To τίμημα του Μουντιάλ!

Η πλειονότητα των συλλόγων που είχαν πολλούς παίκτες στο ρώσικο Μουντιάλ πληρώνει βαρύ «φόρο», με βαθμολογικές απώλειες στα πρωταθλήματα τους...

To τίμημα του Μουντιάλ!

Στην Πριμέρα Ντιβισιόν η Σεβίλλη -κόντρα σε κάθε προγνωστικό- είναι πρωτοπόρος, αφού η (νταμπλούχος) Μπαρτσελόνα δεν κερδίζει τέσσερις αγωνιστικές (κάτι που είχε να της συμβεί από τον Απρίλη του 2016), ενώ η (τρις, σερί, κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ) Ρεάλ Μαδρίτης δεν σκοράρει για 3 αγώνες (4 σ' όλες τις διοργανώσεις)! Στη Γερμανία η -μόνιμη πρωταθλήτρια από το 2013- Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται μόλις 6η, ούσα στο -4 από την πρωτοπόρο Ντόρτμουντ.

Στην Αγγλία, πάλι, τρεις ομάδες μοιράζονται την κορυφή (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι) αλλά πλην της, βελτιωμένης, Τσέλσι, σε σχέση με την περσινή εκδοχή του Κόντε, τόσο οι «Πολίτες», όσο κι οι «κόκκινοι» δεν «πετάνε». Αντίθετα με την περσινή χρονιά που οι, μεν, «σίτιζενς» έκαναν ρεκόρ με 100 πόντους κι οι «ρεντς» έφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν είναι ότι πέρσι οι «Σίτιζενς είχαν 7 νίκες και μια ισοπαλία στο ίδιο διάστημα (αντί για το φετινό 6ν. -2 ισοπ.). Αψευδής μάρτυς της αγωνιστικής τους πτώσης αποτελεί όχι μόνο το «κλειστοφοβικό» κυριακάτικο μεταξύ τους παιχνίδι, που διεξήχθη σε χαμηλό τέμπο, αλλά και οι ευρωπαϊκές τους επιδόσεις όπου σε δύο αγωνιστικές μετρούν, αμφότερες, μία ήττα.

Η Σίτι, εντός, με την Λιόν στην «μπόμπα» της πρεμιέρας (που... ρέφαρε στο Χόφενχαϊμ κερδίζοντας την «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, 2-1, στο 87’) η δε Λίβερπουλ στην Νάπολι. Εκεί όπου δεν έκανε τελική... Και σε προσωπικό επίπεδο όμως υπάρχουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, η φετινή εικόνα του Σαλάχ δεν είναι απόρροια μόνο έλλειψης ρέντας αλλά και αγωνιστικών «ανασών»...

Τι κοινό έχουν οι προαναφερθείσες ομάδες με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ο Ζοσέ Μουρίνιο παίζει κάθε αγωνιστική το κεφάλι του, μ’ αποτέλεσμα να πανηγυρίζει (με ύβρεις... ανακούφισης και τσαντίλας, που ίσως επισύρουν τιμωρία από την F.A) λες και πήρε το... πρωτάθλημα την ανατροπή (3-2, από 0-2) κόντρα στην ουραγό (και δίχως νίκη) Νιούκαστλ εντός έδρας;

Πέραν των ξεχωριστών παραμέτρων, που ασφαλώς επηρεάζουν -όπως η επιθετική αποδυνάμωση της Ρεάλ Μαδρίτης, από την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο και τους τραυματισμοί των Ίσκο και Μαρσέλο, ή την προβληματική προσαρμογή παικτών στην Μπαρτσελόνα (Βιδάλ, Μάλκομ έχουν από ελάχιστη ως μηδενική συμμετοχή με το ροτέϊσον να παραμένει μικρό), αλλά και τις αναταράξεις που επέφερε στην Μπάγερν η έλευση του Νίκο Κόβατς στον πάγκο– υπάρχει μια συνισταμένη σ’ αυτές τις ομάδες: είχαν πολλούς παίκτες στο Μουντιάλ, πληρώνοντας το τίμημα της έλλειψης φρεσκάδας τους, μ’ ανεπιτυχή αποτέλεσματα!

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε 16 παίκτες στο Μουντιάλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης 15. Η Μπαρτσελόνα 14. Η Τότεναμ (της μηδενικής συγκομιδής στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεχόμενη από Ίντερ και Μπαρτσελόνα 3 γκολ από το 86’ κι εντεύθεν...) 12. Όσους οι Τσέλσι και Παρί. Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ 11. Όσους οι Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους.

Η διαχείριση των παικτών αυτών μόνο εύκολη δεν είναι με τους προπονητές των συλλόγων να καλούνται να επιδοθούν σε ειδική μεταχείριση της κόπωσης τους, ή να τους στερηθούν, καταφεύγοντας σε... αλχημείες!

Οι εξαιρέσεις των Γιούβε - Παρί

Για όσους αντιτείνουν ότι η Παρί Σεν Ζερμέν καλπάζει στο πρωτάθλημα της (8 στα 8) όπως κι η Γιουβέντους σ’ όλες τις διοργανώσεις (10 στα 10), παρότι είχαν αρκετούς διεθνείς, η απάντηση είναι προφανής κι έγκειται στο ότι αμφότερες έχουν καταργήσει την έννοια «ανταγωνισμός» τα τελευταία χρόνια σε Καμπιονάτο και Σαμπιονά αντίστοιχα.

Το εφιαλτικό καλεντάρι

Ωστόσο η λογική... θιάσου που επικρατεί και θέλει τους παίκτες να παίζουν ασταμάτητα, αλλού έχει συνέπειες. Είναι ενδεικτικό πως ο τελικός του Μουντιάλ διεξήχθη 15 Ιουλίου και το Αγγλικό και το Γαλλικό πρωτάθλημα ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου, ενώ Δεκαπενταύγουστο διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το Nations League να δέσει το...γλυκό διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό καλεντάρι! Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ακόμη δεν έχει τιμήσει την νεοσύστατη διοργάνωση αγωνιζόμενος. Ο Λιονέλ Μέσι είναι κοινό μυστικό πως πριν το Κόπα Αμέρικα αποκλείεται να ξαναγωνιστεί με την Αργεντινή.

Και ναι μεν η FIFA αποζημίωσε τις ομάδες για κάθε παίκτη που έπαιξε στο Μουντιάλ (179 εκ. ευρώ συνολικά για τους 736 παίκτες που συμμετείχαν) όμως οι τραυματισμοί, η πτώση στην απόδοση, δεν αποτιμώνται!

Γι αυτό ο Γιούργκεν Κλοπ αποκάλεσε το Νations League την πιο «παράλογη διοργάνωση», αφού η ομάδα του κι οι υπόλοιπες συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ το «φόρο» του διεθνούς ποδοσφαίρου...