος που είχε ενισχύσει την αποφασιστικότητά της κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών και μηνών της αποκατάστασης.

Έκτοτε, η Πουτέγιας αγωνίστηκε σε κάθε παιχνίδι ως αλλαγή, μετρώντας συνολικά 115 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στη μοναδική ήττα της Μπαρτσελόνα στη σεζόν από την CFF Μαδρίτης, βρήκε τον τρόπο να κερδίσει, ανοίγοντας τον λογαριασμό της για φέτος.

Η Πουτέγιας χαρακτήρισε πλέον τον τραυματισμό ως «εμπειρία εκμάθησης», κατανοώντας ότι για να πας γρήγορα πρέπει πρώτα να πας αργά. Ισχυρίζεται ότι έμαθε να κάνει υπομονή και ότι ο ρόλος της εκτός γηπέδου είναι εξίσου σημαντικός. Έπρεπε να δει την ομάδα από έξω, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο .

Τώρα εκτιμά ότι η παρουσία της στον πάγκο ή στον προπονητή της ομάδας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο.

Η Πουτέγιας είναι μια παίκτρια που ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και ένας τέτοιος τραυματισμός δεν είναι αρκετά μεγάλος για να την κλονίσει. Αισθάνεται σημαντική - συνεισφέρει πολλά στην ομάδα και είναι έτοιμη για την επόμενη πρόκληση

«Αισθάνομαι και πάλι σαν ποδοσφαιρίστρια», δήλωσε η Πουτέγιας.

Η επιστροφή της στην δράση και στο κορυφαίο επίπεδο επισφραγίστηκε χθες το βράδυ όταν η Πουτέγιας σήκωσε στον ουρανό της Ολλανδίας το βαρύτιμο τρόπαιο.