Γαλλία-Κροατία 4-2: Το σήκωσαν οι «τρικολόρ»!

Παίρνοντας άριστα στην αποτελεσματικότητα για ένα ακόμα παιχνίδι, η Γαλλία κέρδισε 4-2 τη μαχητική Κροατία και κατέκτησε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Γαλλία-Κροατία 4-2: Το σήκωσαν οι «τρικολόρ»!

Μέρες '98 ζει από το βράδυ της Κυριακής (15/7) η Γαλλία! Με τη διαφορά ότι αντί για τους Ζιντάν, Μπαρτέζ, Καρεμπέ και Πετί, πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν οι Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Πογκμπά και Γιορίς! Ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο επί της Βραζιλίας στο Σταντ Ντε Φρανς, οι «τρικολόρ» πανηγυρίζουν το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους, με «θύμα» αυτή τη φορά την -πρωτάρα σε τελικούς- Κροατία, την οποία κέρδισαν με το εμφατικό 4-2 στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας.

Κι όμως, το τελικό αποτέλεσμα μάλλον αδικεί τις προσπάθειες και τη γενικότερη εικόνα των Κροατών. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είχε σταθερά μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας καθ' όλη τη διάρκεια του ματς (61%-39%), περισσότερες επιτυχημένες πάσες (548-269), ενώ επιχείρησε και περισσότερα σουτ σε σχέση με τους Γάλλους (15 έναντι 8). Συνολικά, η «Χρβάτσκα» στάθηκε όσο καλύτερα μπορούσε στον αγωνιστικό χώρο και πίεσε αρκετά τη γαλλική άμυνα, η οποία ωστόσο πήρε άριστα.

Το ίδιο ισχύει -ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό- και για τον τομέα της αποτελεσματικότητας για το συγκρότημα του Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος έγινε ο τρίτος παίκτης μετά τους Μπεκενμπάουερ και Ζαγκάλο που σηκώνει την κούπα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Οι «τρικολόρ» έκαναν το γνωστό πειθαρχημένο τους παιχνίδι, δεν πανικοβλήθηκαν μετά την ισοφάριση του Πέρισιτς, ενώ ένα 6λεπτο ξέσπασμα των Πογκμπά-Εμπαπέ στα μισά του β' μέρους ήταν αρκετό για να τους χαρίσει την κούπα. Ενδεικτικό της ποιότητάς τους, αλλά και της πληθώρας εναλλακτικών λύσεων που διαθέτουν...

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γήπεδο: Στάδιο Λουζνίκι (Μόσχα)

ΓΑΛΛΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 4-2

Σκόρερ: 18' αυτ. Μάντζουκιτς, 38' πέν. Γκριεζμάν, 59' Πογκμπά, 65' Εμπαπέ - 28' Πέρισιτς, 69' Μάντζουκιτς

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

Κίτρινες κάρτες: 27' Καντέ, 41' Ερνάντεζ - 90'+2' Βρσάλικο

Κόκκινες κάρτες: -

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55' Ενζονζί), Εμπαπέ, Ματουιντί (73' Τολισό), Γκριεζμάν, Ζιρού (81' Φεκίρ).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81' Πιάτσα), Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (71' Κράμαριτς), Πέρισιτς, Μόντριτς, Μάντζουκιτς.